Een kijkje in de notitieboekjes van Sticks

Het boek Grijnzen Naar De Goden bevat handgeschreven teksten van Sticks, nooit eerder vertoonde foto’s, persoonlijke gedachten over zijn platen en zelfs een nieuwe release: een dichtbundel.

Bijna driehonderd pagina’s lang kijkt de lezer (met terugwerkende kracht) achter de schermen en in het hoofd van de Zwolse schrijver, tijdens wat waarschijnlijk een van de meest productieve periodes uit zijn carrière was.

Terugblik op schrijfprocessen

Sticks is in de anekdotes openhartig en schuwt niet kritisch naar zichzelf en zijn werk te kijken. Het levert een interessant beeld op van een van de belangrijkste Nederlandse mc’s annex kunstenaars van deze tijd. Hij blikt terug op de mentale strijd die hij met zichzelf voerde in het schrijfproces van Het Mooiste Komt Nu, de bewijsdrang die hij had als rapper toen hij Nog Hier maakte, en vertelt waarom de originele versie van het refrein en het eerste couplet van Geweten zijn gesneuveld. Hij is niet te beroerd en heeft ze alsnog toegevoegd aan het boekwerk. En, ook opvallend: de teksten uit de tentoonstellingen die hij met Kubus (Onrust) en Typhoon (Onder Water) presenteerde in Museum De Fundatie zijn terug te lezen.

De maker in Sticks blijft zichzelf en zijn oeuvre verbreden. Hij verkent verschillende disciplines en terreinen en mag nog altijd graag onbegreden paden fijntrappen. Alleen al in de periode die het boek omvat, schiet hij van de studio naar de platenkast, en van het museum naar de bibliotheek.

Mooi zijn de scans uit zijn notitieboekjes, vol warrige krabbels, doorgestreepte lines en compleet geschrapte maar nog altijd leesbare coupletten. Ernaast is hij eerlijk over de redenen waarom er nog volledige albums met Kubus, Rico en A.R.T. op de plank stof liggen te vangen. Maar hij kan tevens prima beargumenteren waarom het werk dat wél verschenen is, wél verschenen is.

Met het boek vinkt Sticks weer een uitdaging af van zijn lijst. Maar Grijnzen Naar De Goden bewijst tevens dat hij geen van die uitdagingen ziet als experiment. Liefhebbers die willen terugblikken op projecten als STICKmatic of zijn teksten uit Onrust eens rustig uit willen pluizen zitten gebakken met dit dikke salontafelboek. Maar ook de fans die nieuwe dingen willen lezen, hebben aan deze blauwe bad boy ongetwijfeld veel plezier.

Check je lokale boekhandel of uitgeverij Spectrum om een exemplaar te bemachtigen.
Geplaatst door bowie op 15 juni 2022