Fingathing – Superhero Music

Ik op zoek en na wat gebel en gevraag kon ik dan toch een exemplaar van “Main Event” in mijn handen houden. En toegegeven: het viel helemaal niet tegen. Het bleek dus om een Brits duo te gaan bestaande uit Peter Parker (turntablist) en Sneaky (cellist). Binnen no-time had ik al diverse exemplaren ervan verkocht en er zelf ook een thuis liggen. Relaxte nummers, af en toe naar drum ‘n bass neigend afgewisseld met duistere, harde tracks, zwaar rockend waar je nek zwaar onder te lijden heeft met altijd een vleugje humor erin. En het scheen erop te lijken dat het helaas bij een eenmalige iets zou blijven aangezien ik verder er niks meer over hoorde of las in de meer gerespecteerde underground bladen.

Wat schetst mijn verbazing dan ook toen ik een paar weken geleden een cd-winkel instapte en zomaar bij het browsen door de bakken stuitte op Superhero Music: de nieuwe cd van Fingathing! Die is dus met mij mee naar huis gegaan en meteen in mij cd-speler verdwenen, waar hij nog steeds rondjes draait. De zwaar rockende grooves zijn weer aanwezig net als op de eerste cd, maar deze cd heeft geen vocale features, al hebben ze wel de hulp in geroepen van een paar extra sessiemuzikanten. Verder heeft Sneaky op deze cd zich meer instrumenten eigen gemaakt dan alleen de cello en horen we hem dus ook bas spelen en wat verschillende percussie instrumenten. Peter Parker laat weer horen dat hij toch een zeer bekwame scratcher die niet verdwaalt in oeverloos gepiel, maar weet hoe hij een strakke groove moet neerleggen met goede breaks zonder het te laten klinken als een doorsnee hiphopbeat. Een evenwicht wat ik nog maar bij weinig scratch dj’s hoor.
Gelukkig is het niet alleen maar hard rockende beats met dreigende cello lijnen en messcherp scratchwerk wat er te horen is, maar zitten er ook weer heerlijke, relaxte tracks tussen om op een zomeravond bij te chillen, zodat de cd ook momenten kent waarop je even tot rust kan komen, zoals Wasting Time, om daarna weer stevig door te gaan met nummers zoals Bad Gameshow Host. Andere nummers zoals Haze kenmerken zich weer door een goede opbouw en spanningsboog, zodat je gespannen op het puntje van je stoel zittend blijft luisteren waar het nummer nu weer heen gaat. De nummers zijn vaak weer doorspekt met txt-samples die het verhaal vertellen en het ontbreken van vocalisten geheel opvangen. Ook zijn de typische vage skits uit The Muppet Show en de oude Batman tv-serie (wie kent die nog?) weer aanwezig die op de eerste cd voor de komische noot zorgden.
Kortom: het is een heel afwisselend album met nummers die je kan draaien om te chillen en tracks die het goed zouden doen op een party.

Tracklist:
01. Intro
02. Ogre
03. Drunken Master II
04. Scrap
05. The Answer
06. Criminal Robots
07. Wasting Time
08. Pianogoon
09. Bad Gameshow Host
10. Bags Boogie
11. Haze
12. Skitch
13. Once Upon A Time In The East
14. Superhero Music
15. Spacecrumbs
16. The Diss
17. Imperial Mince
18. Don’t Turn Around
19. Remember This Too
20. Alright Charlie!
21. The Chase
22. Epitaph

Meer info:
http://www.fingathing.com
http://www.superheromusic.com
http://www.grandcentralrecords.co.uk

Geplaatst door bowie op 22 september 2002