Glühwein en graffiti verwarmen het Schuttersveld: dit was Oliebollenjam 2019!

Wat hebben glühwein, oliebollen en zilverkleurige verf met elkaar gemeen? Dat ze afgelopen zondag allemaal ruim voorradig waren op het Schuttersveld in Rotterdam, waar de eerste graffiti-jam en openbare nieuwjaarsreceptie van Rewriters in 2019 gevierd werd: de oliebollenjam!

Ja, het was best fris op meteorologisch vlak, maar de sfeer was lekker warm. Een aantal van Rotterdam’s finest zwaaide het zilver van Montana vakkundig rond, zich niet drukmakend om verfspatten op de winterjas (pro-tip: nooit je nieuwe jacka meenemen naar een graffiti-jam). Drie versies van Muttley keken toe vanaf de muur, de een in een b-boy stance, de ander by any means necessary. Allemaal in blinkend zilver, en allemaal te midden van een zee aan letters. En net toen de vingers koud begonnen te worden, was de verlossing daar.

Vanuit een bakfiets kwamen schalen vol smakelijke oliebollen tevoorschijn, die al snel gezelschap kregen van een trio thermoskannen vol warme glühwein. Met de verzorging van de inwendige mens achter rug, werd er al snel verder geverfd, al waren er ook meer dan een paar belangstellenden die gewoon een bolletje kwamen happen en iedereen een gelukkig nieuwjaar wilden wensen.

Toch waren er ook onder aangewaaide gezelschapsmensen kunstenaars bij wie het ging kriebelen. “Ik zie daar nog een stukje zwart”, klonk het. “Precies genoeg voor mij om nog een character te droppen. Mag ik?” “Tuurlijk joh, hier heb je een bus.” Zo werd heel de HOF in opperste gemoedelijkheid van zilver voorzien, met één uitzondering: de Feis-tribute die eerder die week op de hoek gemaakt werd al overschilderen, dat voelde gewoon verkeerd.

Kon je er niet bij zijn? No worries. De gallery hieronder helpt je van je FOMO af. Oliebollen en glühwein moet je er alleen zelf maar even bij pakken.

Foto’s van de werken zie je binnenkort ook op deze site.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 8 januari 2019