Excellent – Excalibur

Excellent staat bekend als freestylefreak met venijnige punchlines, check MC Spitt maar. Hij heeft verscheidene MC’s van top tot teen vernederd in het bijzijn van vele hiphopliefhebbers. Op het album wordt dus veel bragg&boast verwacht, hoewel Ex ook prima uit de voeten kan op serieuze tracks.

Bij het opzetten van de cd wordt je vermoeden inderdaad bevestigd: de intro is een verzameling van punchlines uit oudere tracks, gevolgd door lekker gebragg op “Ze zijn niet klaar voor dit”. In deze track stelt Ex zich voor aan de mensen die hem nog niet kennen. De 3e track, Dunne Lijn is een persoonlijke track met een zeer dope refrein; “Tussen liefde en haat zit een dunne lijn/ tussen lief zijn en kwaad zit een dunne lijn/ tussen arm zijn en rijk zit een dunne lijn/ want, zo heb je alles en zo ben je alles kwijt”. In deze track vertelt Ex verschillende dingen uit zijn verleden, dat hij bijvoorbeeld is verraden door vrienden;
“Ik ben jaren geleden ook een keer verraden als Jezus/ Die Judas heeft ook bij mij een keer aan tafel gegeten/ maar als ik niet keek ging die zogenaamde maat van me stelen/ Hij had nog lagere streken, maar die wil ik niet eens opnoemen/ Fok vrienden, ik rol met familieleden of broeders”.

Een andere dope track om eruit te pikken is Gespleten Persoonlijkheid. De tracktitel zegt al genoeg, het gaat over Ex met 2 persoonlijkheden, 2 tegenovergestelde personen: de goede (Excellent) en de kwade (Meneer X). Verder krijgt “Mini Me”, de dopeste track van het album, een eervolle melding, een track over zijn zoontje; “Als een parel in een oester / wordt je beschermd door je vader en gekoestert / ik ben alert voor gevaar want ik behoed je / en daarom sta ik voor je klaar zonder moeite.” Excellent heeft het hier ook over z’n persoonlijke problemen uit het verleden.

Na “Mini Me” volgen er ten slotte 3 minder serieuze tracks, waaronder “Doe Rustig”. Onlangs werd van dit nummer ook een clip gemaakt die nu te zien is op tv. Ten slotte krijg je als bonusje een dikke collabo om je oren. Onder andere Tim en Lost Rebels zijn erop te horen, maar helaas komt niet iedere MC even dope.

Men verwachtte veel van dit debuutalbum van Excellent. Excellent heeft de verwachtingen niet overtroffen, maar het is zeker geen slecht album. Vooral de serieuze tracks zijn erg dope, maar de bragg & boast tracks worden helaas al snel eentonig. Met de beats is weinig tot niets mis, op een paar uitzonderingen na. Conclusie: Ex dropt een dope debuutalbum, met uitzondering van een paar tracks.

Tracklist:
01. Intro
02. Ze Zijn Niet Klaar voor Dit
03. Dunne Lijn met Camillion
04. Vraag ‘t aan Iemand
05. Gespleten Persoonlijkheid met Moorder E
06. Muziek met Tjerk
07. Niet Als Mij met Dwayne
08. Verleiding
09. Spacekees (Skit)
10. Volledige Service
11. Ik Heb het Druk met Angel
12. Geen Grrrap
13. Mini Me
14. Grootmeester & Aspirant met Little L
15. Duty Crasher met Mini Thug
16. Doe Rustig
17. The League of Extraordinary MC’s met CC, Tim en Lone Ranger

Geplaatst door bowie op 11 augustus 2006