De nieuwste Europese hiphop en Nederlandse toppers tijdens digitaal ESNS

Verlengde lockdown of niet; Eurosonic Noorderslag -kortweg ESNS- 2021 gaat door. “Gezien de huidige situatie is een fysieke editie organiseren is niet langer mogelijk”, valt te lezen op hun website. Dat betekent dat zowel het festival- als het conferentieprogramma via een digitaal platform worden gepresenteerd. Van 13 t/m 16 januari kun je jezelf, thuis vanaf je bank, in Groningen wanen. Zorg dat je het recept van een goeie eierbal googlet (luiaards klikken gewoon hier), verbind je laptop met je tv en/of goede speakers en geniet alsnog van alles wat er op de podia gebeurt! In dit artikel delen we onze tips.

“De 35e editie gaat op veel vlakken anders zijn dan in voorgaande jaren”, stelt de organisatie. Maar de missie blijft onveranderd: “Het promoten en het neerzetten van nieuwe Europese muziek, en het bieden van nieuwe netwerk-mogelijkheden. De focus op Europa is groter dan ooit. Waar we eerder ieder jaar een focusland benoemden, is het thema voor aankomende week héél Europa.”

Een kaartje voor de eerste volledig digitale editie van ESNS kost € 50,-. Daarin zit je toegang tot de digitale omgeving waarin het allemaal gebeurt. Live streams, panels, keynotes, sessies en showcases, maar ook toegang tot een platform om te netwerken en een database. De shows (te bekijken met enkel een gratis registratie) en conferentie-onderdelen zijn via verschillende kanalen binnen de omgeving te volgen. Hieronder zie je welke onderdelen je sowieso niet mag missen.

Tebi Rex
Woensdag 13 januari, 21:10 – 21:25, kanaal ESNS 04
Tebi Rex is een alternatief hiphopduo (Matt O’Baoill en Max Zanga) uit Maynooth, Ierland, waarvan de stijl varieert van catchy en uptempo pop tot opvallend donkere en complexe lyrics. Zanga is de rapper van de twee, en kan uit de voeten op zowel dance-ritmes, trap en akoestische pop. Zijn melodische tegenpool verzorgt refreinen als oorwurmen. In hun arsenaal hebben ze clubby en luchtige tunes, maar soms is er een diepere laag te vinden waarin frustratie en melancholie de hoofdrol spelen.

Het debuutalbum The Young Will Eat The Old uit 2019 werd in thuisland Ierland gebombardeerd tot een van de releases van dat jaar. Het coronavirus onthield de mannen van een show op SXSW in Texas, maar kon hen niet weerhouden om hun EP Brackets te releasen in 2020. Daarop staat het swingende en felle alchohol-anthem AAAAGH in samenwerking met Awkward Z.

Alex Gough
Woensdag 13 januari, 21:40 – 21:55, kanaal ESNS 01
Nog meer Ierse hiphopbeats? Dan moet je Alex Gough checken! Hij drumt, rapt én produceert en is een mc uit Ierland die binnenkort weleens zou kunnen gaan opblazen aan deze kant van de Noordzee. Denk lo-fi hiphopbeats vol complexe elementen. Met zijn diepe stem complementeert hij duizelingwekkende baslijnen. Altijd aanwezig; een hoge dosis zelfverzekerdheid.

Groovy producties, stuiterende drums en jazzy samples; het zit allemaal in zijn werk. Op zijn debuutalbum Forever Classic, stiekem nog steeds splinternieuw (want uit oktober 2020) kun je gevatte hiphop vinden. Hij graaft diep in waziger jazz, geïnspireerd door artiesten als Yussef Dayes, Miles Daves en John Coltrane.

James BKS
Donderdag 14 januari, 22:45 – 23:00, kanaal ESNS 01
James BKS is de eerste artiest die tekende op 7Wallace, het label van Idris Elba. Daarnaast is hij de zoon van de legendarische Kameroenese saxofonist Manu Dibango. Maar bovenal is hij zelf een vooruitstrevend muzikant. De Frans-Kameroense rapper groeide op in de States, produceerde voor onder meer Snoop Dogg, Talib Kweli en Mr. Eazi én voor Franse supersterren als Booba en Soprano.

Met de release van New Breed verlegde hij vorig jaar de lat. De song is niet alleen een hommage aan Afrika en emancipatie, maar volgens hem de kickstart van een heel nieuw tijdperk. Een tijdperk waarin grenzen, labels en stereotypes niet bestaan. Hij werkt erop samen met zijn labelbaas, maar ook met Q-Tip en Little Simz. “We hebben geleerd van onze fouten in het verleden”, vertelt hij daarover. “Onze ogen zijn op Afrika gericht, terwijl we ook onze persoonlijke paden omarmen; de UK voor Little Simz en Idris Elba, de VS voor Q-Tip en Frankrijk voor mezelf.”

Zaterdag 16 januari: Noorderslag
Zaterdag verandert Eurosonic in Noorderslag en traditiegetrouw staan er dan veel hiphopacts van eigen bodem op de planken. Op kanaal ESNS 02 zie je tussen 20:10 en 21:55 iemand anders op het podium. Achtereenvolgens: Bilal Wahib, ADF Samski, Qlas & Blacka, Kevin met band (!), Sarita Lorena, Yssi SB en de grote finale met KA.
Zie je jezelf al een lekker glaasje wijn of speciaalbier inschenken en daarna heerlijk decadent nippend KA met zijn rokerige stem horen rappen over hij dingen wegstoot in Marbella? Precies. Wij kunnen ons met de huidige maatregelen geen betere zaterdagavond voorstellen.

Op het andere kanaal -ESNS 01- gaat daarna Typhoon de samenwerking aan met Sven Hammond, en ook die avond op dat kanaal te zien: Jay-Way en Yade Lauren. Sor is te zien op kanaal ESNS 03. Het exacte tijdschema is hier te vinden.

Alle shows duren een kwartiertje, dus je vliegt die avond door alles wat je op de podia gaat zien zodra de festivals en popzalen weer groen licht krijgen! Alle info over ESNS 2021 lees je op de website.

Geplaatst door bowie op 12 januari 2021