Fresh brengt live hiphop terug naar de Parel van het Zuiden

Vroeger. Toen ik, als Tilburger, vaker in Breda dan in mijn eigen stad te vinden was als we het hebben over hiphopevenementen. Het lijkt, met de bomvolle hiphopagenda van 013, de opkomst van WOO HAH! én het vertrek van Boogiedown Festival uit de West-Brabantse stad eigenlijk al decennia geleden. Wat live hiphop betreft, is Breda eigenlijk zo goed als uitgestorven. Maar daar komt verandering in dankzij Fresh, de avond waarop Boogiedown, Mezz en To The Max Entertainment hun krachten bundelen. Afgelopen vrijdag stonden onder die vlag Bokoesam, Idaly, Kevin, Wally A$M en T.Dutty in de Mezz en dus besloten we weer eens naar de ‘Parel van het Zuiden’ af te reizen. Of het de moeite waard was lees je in deze recensie.

Ja, aan die line-up kan het eigenlijk niet liggen. Toch is het bij aanvang nog bespottelijk rustig in de zaal. Als we aankomen is T.Dutty bezig aan zijn laatste twee nummers, die hij in het donker uitvoert. Die hebben we dus wel gehoord, maar niet gezien. Gelukkig is het ook fijn warm worden met tunes van LoLo en Newtune.

Vervolgens is het de beurt aan Wally A$M, ook wel Young Wally Damn De Finesser. Hij heeft net zijn eerste EP onder Noah’s Ark gereleased en staat dan ook zelfverzekerd op het podium. Toch wil het publiek nog niet helemaal mee. Is het te vroeg voor een turnup, is Wally nog te onbekend in Breda of zijn ze hier gewoon lauw? Het antwoord ligt ergens in het midden, want om nou te zeggen dat de jonge Haagse rapper een slechte show geeft? Hell no. Hij heeft er, ondanks de weinige bezoekers, zin in en legt hier en daar zelfs een gemeende emotie in zijn korte set.

De show van Idaly lijkt ook niet echt van de grond te komen tot hij twee anthems van het album speelt dat de Nederlandse hiphop heeft veranderd; New Wave. Hoog/Laag en No Go Zone vallen goed en vanaf dan doet ‘Idje’ eigenlijk weinig meer fout. Wine Slow is een van dé zomeranthems van dit jaar maar blijkt ook prima te werken in een donkere poppodium-setting. Het optreden blijft ondanks die pokoes wat vlak qua energie-level, maar de Amsterdammer voelt eigenlijk perfect aan dat er voor hem niet meer uit het Bredase publiek is te halen.

Kevin speelt daarna een uitgeklede versie van zijn Lente-tourshow en is het best verstaanbaar van alle rappers van vanavond. Met zijn trage flows heeft hij uitgebreid de tijd om elke lettergreep goed te articuleren en kraakhelder door de microfoon te spitten. Vooral Tijdloos en Wazig, niet toevallig twee van zijn meest succesvolle eigen singles, vallen heerlijk en het publiek vibed eindelijk lekker op de tracks. Behalve een aantal boys links achterin, die besluiten dat vechten leuker is dan naar Kevin luisteren. Gelukkig is dat met hulp van de crew en beveiliging zo opgelost en besteedt de rapper er zelf er geen aandacht meer aan.

Bokoesam zorgt voor het einde dat de tweede editie van Fresh verdient; met nummers van zijn kersverse album Nachtleven en dezelfde back-up als Idaly twee shows eerder krijgt hij de Mezz los. De beats knallen en Sam heeft een zeer fijne energie. Helaas is het vlak voor het einde van zijn show voor ons dan alweer tijd om de boel de boel te laten en de laatste trein te halen. Wie wil kan dan nog afteren in de kleine zaal.

Fresh verdient een kans, want voor nog geen vijftien euro krijg je een mooie en avondvullende dwarsdoorsnede van de Nederlandse scene. Vijf live-acts die eigenheid ademen maar toch allemaal een andere stijl hebben, aangevuld met dj-sets. Deze editie begon tam, maar eindigde feestelijk.
Een dergelijk concept mist in Breda, maar wordt het ook genoeg gemist dóór Breda? Dat moeten een paar vervolgedities uitwijzen. Hopelijk wordt de jonge generatie hiphopfans de volgende keer meer getriggerd om naar Mezz te komen en voor een volle zaal te zorgen.

Geplaatst door bowie op 5 november 2018