Far I’s ‘The Second Noble Truth’; alsof het grauwe herfstweer naar binnen slaat

Exact twee jaar na de release van The First Noble Truth dropt de Engelstalige rapper Far I de langverwachte opvolger: The Second Noble Truth. De EP is volledige geproduceerd door The Heretic, een Amerikaanse producer die afkomstig is uit Las Vegas. De EP maakt deel uit van iets veel groters, maar is ook prima op zichzelf staand te consumeren.

We worden meteen gehypnotiseerd door de track Tsnt. De samensmelting van de duistere klanken en het rauwe stemgeluid triggert om aandachtig te luisteren. Al heel snel wordt duidelijk dat The Second Noble Truth een duisterder project is dan zijn voorganger. Dit komt omdat de EP slechts een kleine schakel is in een groter plan. Uiteindelijk zullen we kunnen genieten van vier EP’s die samen ‘The Four Noble Truths’ vormen. Dit meesterconcept gaat over de Boeddhistische leer die zegt dat alle ervaringen neerkomen op lijden. Uiteindelijk zal er een pad naar verlichting leiden, maar daar moeten we hoorbaar nog even op wachten.

Het voelt alsof we worden teruggetrokken naar de 90’s. De old school hiphopliefhebber komt hiermee prima aan zijn gerief. De duistere teksten in combinatie met deze donkere sound laat ons denken terug te zijn in het gouden hiphoptijdperk. Dat Far I en The Heretic elkaar perfect aanvullen is een ding dat zeker is.

Ik werd meteen gepakt door het eerste nummer; Tsnt. Door zijn stem en de klanken werd ik automatisch meegezogen in de teksten die gevormd worden door Far I’s urgente stemgeluid. De Hardheaderz head honcho zet zich ondertussen af tegen hiphopclichés: “You say nothing new / bitches, money, drugs and some jewels / and if that’s the truth you’re living, I’ve got nothing to prove!”

Wederom kunnen we bekende namen herkennen in de titels van deze EP. Dit keer heeft hij gekozen voor Michael Jackson, Queen of Sheba maar ook bekenden in Rotterdam en omstreken; DJ Git Hyper en Diggy Rast. Op deze tracks worden we gevangen door de dreigende klanken, die ons deze hele EP zullen achtervolgen. The Heretic was al vaker te horen op eerder projecten van Far I. Hij staat bekend om zijn duistere underground-sound. Een gehele gezamenlijke plaat was daardoor ook een bewuste en logische keuze.

Dit is de soundtrack voor een treinreis, de regen tikkend tegen het raam. Het klinkt alsof het grauwe weer de coupé binnendendert. Kortom;  deze plaat sluit perfect aan bij de mood op een kille herfstdag. En net als in die situatie, verlangen we naar warmte. We genieten van de duistere combinatie die zorgt voor vallende bladeren, maar het doet ons nog méér benieuwen naar de verlichting.

Stream:

Geplaatst door bowie op 24 november 2022