Flexability 2002 – Niet te Zuinig

 

Misschien komen Zeeuwen zuinig over of ze hebben dat imago maar dat komt allemaal omdat ze hun geld en energie in hiphop steken! Dat is ook het resultaat van dit festival georganiseerd door Senser. Een nieuwe stichting die grootse plannen heeft om met behulp van sponsors en subsidies de lokale scene wat meer te laten bloeien.

Met Flexability is die trend al gezet, lokale hiphop acts krijgen hierbij de kans hun skillz te showen aan een groter publiek. Om dit concept wat meer in de spotlight te zetten was er afgelopen donderdag ook ruimte voor nationale trots. Kas, Opgezwolle en VSOP moesten zorgen voor een volle zaal. En voor Zeeuwse begrippen was het vrij druk. Dit alles vond plaats in het Arsenaaltheater te Vlissingen.

Niet alleen MCing was aan de orde die dag. Om 14 uur werd er buiten gespoten met mooie grafs als resultaat. Helaas dat het weer niet echt meezat. Voordat peepz konden gaan bouncen op hiphop beats, was er voor hun de mogelijkheid meer te weten te komen over de Rotterdamse hiphop scene d.m.v. de film "Walkmen" geregisseerd door Mike Redman (ook zelf aanwezig). In deze film werd een beeld gegeven van hoe de scene zich ontwikkeld heeft in Rotterdamn, van oud naar nieuw dus. Dope vertoning! De film was zelfs te koop op video voor slecht €10,-

Nadat de film was afgelopen, werd de zaal opgemaakt voor de optredens. In de tussentijd kon men warmdraaien in de Chill Out room op beats die gespind werden door The Acquisition. Al snel liep deze kamer vol, bijna te vol maar gelukkig ging de grote zaal open. De show ging van start met 0118-Vier, een viertal MCs, hoe kan het ook anders, die allen een thuiswedstrijd speelden. Alhoewel speelden, ze namen die ish zeer serieus en kwamen dus ook sterk naar voren. Met de intro door Vinnie Feij en een aantal flink dope rhymes van KD was het publiek meteen in een goede stemming. Zeker door het feit dat KD met een dope flow op best wel vettige beats met lijnen kwam die hij ook buiten de grenzen van Zeeland kan laten horen. Dit tweetal werd aangevuld door JR (Junior) en Lay-On. De laatsgenoemde rapt normaal in het Engels maar kwam deze avond goed uit de voeten met Nederlandstalige teksten. Daar Vinnie & JR een demo-cd gaan droppen binnenkort (als V2) deden hun ook een joint featuring Positievo welke toch nog zal moeten werken aan z’n rijmschema’s.

De 2de act, ook uit Vlissingen, was het trio Z-Empire bestaande uit D-Sil (producer), JoshRow (MC) en bassist (!) Patrick Nelis. Deze combinatie was best opmerkelijk en origineel. Helaas konden ze hiermee niet overtuigen. JoshRow kwam best met dope lyrics qua inhoud maar het overbrengen hiervan lukte niet…de flow ontbrak. Hierdoor werd het snel saai. Na een mager applaus verlieten hun het podium en was het tijd voor de mannen met wat meer bekendheid.

Kas was de naam, vooral bekend van features op tracks van Spacekees & Terilekst. Maar hij heeft genoeg rijmstof om zelf een show te geven. Weliswaar vrij kort maar ook vrij krachtig. Van gimmicks moet hij niets hebben dat is wack, daar moet je niet voor klappen. Na een voorbeeld van de tong van Kas deed het publiek dat wel. Hij kon er zelf wel om lachen. Daarna liet hij meteen het tegengestelde horen, teksten met serieuze inhoud. Bijgestaan door o.a. CC, Tim en Mike van VSOP gaf hij een degelijke maar zeker veelbelovende show weg.

Hoogtepunt van de avond moest Opgezwolle worden, zij zijn toch degene met de sterkste achterban wat fans betreft. Dit bleek ook, op 1 of andere manier zijn de dames ook helemaal voor ze gevallen (zie ik iets niet?). Met de oh zo strakke rijmschema’s van Phreako Rico en de sterke stage performance van Sticky Steez in combi met de dope beatz afkomstig van Delic werden tracks uitgespuugd waar U tegen kan worden gezegd. Nog meer gemotiveerd door het feit dat ze zo’n 3 uur hadden moeten reizen, werd het publiek gevraagd te rocken…want ja, ze kwamen niet voor niets van zover. Opgezwolle kon de gehele show levend houden en dat is hun sterkte. Zoals grote US MCs doen, zorgden hun ook voor de nodige promo van hun nieuwe album, Opgeduveld (5 december). Een samenwerking tussen Opgezwolle, Duvelduvel, Superpollum en Rein de Vos. Voor de mensen die hun eerste cd niet hadden, kon men terecht bij 1 van de leden om deze alsnog voor een vriendenprijsje te kopen.

Nog 1 niet te zuinige Zeeuwse act dan en wel Ill Productions uit Middelburg. Whoa, die shit zat vol met energie. Die gasten (Ill Pro, Skillz 1 en Optimus) waren op en top gemotiveerd en kwamen zeer overtuigend over. Misschien iets te want de lyrics waren niet echt goed verstaanbaar maar het publiek werd er zeker wel opgewonden van. Met een weliswaar korte show toonden ze wel dat ze behoorlijk wat potentie hebben…so watch out 4 that!

VSOP, de slotact van deze avond. Na goede geluiden te hebben gehoord vanuit Planet Rock en na de (incomplete) groep al een keer te hebben gezien in Vlissingen was ik benieuwd of ze zo gegroeid waren. Persoonlijk misschien wel maar als groep was de opbouw van de show niet geweldig. Er zat geen structuur in. Een dope scratch demo van hun DJ MP en de sterke aanwezigheid van Tim maakte het nog goed. Eigenlijk barstte het pas los op het einde, met 2 danseressen en de 2 laatste tracks (Dubbel Rijmen & Ga Los) Misschien was het ook wel de onbekendheid van de joints bij het publiek. Nou ja, het had in ieder geval beter gekund.

In december zal Flexability weer komen maar dan met de Engelse shit. Dus hou de agenda in de gaten!

Klik hier voor de gallery!
 

Fixtures
Hoogtepunt(en): Opgezwolle
Dieptepunt: Z-Empire
Bier: 1,70
WC: gratis
Garderobe: 0,50
Fotograferen : ja
Geluid : matig tot redelijk
Bezoekers: +/- 150
Damage: €15,-
Cijfer: 7-

Geplaatst door bowie op 26 oktober 2002