Electric – Life’s A Struggle

Het nieuwe vijf koppige collectief Electric uit Boston bestaande uit Insight, Anonymous, Dagha, Moe Pope & Raheem laat van zich horen met hun debuut album “Life’s A Struggle”. Een van de bekendere namen van deze nieuwe groep is de MC/Producer Insight die al eerder met zijn eigen album “Updated Software V2.5” de aandacht trok van menig hiphop head.

Bij het opzetten van het album dat een magere speeltijd heeft van rond de 38 minuten is de positieve gedachtengang van Electric meteen hetgeen wat opvalt. Zeer positieve melodieën op het door Soul Supreme geproduceerde “Respect Life” waar rustig gepredikt wordt over het waarderen van het leven. De rijmschema’s en flows wisselen zich prima af en er is geen moeite om de MC’s van elkaar te onderscheiden. Gevolgd door de heerlijke uittro “No More Worries” geeft aan dat Electric hun muzikaliteit qua productie ook heel goed weet te uitten.

In het komische “Relax” wordt op verhaalvertellende wijze een beeld geschetst wat voor iedereen wel herkenbaar is. Een ‘fuck a day job’ mentaliteit is het thema van de track “Relax Today, Worry Tomorrow”. Diversiteit is te horen bij de track “Can’t Stop” waar na scratches/cuts en snippets van Guru en Doug E. Fresh ieder Electric personage elk een eigen verse dropt. Ook hier is weer goed te horen dat iedere MC goed te onderscheiden is door hun scherpe maar relaxte flow met elk een goed herkenbaar eigen stemgeluid. Op tekstueel vlak steekt Moe Pope’s verse qua flow boven de rest uit // “I zig zag thru times too define the mind pendulum/and hula-hoop a four bar loop while front pedaling/I’m like the Monk Thelonious when I’m meddling/and current affair seekers withheld like some Entenmanns’s/my enemy is not decided by the president/or news coverage/transmitted to your residence/brainwash your thoughts thru your dummy box/its just like your smoking funny rocks/to bleed your money stocks.” //

Ondanks de vele interludes in korte intro’s op het album had ik graag meer gehoord van dit frisse collectief. Overigens sluit ik ook niet uit dat mensen snel verbanden gaan leggen met Jurassic 5 die ondanks dat het ook een grote groep is ook dezelfde sound hebben met dezelfde hiphop mentality. Een prima debuut album dat met lekkere samples, strings, hoge vocals en de up-tempo toegankelijke beats er een positieve sfeer op na houdt. Zoals de hook van de track “Where Would You Be” al aangeeft: “Where would you be without the Electric Company?”

Tracklist:
1. E-Tro
2. Can’t Stop
3. The Hype
4. Electric (remix)
5. Can We Have Your Attention
6. Late Show
7. Waiting Room
8. Relax
9. Life’s A Struggle
10.That Feeling
11.Respect Life
12.No More Worries
13.Levetation (Vol. 1)
14.Outro

Meer info: http://www.gritrecords.com

Geplaatst door bowie op 23 maart 2004