Gronings festival New Attraction zoekt naar nieuwe formule

New Attraction is ontstaan in 2003 vanuit een vraag van de gemeente Groningen om jongeren beter te bereiken met een festival. Ingeborg Struyk is initiatiefnemer van New Attraction.
“Het festival begon in 2003 met meerdere muziekstijlen”, vertelt Pieter. “In eerste instantie was de programmering diverser, maar al snel bleek dat hiphop en urban muziek zo sterk leefde onder onze multiculturele doelgroep in wijken als Lewenborg en Beijum, dat het beter was om alleen die genres te programmeren. Die doelgroep wordt niet of nauwelijks bediend door rock geörienteerde podia als Vera en Simplon.”

Urban House
Urban House, www.urbanhousegroningen.com, bestaat naast Ingeborg Struyk uit zeven projectleden die workshops organiseren om jong talent te stimuleren. Daarnaast heeft de organisatie een website om de Groningse scene te promoten, Urban Net, www.urbannetgroningen.com, en is ze betrokken bij de hiphop-programmering van het Bevrijdingsfestival Groningen en verzorgt inmiddels de urbanprogrammering bij vele andere events in stad en regio. Op het jaarlijkse New Attraction festival komen alle activiteiten van Urban House samen.

De programmering werd de eerste vijf jaar verzorgd door de inmiddels meerdere keren in de prijzen gevallen programmeur Joey Ruchtie (Eurosonic/Noorderslag, Bevrijdingsfestival Groningen, Rotown, Motel Mozaïque). Vanaf de derde editie werd Pieter zijn assistent. “Ik kwam er toen bij, samen met een stuk of vijf mensen uit de scene die een goede kijk hadden op wat er speelde in Groningen en de rest van het land.” Vanaf editie zes was Pieter zelf de hoofdprogrammeur van New Attraction. Naast muziek zijn graffiti, sport en dans onderdelen van het festival, geprogrammeerd door Alex Tjoelker en Lucas Winkel.

Kraantje Pappie, Dope D.O.D. en De Jeugd Van Tegenwoordig
Naast jong talent staan er ook altijd een paar grote namen op New Attraction. Local heroes Kraantje Pappie en Dope D.O.D. waren meerdere keren te bewonderen op het festival. “Het is niet zo dat we Kraantje en Dope D.O.D. hebben ontdekt, die waren zelf al heel goed bezig op het moment dat we ze boekten. Maar we hebben die acts en vele anderen altijd gestimuleerd met optredens op New Attraction en het Bevrijdingsfestival. Een belangrijk doel is om lokale artiesten in de gelegenheid te stellen op te kunnen treden in een nationaal programma”, vertelt Pieter.

Iedere programmeur weet dat je soms een beetje geluk moet hebben met het boeken van de juiste acts. Dat geluk had Joey bijvoorbeeld bij de Jeugd Van Tegenwoordig. “Die hadden we geboekt toen Watskebeurt nog niet eens een hit was. Toen ze hier eenmaal stonden waren ze totaal onverwacht al heel populair. Ze stonden al voor in de middag geprogrammeerd toen er moeders met kinderwagens stonden te kijken. Die schrokken wel toen ze ineens met Doe De Stofzuiger kwamen (lacht). Maar je zit er ook weleens naast natuurlijk, zoals met Jay Colin. Daar was een hele buzz omheen, maar uiteindelijk brak hij toch niet door. Jack Parrow was dan wel weer een hit en mooie afsluiters als Onyx en Opgezwolle vormden garanties voor veel publiek."

New Attraction dit jaar
Dit jaar is New Attraction voor de eerste keer op een indoor locatie, concertzaal De Oosterpoort, met een avond- en nachtprogrammering (ipv ’s middags en ’s avonds). Dit heeft alles te maken met de sterk afgenomen subsidie-mogelijkheden. Pieter: "We willen het beschikbare geld besteden aan programmering, dat is de kern van het festival. Door deze editie indoor te doen, besparen we veel geld op de productie. Aan het publiek wordt ook een hogere entree gevraagd. De aanvragen voor subsidies bij de landelijke fondsen zijn de afgelopen tijd zo ongeveer verdubbeld, terwijl er maar de helft aan subsidie beschikbaar is van wat er voorheen was. De kans is dus veel kleiner dat je initiatief gehonoreerd wordt. Tel daarbij op dat nieuwe initiatieven vaak de voorkeur genieten en je snapt dat het voor ons als bestaand festival steeds moeilijker wordt.” Toch is Pieter zeer te spreken over de programmering dit jaar. “Als headliner hebben we dit jaar FTG4 (Fakkelteit Groep) en daarnaast aansprekende namen als Hef, Green Gang met het nieuwe Straatremixes-project, Hydroboyz, The Partysquad en Yellow Claw. In de kelder Punch Out Battles en opkomende acts als Grote Prijs-winnaar Flow&Co en Mulu, die derde werd in de Grote Prijs. In de foyer jong talent als Mongoose die de Demolition Next Beats heeft gewonnen bij Buma Rotterdam Beats en Jamrock met onder meer Shy Rock en Kalibwoy. Afwisselende acts met daarnaast DJ’s als Lowpro en Ruëll.”

Toekomst
Als het aan de mensen van Urban House ligt, blijft New Attraction nog lang bestaan. Al staat het concept voor de komende jaren nog niet vast. “De veranderende financiële situatie betekent dat we creatief moeten zijn. Dit jaar hebben we onder de naam All City Art een evenement georganiseerd met de nadruk op graffiti. Volgend jaar organiseren we waarschijnlijk een block party en een speciaal concert. We gaan goed kijken wat werkt de komende tijd, maar we gaan zeker door.”

Meer info

Geplaatst door bowie op 27 december 2012