Eijer parkeert zijn problemen dichtbij, zodat hij beseft ermee te kunnen leven

Hij was de grote afwezige op Rafting Goods Vol. 1. Want hoewel hij onderdeel is van die mega-click en in de 101 Barz-sessie wel meedeed, ontbrak hij op de plaat. Waarom werd toen niet duidelijk, maar op het nieuwe ONBEVANGEN DOOR NONCHALANCE horen we Eijer uit een donkere periode kruipen.

Op misschien wel de bekendste sample die YUNG UMBRO uit het oeuvre van Bill Withers had kunnen trekken – knap dat ‘ie niet verveeld klinkt! – opent Eijer zijn nieuwe album over zijn achterblijvende motivatie, verdwalingen in drugs en verdrinking in de alcohol. In het tweede couplet lijkt hij zichzelf te hervinden; “Ik zet mezelf op nummer 1, ’t is geen probleem voor mij / m’n wijf die neem ik mee met mij, dat is een zekerheid / beter bekijk je en analyseer je mij / want waren meer mensen als Eijer zou de game wat minder lame zijn!”

Gedreven door haat

Verderop in die verse horen we hem hardop tot besef komen; “ ‘K had veel schijt aan dingen die ik deed, maar geen spijt / want dat heeft me gemaakt tot wie ik ben op deze leeftijd.” Dat blijkt een voor het leven getekende man, die het dankzij acceptatie dragelijk weet te maken voor zichzelf. Iemand die alleen maar meer gedreven wordt wanneer haat de kop opsteekt; niet om te praten maar om anderen rappend de mond te snoeren. En vervolgens jaloers te maken om de ruiters, paarden en beren die zijn kledij sieren.

Dat doet hij op sfeervolle UMBRO-beats. Die producer heeft voor deze plaat de vocal sample als hoofdingrediënt gekozen. We horen onder meer Gerard Cox’ Voor Mijn Dochtertje bijzonder geflipt worden. Boven de verknipte stemfragmenten praat de Mijnstreek-mc openlijk over stress, maar zet hij zichzelf ook lijnrecht tegenover zijn overgewaardeerde concurrentie. “Je soloplaat is een collabo-tape!”, sneert Eijer in een couplet vol multirijm. En even later zijn eigen stijl verheerlijkend; “Track nog interessant al skip ik ad-libs en de dubs, én de drums!”

“Waar jij een psycholoog voor nodig had, heb ik solo gefixt!”, blaast de mc in de microfoon. Uiteindelijk zit hij prinsheerlijk in district Heerlen. Eijer parkeert zijn problemen dichtbij. Zodat hij er niet dag en nacht mee geconfronteerd wordt, maar ze tevens niet uit het oog kan verliezen. En de ruimte krijgt om te beseffen dat hij ermee leven kan.

Stream:

Geplaatst door bowie op 15 juli 2022