Frank N Dank – The EP

Zo werk je samen met een van de grootste hiphopproducers, J Dilla, en zo werk je samen met vijf Nederlandse beatmakers die buiten de landsgrenzen weinig bekendheid genieten. Het pleit voor Frank N Dank uit Detroit dat ze ingingen op het aanbod van Wouter Brandenburg (producer Wouda) van het label Dopeness Galore, maar uiteindelijk is het resultaat natuurlijk het belangrijkste: The EP is de opvolger van Xtended Play Version 3.13 dat vorig jaar uitkwam. Daarop bleek dat je van Frank Nitty en Dankery Harv weinig anders hoeft te verwachten dan lekker klinkende raps over feesten en opschepperij over hun kwaliteiten. Party en bullshit luidt ook het motto van deze EP. Zeker zo boeiend is het om te horen hoe de producers I.N.T., Y’skid, Elsas, Wouda en Kid Sublime het er vanaf brengen.

Eigenlijk zit dat vanaf de openingstrack One time for the… snor. Een vrij rustige boombap beat biedt FND de gelegenheid om aan te kondigen dat ze in ons land beland zijn.
De uit Eindhoven afkomstige Y’skid zorgt met Why? voor de opvallendste track. Het nummer begint met wat pianotonen, maar al snel overheerst een spacey synthesizermelodietje. Frank en Dank rappen als het ware mee met de melodie, wat een apart maar lekker klinkend geheel oplevert. Ruff, rugged & raw (door Wouda) en Clap hands (door Kid Sublime) passen perfect bij het relaxte sfeertje van Xtended Play 3.13, dat eigenlijk sowieso verbonden is aan FND. Eerstgenoemde track heeft een minimalistisch oldschool geluid met heerlijke cuts, wat een prima basis is voor het braggen van de MC’s. Clap hands is een wat rustiger geheel en heeft al even goed gebruikte cuts die het ‘refrein’ vormen. Het is moeilijk je hoofd stil te houden bij dit nummer, dat net als de overige tracks een flinke dosis J Dilla invloed in zich heeft.

“It ain’t nothing but a party y’all” is een terugkerend zinnetje op de vreemde, maar geinige clubtrack Spitkicker. Deze woorden vatten de inhoud van de plaat goed samen. Het gebrek aan inhoud wordt bij goed wegluisterende rappers als Frank N Dank pas vervelend als de producties niet in orde zijn. Gelukkig heeft het Nederlandse gezelschap gezorgd voor de juiste muzikale ondersteuning van de raps. Het aantal van vijf skits is wel wat hoog voor een EP, maar doordat ze prima aansluiten bij de gewone tracks, storen ze niet echt. Dat je na het luisteren toch verlangt naar meer volledige nummers is een compliment voor zowel de rappers als de Hollandse beatmakers.

Tracklist:
01. One Time for the… (I.N.T.)
02. Dilla Words (skit)
03. Why? (Y’skid)
04. The Spaceraider (skit)
05. Spitkicker (Elsas)
06. Part II (skit)
07. F-N-D (skit)
08. Ruff, Rugged & Raw (Wouda)
09. Clap Hands (Kid Sublime)
10. Hit it (skit)
11. Outro (I.N.T)
12. Ruff, Rugged & Raw (Kid Sundance Remix)
13. Spitkicker (Werkmix)

Meer info: http://www.myspace.com/frankndank

Geplaatst door bowie op 2 juni 2007