Furiuz Stylez & Non Phixion

Doornroosje heeft weer een hiphop opwelling met een stevig hiphopweekend, dit is de zaterdag waarin Furiuz Stylez en Non Phixion de doordeweekse sleur afschudden.

En weer waren ze in het land. De vier mannen van Non Phixion. Live weet je wat je van ze kunt verwachten. Straight-up hiphopbangers en verder geen gezeik. De show in Doornroosje op 2 oktober was de eerste die geboekt werd, maar later volgden ook Metropool, Bitterzoet en Off_Corso.

Voordat het echter zover is, spint DJ Nemon lekkere plaatjes waarna host Rauf zich afvraagt of Doornroosje wel ‘in de house’ is en er weer wat humor tegenaan gooit.

Het voorprogramma van deze avond komt uit het Brabantse Cuijk: Furiuz Stylez met DJ Savage achter de draaitafels. Die doet zoals gewoonlijk weer zijn ding en bewijst een van Nederlands beste turntablists te zijn op het moment. Furiuz Stylez, ook te horen op de track “Dutch Touch” van Extince, doet zijn best, maar echt overtuigen wil het niet. Dat ligt niet zozeer aan de degelijke raps van Tan-Man, maar meer aan de niet pakkende rhymes van LGM. Dit is namelijk allemaal al eerder en beter gedaan.

Nadat Nemon er nog een draai aan geeft, komt Non Phixion op met “Futurama” dat er gelijk inhakt. Goretex, ILL BiLL en Sabac Red wisselen elkaar goed af en brengen overtuigend hun rauwe rhymes ten gehore. Goretex en BiLL komen waarschijnlijk nog het beste uit de verf qua strakheid, Sabac rapt minder hard terwijl BiLL soms juist weer ietwat lomp in de mic spitt. Ook DJ Eclipse doet weer z’n ding en verzorgt back-up raps.

Naast enkele tracks van het onlangs gedropte soloalbum van Sabac Red (Sabacolypse), komen uiteraard veel nummers voorbij van The Future Is Now: o.a. “The C.I.A. Is Trying To Kill Me”, “Black Helicopters”, “Rock Stars”, “If You Got Love”, “It’s Us”. Van The Green CD/DVD speelt de band “Caught Between Worlds” dat jammer genoeg op verzoek met ‘quasi-sentimentele’ aanstekers ontvangen wordt.

Opvallend maar tegelijkertijd inmiddels ook weer gewoon is het feit dat zo’n beetje elke Amerikaanse hiphopact die in Nederland op de planken staat, zijn ongenoegen moet uiten over George Bush. “Fuck Bush” roept Non Phixion, maar ook “fuck John Kerry”. De bandleden zeggen zelf voor verandering te zijn, maar dragen verder ook geen oplossing voor het Amerikaanse beleid aan. Juist dat zou ik bijvoorbeeld wel eens uit de mond van ILL BiLL willen horen.

Gaandeweg het optreden ontstaat er voorin de zaal een moshpit waarin gebounced wordt en dat ziet het viertal graag. Energiek en rauw is Non Phixion en wat dat betreft krijg je dus wat je verwacht. Al met al een geslaagde show van een van de meest rockende liveacts op hiphopgebied.

Fixtures:
Hoogtepunt: De opkomst tijdens “Futurama”
Dieptepunt: Was er niet
Bier: 2,50 voor flesje Hertog Jan
Foto’s: ja
Geluid: goed
Publiek: circa 300 man
Damage: 12,50 euro
Cijfer: 8

Geplaatst door bowie op 6 oktober 2004