Empiri Music’s schrijverskamp brengt de sound van de toekomst

Een schrijverskamp à la New Wave, maar dan net even wat anders. Het zand van Schiermonnikoog werd omgeruild voor de weilanden van het Brabantse Veghel en waar we in de documentaire over New Wave regelmatig het gebruik van de Xbox voorbij zagen komen, staat ’ie hier niet eens aangesloten. Maar er zijn ook zeker overeenkomsten. Een flesje Jack Daniels op het bureau, de potten shag op tafel en de asbakken ernaast. Keiharde beats door de speakers, weinig slaap en vooral heel hard werken. Het zijn de ingrediënten voor een schrijverskamp van boekingskantoor en muzieklabel Empiri Music. HIJS ging een dagje langs.

EMPIRIcheck1

Als we bij het adres aankomen, vragen we ons als eerste af: zijn we wel op het juiste adres aangekomen? Een vraag die vaker is gesteld vertelt Ralph Ortmans ons later. Hij is de oprichter van boekingskantoor Empiri Music/Bookings en één van de initiatiefnemers van het schrijverskamp. “Bij de artiesten die van wat verder weg kwamen, gebeurde allemaal hetzelfde. Eerst is het: oh, het is wel ver. Als mensen dan eenmaal hier aangekomen zijn, krijgen we een heel onzeker telefoontje: volgens mij ben ik verdwaald. Maar zodra ze dan binnenkomen is het van ‘wauw!’” En dat is ook de eerste indruk die wij krijgen als we de ruimte binnenkomen. De beats komen je meteen van alle kanten tegemoet en het desbetreffende gebouw blijkt een ruime boerderij te zijn. De verschillende kamers zijn voor de gelegenheid omgebouwd tot studio’s. Met behulp van matrassen zijn er opnamestudio’s gebouwd, computerschermen worden ondersteund door stapels videospellen.

“Je nodigt dertig man uit, voor hetzelfde geld denken ze: ‘feestje in Brabant, we gaan de tent afbreken!’ Maar er is heel weinig gefeest.”

De ruimtes doen denken aan een oud tuinhuisje: oude leren banken, bruine houten bijzettafeltjes. De boerderij heeft zelfs een loungeruimte. Waar overigens volgens Lex Ortmans, mede-initiatiefnemer van het kamp (en broer van), bijna geen gebruik van is gemaakt. De twee broers begonnen vijf jaar geleden een workshopbedrijf en zijn vanuit daar uitgegroeid tot boekingskantoor en muzieklabel. Toen ontstond het idee van een schrijverskamp. Ralph: “We dachten: we hebben een boekingskantoor met hele toffe artiesten maar die kunnen we niet allemaal tekenen als klein labeltje. Maar dat zijn wel artiesten waar we een keer mee willen samenwerken. Nu hebben we zo’n mooi pand waardoor we dachten dat dit de perfecte plek zou zijn voor een schrijverskamp.” Heeft New Wave dan niet een klein beetje als inspiratie gediend? “Natuurlijk hebben we dat als inspiratie gebruikt”, zegt Lex. “Toen we dat zagen dachten we dat we dat misschien ook konden doen. Niet per definitie beter, maar wel anders.” “Het grootste verschil met New Wave is…”, sluit Ralph aan. “Ik vind het een toffe plaat hoor, het is een goed groepsproduct omdat het allemaal namen zijn die nu heel erg spelen. Maar ik vind wat wij doen uitdagender, juist omdat het heel veel onbekende namen zijn.”

EMPIRIcheck2

Onbekende namen, maar daardoor wel extra hongerig volgens Ralph en Lex. De artiesten zelf kunnen dat beamen. David Hest, alias Rxck Lee: “De werkdruk ligt heel hoog. Er wordt weinig gechilled; er worden echt veel pokoes gemaakt, dat geeft wel een soort satisfaction. We hebben nachten doorgehaald en al vier, vijf tracks gemaakt.” Jordan West, producersnaam Jwest: “Het is echt fucking ziek. Er hangt een goeie vibe, iedereen is lekker bezig en gewoon chill.” Rapper Guydo Rodriguez, alias GUYDO, is het daarmee eens: “Er is zeker een positieve vibe. Voor mij is het een drukke en intensieve week, en het belangrijkste is natuurlijk dat ik een aantal mooie tracks heb liggen.” Voor de twee initiatiefnemers is het precies waar ze op hoopten. Ralph: “Je kan alles regelen: artiesten, slaapplekken, eten. Maar niet de inspanning en de creativiteit. Je nodigt dertig man uit, voor hetzelfde geld denken ze: feestje in Brabant, we gaan de tent afbreken! Maar er is heel weinig gefeest. Mensen drinken wel om in de vibe te komen, maar er is eigenlijk alleen maar muziek gemaakt.” David: “Ik heb wel eens gehad dat ik ’s ochtends wakker werd en naar beneden liep en meteen muziek ging maken. Tegen de middag kwam ik er dan achter dat ik nog niet eens ontbeten had, haha.”

EMPIRIcheck3

Out of the box
Voor een van de mics staat een bierkratje dat fungeert als opstapje voor Bryan Krijgsman a.k.a. WARR!OR. De Utrechter is pas 16 jaar, kwam hier binnen als producer en is inmiddels deels getransformeerd tot rapper. “Ja, sinds dit schrijverskamp!” reageert hij enthousiast. “Ik had een beat gebouwd en we kwamen er niet echt uit met het refreintje en toen dacht ik: dan doe ik het refreintje wel. En daar kreeg ik best wel positieve reacties op.” Dit soort ontdekkingen maken het interessant voor de artiesten. Dit kleine dorpje waar nog geen coffeeshop te bekennen is, is de perfecte plek om nieuwe dingen uit te proberen. Producer Oliver Schrager a.k.a. Oxy Azn: “Iedereen heeft zoiets van: dit vind ik hard, laat me dit eens proberen. En dan gaan we samen kijken of er iets mee gedaan kan worden.” “Miggs de Bruijn is bijvoorbeeld heel erg out of the box gestapt”, vult David aan. “Hij is toch wel een straatrapper, en ik bijvoorbeeld helemaal niet. Maar we zijn elkaar met onze track wel heel erg tegemoet gekomen. Hij is heel erg uit zijn comfortzone gestapt tijdens dit kamp, dat vind ik echt tof om te zien.”

EMPIRIcheck5

Later op de dag mogen we zelf meemaken hoe verschillende sounds worden uitgeprobeerd. Bryan begint te vertellen: “Dit is als je op vakantie bent en je maar vier nummers meegenomen hebt waar je inspiratie uit moet halen.” Hij zet een beat op. “Maar je kunt ook inspiratie uit de cultuur halen”, zegt David. Er valt een korte stilte, waarop de jonge rapper vervolgt: “Misschien heb ik wel goeie inspiratie.” Hij zet een Scandinavisch nummer op, wat nog niet in de buurt van hiphop komt. Toch werkt het wel voor het duo. Even later heeft Bryan een nieuwe, vrolijk klinkende, beat in elkaar gezet. David zit op zijn hurken voor het bureau waar zijn laptop op staat en werkt, in deze oncomfortabel ogende positie, aan een tekst. Na een paar regels begint hij te zingen. Lex, die inmiddels aangeschoven is, knikt mee en is zichtbaar onder de indruk. Hier en daar geeft hij wat tips, er wordt wat overlegd en geschaafd en er ontstaat een refrein dat steeds meer vorm lijkt te krijgen.

“Veel van die boys zijn nu nog redelijk onbekend maar met zo’n project worden ze gewoon keihard in het middelpunt van de belangstelling gezet.”

Commerciële sound met een boodschap
Het kamp is een bundel van verschillende sounds. Commercieel klinkende ‘poppy’ liedjes aan de ene kant, maar bijna oldskool boombaptracks aan de andere. Zoals bijvoorbeeld het nummer dat Lex samen met Snelle opnam. Lex: “Ik heb natuurlijk als organisator een rol, maar ik wil ook lekker muziek maken. Dus als overdag alle heisa erop zit, opruimen, koken en dat soort dingen, dan kan ik ’s avonds een keer de studio in. Ik heb niet superveel tracks gemaakt maar ik ben blij dat ik mijn stempel heb kunnen drukken op dat nummer met Snelle. Het begin is eigenlijk bijna boombap, en dan op een gegeven moment trekt ie meer naar het commerciële, maar zonder dat het plat wordt. Dat maakt het muzikale cirkeltje rond.” Ralph vult aan: “Tekstueel gezien moeten de onderwerpen ook goed zijn. Ik vind de commerciële sound in muziek vet, maar er moet wel een bepaalde boodschap in zitten. Daar kijken we naar, hoe maak je een commerciële plaat zonder dat ‘ie plat wordt of aan kwaliteit inlevert.”

EMPIRIcheck4

Lex: “Dit is de generatie producers die de toekomst moet dragen, weet je. Als je nu ziet dat zij hier al zo hard, zo’n project kunnen dragen. Veel van die boys zijn nu nog redelijk onbekend maar met zo’n project worden ze gewoon keihard in het middelpunt van de belangstelling gezet. Kijk naar New Wave en Jack Shirak. Hij is ontploft qua bekendheid. En dan zal ook duidelijk worden dat de sound die deze jongens brengen, de sound van de toekomst zal zijn.”

Het verzamelalbum van Empiri Music zal binnenkort gereleased worden. Volg ze op Facebook, Twitter en check hun website.

Geplaatst door bowie op 6 januari 2016