Escalatie Team – De Escaleerplicht

Op de intro horen we koningin Beatrix de escaleerplicht aankondigen: “De regering neemt maatregelen om overmatig drinken onder jongeren te bevorderen… Alcoholmisbruik krijgt in 2008 meer respect.” Een uitermate fraaie en serieuze, maar verknipte lezing vanuit het Koninklijk Huis brengt de luisteraar in de juiste sferen, zo kennen we de heren weer. De titelsong klapt in als een keihard sex, drugs & rock’n’roll anthem voor Escalatie’s eigen custom made essenties in het leven: alcohol, drugs en geweld. Sex komt er ook wel degelijk in voor, maar daarover straks meer.

Kom Bij De Politie is de alom bekende smartlap voor sollicitatiewerving richting overheids meest gewilde baan: De 5-0. Qua onderwerpgerichte tracks is dit één van de weinige momenten op het album waarop daadwerkelijk een onderwerp onder handen wordt genomen. Een steek naar het tegenstrijdige optreden van de politie in het algemeen, waarmee Escalatie Team een tijd geleden zelfs live voor een Amsterdams politiebureau heeft staan optreden met een megafoon. Na een remix van het nummer Brandstof dat al eerder verscheen op de Kamer van Cokehandel EP is het tijd voor Moeilijke Types, met mede lastig individu Per.Verz. Een collabo die alle MC’s om beurten laat spelen met de “Oe”-klank. Hoe moeilijk dit gedoe je ook doet laten aanvoelen, het blijft boeiend en is goed uitgevoerd.

Dat Patreez de straattaal als geen andere tatta beheerst mogen duidelijk zijn na de Faya Torie, een kort intermezzo waarna de woede opnieuw uitbarst. Greg Kerkwerper uit dit door een vuurregen aan woorden als een mitrailleur op je af te vuren. Woordspelingen zijn zeker aanwezig, evenals de goede beschrijving van deze emotie, maar de flow van deze man moet je wel liggen. Vaak worden er té veel woorden in één line gepropt, waardoor het geheel alles behalve netjes en navolgbaar aanvoelt.

Paraaa met Amsterdammers Heist Rockah & Surya is daaropvolgend weer een mooi keerpunt in een regen van brag en boast. Zowel productioneel als tekstueel is dit nummer zeker een uitblinker op de cd, alhoewel de tekst van Heist wel een tikkeltje simpel is uitgewerkt. Het volgend nummer lijkt een presentje voor de clubscene, maar slaat de plank mis, omdat daar simpelweg de kracht van Escalatie Team niet ligt. Pat’s Catharsis laat de Eminem in Patreez los, met lines als: “M’n ex die heeft me gek gemaakt, want in ons 3de jaar is ze met een ander naar bed gegaan” en “Ben niet trouw aan sletten. Ik hou alleen van rappen, als m’n tracks bitches waren, zou ik trouwen met m’n teksten.”

Daarna is Greg weer aan de beurt met een compleet gestoorde intro die leidt naar het krankzinnige verhaal van de appelflapman, waarna hij daarna in Zomaar Een Zomerdag laat doorschemeren hoe hij zijn casanovapraktijken omzet in sexuele avonturen. Diep geeft datgeen aan wat al eerder gezegd is: voor intense warmhartige tracks hoef je bij dit team niet aan te kloppen. Na een remix van Kom Bij De Politie is het einde aldaar, en wat dan de conclusie is van dit alles is redelijk simpel. Een aparte beschrijving van de tracks zou een opsomming betekenen van drank, drugs, drank, bitches, drank, drank, geweld. Gelukkig is dit alles zo “diep” uitgewerkt dat het nooit echt eentonig wordt en het een lekkere plaat is om zo escalerende types te geven wat ze willen.

Tracklist:
01. Intro
02. De Escaleerplicht
03. Kom Bij De Politie
04. Brandstof (Remix) Ft. Risskant & Ad Rem
05. Moeilijke Types Ft. Per.Verz
06. Faya Torie
07. Woede
08. Brag En Boast Ft. Risskant
09. Paraaa Ft. Heist Rockah & Surya
10. Ziek
11. Pat’s Catharsis
12. Appelflapman
13. Zomaar een Zomerdag
14. Diep
15. Kom Bij De Politie (Remix)

Meer info

Geplaatst door bowie op 20 oktober 2008