Ma3seb was de naam van het album waarmee Josylvio vorig jaar debuteerde in de Nederlandse hiphopscene. Daarop was niet alleen hij te horen. Er stonden gastbijdrages op van onder andere Hef en Jermaine Niffer. Samen met hen en Zack Ink stond hij afgelopen vrijdag in 013 in Tilburg voor De Vieze Ma3seb Toer. Natuurlijk waren wij erbij om verslag te doen.

Om kwart voor negen is de Jupiler-zaal in 013 al redelijk gevuld, voornamelijk met een jong, en mannelijk, publiek. De gemiddelde leeftijd is ongeveer 16, wat nog een beetje wordt opgekrikt door enkele twintigers en een paar ouders die met hun kroost zijn meegekomen. De timetable blijkt, zoals op Facebook aangegeven, echt onder voorbehoud te zijn want Jermaine Niffer die om half tien zou beginnen, blijkt dan al geweest te zijn. Beter op tijd begint Zack Ink als hij met rapper Vani als back-up mc rond negen uur on stage komt, en tegelijkertijd honderd mobieltjes de lucht in gaan. Misschien is de leeftijd in de zaal daar een verklaring voor, al doet de entourage op het podium vrolijk mee. Een klein half uurtje treedt Zack Ink op, en het is duidelijk dat de Tilburgse tieners er nog in moeten komen. Er is weinig energie te bekennen; er zit meer beweging in die ene vader met zijn tienjarig zoontje dan in al die jongens voor in de zaal bij elkaar. Ook op het podium zitten ze er nog niet helemaal lekker in. Vani probeert wel wat te hypen maar het wil nog niet echt lukken. Afgezien van dat, is het geen slecht begin van de show. Zack Ink’s rauwe stem is een goeie combi met die van zijn back-up. Gelukkig begint de zaal dan ook steeds een beetje losser te komen en als de rappers beginnen over hun laatste 101 Barz-sessie gaan zij helemaal los. Dat de nieuwe generatie daar zo enthousiast van wordt, is natuurlijk al een goed teken op zich. Spontaan ontstaat er zelfs een moshpit, die herhaald wordt op het eind als Zack Ink en Vani nog één keer vragen om een ‘superglitch’.

Na Zack Ink wordt er eerst nog een minuutje of twintig gedraaid voordat Hef en Josylvio opkomen. Het loopt leeg en het energielevel van –10 keert terug. Maar zodra de hoofdact het podium op komt, stroomt het meteen weer vol en lijkt het publiek te transformeren. Al vanaf de eerste track wordt er volop meegezongen, gesprongen, gerapt. 013 is aan, zowel in de zaal als op het podium. Hef heeft meteen veel interactie met het publiek en danst, zoals ik hem in ieder geval nog niet eerder heb zien doen.

Er wordt afgetrapt met een paar tracks van Hef. En ook al zou je misschien verwachten dat de jonge generatie meer voor Josylvio zou komen, alle nummers worden woord voor woord meegerapt. Na een paar nummers van zijn repertoire volgen er een aantal van Josylvio en zo wisselt dat de hele show af. Josylvio laat een goede kant van zichzelf zien. Hij is verstaanbaar, heeft zijn stem onder controle en dat alles zorgt ervoor dat zijn tracks live goed tot hun recht komen.
De twee rappers (plus aanhang) weten precies hoe ze de zaal op moeten hypen. Onder die aanhang vallen onder andere Killah Keezy en Crooks, die ook nog een nieuwe track laat horen. Toch zakt de energie op een gegeven moment weer een beetje weg en loopt de zaal wat leeg. Er wordt nog een moshpit ingezet maar die haalt het qua volume niet bij die van Zack Ink. Al wordt er weer een hoop goed gemaakt als Josylvio’s Le7nesh klinkt.

Alleen al de show van Hef en Josylvio duurde zo’n anderhalf uur. En ondanks dat de sfeer er nog een beetje in moest komen tijdens het voorprogramma werd dat zeker goed gemaakt door de hoofdact. Grote kans dat het voor veel van de jongens in het publiek een van de eerste concerten was, en dan was dit een goed begin. Voor die 12,50 was het zeker de moeite waard om te gaan.

Meer Party reports