Encore – Layover

Na al een tijd naam voor zichzelf te hebben gemaakt brak Encore in 2001 door met zijn solodebuut “Self Preservation” op 75 Ark, waar hij getekend werd nadat hij met verve het nummer “Waterworld” (Handsome Boy Modeling School) met raps had gevuld. Self Preservation werd een succes, Encore’s rauwe feel met de autobiografische teksten zorgde voor een grote schare fans. Helaas voor Encore ging 75 Ark op de fles en stond hij na zijn succes ineens met lege handen. Het Hieroglyphics label had dit snel genoeg door, en nou kan hij dus eindelijk zijn tweede album uitbrengen.

Stilstand is achteruitgang moet Encore gedacht hebben, want Layover is een heel ander album dan zijn voorganger. De nummers bestaan veel meer uit 16 lijn coupletten opgevolgd door 2 lijn refreinen, de nummers bevatten meer structuur dan voorheen. Ook heeft hij wat R&B elementen in zijn album verwerkt, de nummers “The Schizm” en “Faithfull” hebben beide refreinen die ingezongen worden door zanger Nathan Thomas. Dit kan de starre “backpacker”-fans misschien voor het hoofd stoten, omdat er wederom een goede MC op een dergelijke manier een hitje probeert te scoren. Toch zijn deze nummers de moeite waard, en ze klinken buiten hun plaats op het album.

De productie wordt voornamelijk onder handen genomen door Vitamin D en Jake One maar ook Architect doet nog twee nummers. Nummers als “Break Bread” en “Layover” zijn lekkere nummers, net als de singles die al eerder uitgekomen zijn: “Zigga Zigga” en “Essentially Yours”. Helaas zijn de hoogtepunten in de minderheid en zorgt de rest er voor dat Layover niet kan tippen aan het werk dat hij voorheen uitgebracht heeft. De meeste nummers zijn niet echt bijzonder, de producties blijven niet hangen, en de teksten zijn niet slecht, maar zorgen er niet voor dat je blijft luisteren. Er is genoeg te halen op het album om het een paar weekjes te luisteren, maar daarna zal het vrij snel in vergetelheid vallen. Een lekker tussendoortje, met een paar vette nummers, maar geen plaat die je over een paar jaar nog terug wil horen.

Meer info: http://www.hieroglyphics.com

Tracklist:
01. Skit (Airport)
02. Layover
03. Break Bread
04. Step It Up
05. Zigga Zigga
06. Traditional Slick Talk
07. The Schizm
08. Home
09. Real Talk
10. Chocolate Popcorn
11. Essentially Yours
12. City Livin’
13. Faithful
14. Layover Outro

Geplaatst door bowie op 15 februari 2004