Green Cabin lanceert zich als groep met ‘GC Tape, Vol. 1’

De naam Green Cabin gonst al een tijdje rond in de Rotterdamse hiphopscene. Met diverse releases stonden de leden van het collectief de afgelopen jaren al solo in de schijnwerpers, maar dit jaar krijgt de hele groep de shine. Met de release van GC Tape, Vol. 1 is het tijd om ook de rest van Nederland te veroveren.

“GC is ontstaan in het huis van China Viking, daar was een klein kamertje waar een aantal producers beats maakten. Daar werd heel veel wiet gerookt. Je mocht er niet uit als je jonko niet op was. Dat was dus de ‘green cabin’”, vertelden de members al in de seizoensfinale van de docuserie Roffa Represent. Vandaag is de dag dat ze voor het eerst als collectief een release presenteren.

Daarop brengt iedereen zijn eigen kwaliteiten naar de tafel. “Niemand van ons heeft dezelfde sound. Nash komt met een gekke r&b-productie en China komt met onmin experimentele hiphop, George levert gekke sample-based beats. En ik weet niet eens wat ik zélf maak… GC is gewoon een factory”, aldus Elijah Waters over het snelle opnameproces van GC Tape, Vol 1. Door de verschillende interesses in sounds van de afzonderlijke leden, is de tape een mengelmoes van stijlen geworden.

Een moderne hiphop-potpourri die je een klein beetje laat proeven van wat er allemaal in Green Cabin huist; in The Difference hoor je een zweverige r&b-beat en alleen maar zang, terwijl in het daaropvolgende Dash qua vocalen het er een stuk wilder aan toegaat. De microfoon wordt in estafettestijl doorgegeven en de met effecten volgezogen raps volgen elkaar dan ook snel op op de bassy tune; “Mirror mirror on the wall / why the kid don’t ever fall / oh yeah, we deserve it all / take your girl out to the mall!”

De creatieve rhymes, flows en manieren waarop deze gebracht worden vliegen je om de oren. Waar de één boos en hongerig klinkt, klinkt de ander zo lui dat het lijkt alsof hij slaapdronken en tegen zijn wil in zijn teksten in de microfoon heeft gerapt. Het zorgt voor een project dat qua flows en stemgebruik continu spannend blijft. Als we mogen mierenneuken, is een minpuntje de lengte van de intro- en outrotrack; daarin wordt maar een klein minuutje aan raps geleverd, terwijl ze productioneel gezien tot de spannendste tracks van de tape behoren. Het draagt wel bij aan de compactheid van deze eerste GC Tape; een visitekaartje lees je tenslotte ook maar vluchtig door.

In 25 minuten krijg je voorgeschoteld waar Green Cabin voor staat; snoeiharde Engelstalige raps die het lekkerst klinken op harde bassen, gemaakt door boys in een vriendschap die verder gaat dan alleen muziek. Als deze negen tunes ook maar een klein beetje de koers van Green Cabin bepalen, ligt er ongetwijfeld een mooie toekomst voor de groep in het verschiet. Want zoals het artwork al verraadt; dit is nog maar de lancering. Eens kijken wat de groep te bieden heeft als ze daadwerkelijk in space zijn.

Zone even lekker uit, creëer je eigen ‘green cabin’ en druk hieronder op play. Een complete live experience hebben? Tijdens Motel Mozaïque verandert Green Cabin op 21 april de garage van het Groot Handelsgebouw in Rotterdam in een urban utopische wereld met live shows, dj-sets, een kunstveiling en live art!

Daarnaast is Elijah Waters op 24 juni solo te zien tijdens Get Loose Festival op het Afrikaanderplein. Alle info daarover lees je hier.

Geplaatst door bowie op 4 april 2018