GGPVNL finale

Het einde van het jaar dat kan maar één ding betekenen naast kerstmis en oud & nieuw. Juist ja, de Grote Prijs finale stond weer op het programma. Vooraf beloofde het een zeer spannende strijd te worden met namen zoals Jawat! , Jiggy Djé en MOD The Black Marvel.

Enkele weken voor de finale was er nog veel te doen geweest rondom de wel of geen deelname van Jawat. Was het een slimme marketingtruc om er voor te zorgen dat Paradiso uitverkocht zou raken? We zullen het helaas nooit zeker weten. Feit was wel dat Paradiso goed gevuld was en dat kon je van de voorrondes allerminst zeggen. De volgorde van de acts was bepaald naar aanleiding van de scores die er in een eerder stadium (voorrondes) te verdienen waren. Deze scores zorgden voor een logische volgorde: Ninthe, Flinke Namen, Jawat! , MOD The Black Marvel en Jiggy Djé. Op basis van de voorrondes zou je kunnen concluderen dat de strijd vooral zou gaan tussen de eerste drie van de ranglijst die tevens de laatste acts van de avond waren. Als je over de GGPVNL finale spreekt moet je altijd voorzichtig zijn met het trekken van conclusies want het verleden liet zien dat de beste act niet altijd dezelfde act was die naar voren werd geschoven door de jury.

Ninthe
Een strakke show samen met live band, zangeressen en Dj. Was haar optreden tijdens de Soundclash in Den Haag nog een rommeltje nu had de zangeres zich stukken beter voorbereid. Ninthe maakte zo nu en dan wel nog een voorzichtige indruk. Aan de andere kant zorgde haar zuivere zangwerk en een goede interactie met de band voor een degelijke show. Het grootste minpunt was eigenlijk het ontbreken aan originaliteit.

Flinke Namen
Fit, Sef en Flex aka de Flinke Namen speelde een absolute thuiswedstrijd al was dat niet te merken aan het publiek. Toegangkelijkheid is een sleutelwoord als je het over de Flinke Namen hebt. De refreintjes zijn catchy en vaak tegen het simpele aan wat zorgt voor een vrij eentonige show tot soms vervelends toe. Gelukkig is Flexican een dj die ook echt een toegevoegde waarde heeft op het podium want naast het actieve dj werk rapte hij ook nog een track mee. Afwisseling op het gebied van de live nummers kwam er in de vorm van de “daar hebben we het niet over” track. Flinke Namen lieten hiermee zien meer in hun mars te hebben dan het simpele ‘hak-em-in-de-midden’ repetoire. Het optrommelen van een lokale brassband zorgde nog voor een verassend einde.

Jawat!
Paradiso was er klaar voor en Jawat! was dat overduidelijk ook. Ondersteund door visuals, vaste backup en een dj koos Jawat! voor de tracks die het meest bekend zijn voor het publiek. Denk aan “Heel Goed” , “Batterij” en “Zo Alleen” waarvan laatstgenoemde enigszins een verassende keuze was. De rest van de set werd ingevuld door bangers met als hoogtepunt “Zwarte Koffie” en de fanatieke fans genoten met volle teugen. De liveshows van Jawat! zijn inmiddels een geoliede machine die nooit hapert. Een zeer sterk punt natuurlijk, maar aan de andere kant vormde het ook een zwak punt. Het had er alle schijn van dat Jawat! op de automatische piloot was overgeschakelt en hij was niet van plan om iets extra’s uit de kast te trekken, op de mooie visuals na. Jawat! bracht een goede show zoals je dat van hem mag verwachten, maar Jawat! leek niet alles te geven wat je zou verwachten na het incident met de organisatie.

MOD The Black Marvel
MOD bracht een overweldigende video die direct de toon zou zetten voor de rest van de show. De video gaf een kort overzicht van andere live shows die MOD in het verleden heeft gedaan. Met veel machtsvertoon stormde MOD samen met zijn neef Thun het podium op om o.a. twee nieuwe joints te laten horen namelijk, “Pineapple Punch” en “Time We All Shine”. Bij de laatsgenoemde track werd iedereen in een MOD shirt het podium op gehaald en het had veel weg van een heuse overname wat ook al werd aangekondigd in de video"The Bilderberg" die hierna direct werd ingezet zou een zeer opvallende uitvoering worden. Het publiek had zich om MOD en de inmiddels verschenen Ciph Barker verzameld. De MOD fans die nog op het podium stonden sprongen haastig van het podium af om de moshpit te versterken waar het er hard aan toe ging. Ciph Barker had moeite om zijn teksten te rappen omdat hij te druk was de rondvliegende menigte van zich af te houden. Ondertussen liepen de visuals door en vormde deze een gruwelijk decor. MOD kon op veel steun rekenen toen de visuals zogenaamde ‘mugshots’ liet zien van politici zoals Wilders, Verdonk en Balkenende. Niet geheel vlekkeloos, maar wel ontzettend energiek, divers en zeer hongerig om te winnen zijn de beste woorden om deze show samen te vatten.

Jiggy Djé
Heel Amersfoort was uitgelopen om Jiggy Djé een hart onder de riem te steken. Hij rapte mee met de clip die onlangs te zien is op zijn site (www.jiggydje.nl) en nu het decor vormde. Samen met Dj PCM had hij de aandacht van het publiek al snel te pakken wat resulteerde in de nodige handjes in de lucht en het meeschreeuwen van bepaalde lines. “De Kleren van de Keyser” en “Hetzelfde Liedje” kwamen o.a. voorbij waar Paradiso vooral een andere kant van Jiggy kreeg te zien. Dat hij veel meer in zijn mars heeft dan alleen maar het brengen van punchlines kwam duidelijk naar voren met vooral “Hetzelfde Liedje” waarop hij ingaat op de verschillende problemen in de wereld. Jiggy schuwde zijn persoonlijke en gevoelige kant niet en dat was toch opvallend. De show was veelzijdig qua onderwerpen en Dj PCM vormde absoluut een meerwaarde door het betere turntable werk.

Na het zien van alle finalisten ging het als verwacht tussen Jawat! , MOD en Jiggy Djé die allen op hun eigen manier een dikke show gaven. Horace Cohen liet de acts en het publiek na de show van Typhoon (winnaar van 2004) niet onnodig in spanning. Jiggy Djé sleepte de publieksprijs in de wacht net als in 2002 toen hij met D.A.C. ook de finale haalde. Het grote moment was daar wie werd de winnaar van de 2005 editie? Horace las tekst en uitleg voor van de jury die de winnaar een artiest noemde met een eigen sound en gericht op een breed publiek. Het was Jawat! die de lachende derde werd in Paradiso. Even werd er nog gedacht dat Jawat! demonstratief de prijsuitreiking liet voor wat het was, maar uiteindelijk nam hij de beker alsnog in ontvangst. Vreemd genoeg had hij geen boodschap aan de o zo gehate organisatie waar Jawat! enkele weken geleden geen goed woord voor over had, blijkbaar was alles nu weer spreekwoordelijk koek en ei. Jammer dat de jury voor een act heeft gekozen die het pad dat een winnaar gaat bewandelen (uitbrengen van een album, veel optreden op o.a. grote festivals en meer naamsbekendheid verwerven) allang heeft doorlopen. De avond was interessant en van een zeer hoog niveau, maar de einduitslag is er een waar je je bedenkingen bij kan hebben.

Fixtures:
Hoogtepunt: Hoge niveau van de finale
Dieptepunt: Voorspelbare uitslag
Bier: 2,10
Wc: Gratis
Garderobe: 1 euro
Fotograferen: Jup
Geluid: matig
Bezoekers: Bijna helemaal vol
Damage: 13,-
Cijfer: 7

Geplaatst door bowie op 25 december 2005