EZG wil een stem zijn voor voetbalsupporters

EZG (Even Zonder Grappen), voor zijn ouders en familie bekend als Giuliano Parinussa, werd in 1989 geboren in Vlissingen. Op latere leeftijd verhuisde de rapper naar Utrecht en werd de Galgenwaard zijn stadion. De laatste jaren manifesteert hij zich als de hooliganrapper met een hart voor FC Utrecht. Hij werd een van de bekende gezichten van Punchoutbattles, maar hij richt zich niet meer op het verbaal afmaken van zijn tegenstanders. In plaats daarvan is hij begonnen met een serieuze rapcarrière, met vorige maand de release van zijn eerste album Weekend Overtreder. Op de plaat is te horen hoe EZG zich gedraagt in het weekend en hoe dat is ontstaan, en dat alles met harde beats, hardstyle, een Kyteman-remix en Steen erop. Een biografische weerspiegeling van een FC Utrecht-supporter die veel dingen meemaakt tijdens het rellen in het weekend. Wij vroegen ons af hoe hij zo is geworden en wat zijn plannen zijn, dus we zochten hem op in zijn woonplaats Houten.

De twee dagen voor het interview heeft EZG er twee shows op zitten, waaronder een optreden op het Bevrijdingsdagfestival in Utrecht. Samen met Steen is hij door het publiek uitgeroepen tot de beste act van het festival. “Belachelijk gewoon, ik weet niet welke show van de twee vetter was, maar het ging bij allebei helemaal los. Echt bizar.” Er was echter ook onrust op de sociale media vanwege het optreden. Naar aanleiding van een tweet van Steen uit 2010 ontstond er veel ophef over dat Steen mocht optreden op Bevrijdingsdag. Zelfs bij Goedemorgen Nederland en in het AD werd het besproken.

ezg_utcasfinest

“Het is een beetje mierenneukerij, het is bedoeld naar rappers en niet naar homo’s, iedereen is gewoon welkom bij een show. Het is niet zo dat we haten op mensen en gaan buitensluiten.” In de middag heeft Steen ook nog een video gepost van het festival in Utrecht met de tekst dat iedereen welkom is, waar je ook vandaan komt. Vorige week was er wederom een optreden van Steen, EZG en Yung Internet in de Melkweg. Deze organisatie reageert nuchter op de heisa: “De Melkweg staat voor popcultuur in de volle breedte. Binnen popcultuur valt een groot aantal subculturen die wij een plek geven om zich te presenteren en te ontwikkelen. Die subculturen hebben vaak een rauw randje en soms ook een minder mooie kant. Het negeren of weren van scenes waarin meningen bestaan die controversieel zijn, draagt in onze overtuiging niet bij aan verdraagzaamheid in de maatschappij.”

“Ik rap niet alleen voor Utrecht, ik krijg ook positieve reacties van supporters van andere clubs.”

De voetbalclubs van Utrecht en Amsterdam liggen elkaar niet goed, maar dat is geen reden om niet in de hoofdstad geboekt te worden. EZG is er zelf blij mee dat hij overal kan optreden. “Ik zit heel m’n leven al in de voetbalcultuur en voor zover ik weet ben ik de enige die daarover rapt. Ik ben misschien wel voor Utrecht, maar ik wil niet dat dat mijn carrière in de weg staat. Ik rap niet alleen voor Utrecht, ik krijg ook positieve reacties van supporters van andere clubs. Mensen in het familievak van de Galgenwaard luisteren misschien mijn muziek, maar ook kinderen willen op de foto met me en zelfs veel Feyenoorders zijn mijn luisteraars. Ik wil vooral voor het voetbal in het algemeen een stem zijn. Noem me maar een cultuurbewaarder. In Frankrijk luisteren ze het nu zelfs, ondanks dat ze moeite hebben met het ontcijferen van mijn teksten.”

ezg-weekendovertreder

EZG werd bekend door zijn deelname aan de Punchoutbattles, maar dat is een gepasseerd station. Hij vertelt dat hij voor battleraps niet meer zo gemotiveerd is als vroeger. Hij heeft er een paar jaar lang tijd en energie in gestoken en in 2013-2014 won hij zelfs de FunX-editie van de Punchoutbattles. Daarna besloot hij te stoppen. “Na de winst kun je eigenlijk alleen nog maar verliezen.” Vooronderzoek doen, social media doorspitten en je tegenstander helemaal kapot maken zijn aspecten voor het battlen, maar hoe gaat EZG het redden in de reguliere rapgame? “Ik heb iets tijdloos en origineels. Je moet ook steeds vernieuwen en je eigen ding doen. Daarnaast moet je ook geluk hebben. Ik heb Steen leren kennen en hij heeft me ook geholpen met connecties leggen.”

“Mensen die luisteren het niet meer, het wordt niet goed ontvangen. Het zijn allemaal trapbeats nu.”
EZG over boombap

Naast harde tracks, hardstyle en Steen op het album zijn er ook een paar andere nummers op de plaat die interessant zijn. In de nummers TBS, Executie en Kop of munt is een wat serieuzere rapper aan het woord over zijn verleden en waarom hij zo is geworden zoals hij nu is. “Die tracks dragen op een biografische manier bij aan het album. Kop of munt is misschien wel de realste track die ik ooit heb geschreven. Het is naast hooliganrap ook gewoon een verhaal wat ik vertel. Eigenlijk is alles wat ik zeg ook echt gebeurd.” Mensen zouden misschien verwachten dat er alleen nummers over voetbal, verdovende middelen en geweld blijven komen, maar voordat dat kwam was EZG altijd op de wat persoonlijkere teksten en de boombapbeats. “Het werkt alleen niet echt meer. Mensen die luisteren het niet meer, het wordt niet goed ontvangen. Het zijn allemaal trapbeats nu.”

“Ik zou nog wel eens willen samenwerken met D-Double.”

Ondanks dat boombap niet meer zo populair is blijft EZG wel dicht bij zichzelf en wat hij leuk vindt. Hij gaat in zijn vrije tijd ook gewoon naar feestjes waar hardstyle wordt gedraaid en laat dit terugkomen in zijn muziek. Hij werkt samen met veel producers op het album. Spinal, D-Pep, Ben Jur, SPCKR, Shockmount, Virus, Fraasie en DJ Crackhead hebben allemaal bijgedragen aan het album. Op dit album wordt dus veel samengewerkt met verschillende producers, maar er zijn minder samenwerkingen met andere rappers. “Ik zou nog wel eens een track op willen nemen met D-Double, hij is echt gruwelijk. Ik ken hem natuurlijk van Vlissingen, op zijn tiende was hij al gruwelijk. Voor de rest heb ik niet de ambitie om echt met iemand anders te werken.”

ezg_kbtr

In de muzikale toekomst van EZG zal hij hard blijven werken aan tracks en een nieuw album, maar hoe zit het met de voetbalplannen? Het seizoen is tot zijn einde gekomen en Utrecht is geëindigd op de vijfde plek. Dit betekent dat ze de komende zomer moeten gaan strijden in de play-offs om Europees voetbal. “Helaas geen winst, anders ging ik al wat reisjes boeken. Nu ga ik gewoon veel optreden, muziek maken en zelf nog even een vakantie pakken. Onze twee spitsen, Haller en Boymans, waren dit jaar beiden goed bezig, maar helaas was het uiteindelijk niet goed genoeg. Boymans is wel mijn favoriete spits van die twee. Hij volgt me ook op Instagram. Haller weet volgens mij niet van mijn bestaan af en die gaat toch weg. Boymans blijft. Volgend jaar staan we volgens mij op de derde plek. Onder Feyenoord, die worden misschien volgend jaar wel kampioen.”
Om volgend jaar de derde plek te bereiken, en dat te vieren, wordt er natuurlijk veel en luid gezongen door de aanhang. Zal er binnen een paar jaar een nieuw clublied gemaakt zijn door EZG? “Denk het niet. Als ze het vragen wel, maar ik ga er niet zelf achteraan. In het supportershome wordt nu al vaak Rellen in de hel gedraaid en dat is ingebouwd in het stadion. Ik ben al tevreden, maar je weet maar nooit.”

Weekend Overtreder van EZG is hieronder te beluisteren:

Geplaatst door bowie op 20 mei 2016