Duvelduvel – Aap-O-Theek

Aap-O-Theek is alweer het zesde album van de Rotterdamse hiphopact Duvelduvel (Duvel, Supadupah en Rein de Vos) die sinds 1998 gratis te downloaden albums op www.duvelduvel.com dropt. Waar ook deze plaat weer in ‘de Apenrots’ werd opgenomen, is het grote verschil met de andere cd’s dat Aap-O-Theek niet in eigen beheer, maar via Top Notch uitkomt. Het meest in het oog springend is nog wel de unieke hoes: een soort kartonnen draagtas waar de cd in zit.

Zoals altijd zullen de meningen over dit fenomeen sterk uiteenlopen, want Duvelduvel dig je of niet. Hoe cliché het ook mag klinken, een tussenweg is nauwelijks mogelijk. Dat ligt vooral aan de eigenzinnige stijl en de illustere rappers (het drietal treedt niet op en er is niet veel bekend over de ware gezichten achter de apen) die je wel of niet trekt.

Na “Intro” gaat het album echt van start met “Eigen Shit”; een downtempo track met een futuristische, duistere beat en drummachinesounds. “Duvel speelbal / Ik schop als Van Bommel en drop geen rommel / Echte shit sletlekker / Je bent de lul net als die pappie Boris Becker / Gruwelijk genaaid, maar toch niet genaaid / Trend fuckin’ setter / Ik doe niet mee aan mode / En lik m’n bil en geniet van m’n aroma.”

In het door Delic geproduceerde “Iemand Moet Het Doen” gaat het tempo omhoog en past Duvel zijn complexe rijmschema’s en schorre/doorrookte stemgeluid prima aan op een typische donkere Delic-beat. “Spietkong” heeft een weirde schuinsmarcheerderbeat waarop achtereenvolgens Supadupah (aka Supapolm), Duvel en Rein de Vos spitten. Supadupah mag misschien de minste rapper van het trio zijn, zijn stemgeluid en aparte rijmschema’s toveren nog steeds een glimlach tevoorschijn. Net als Supadupah heeft ook de stoïcijns rappende ‘bad guy’ Rein de Vos een geheel eigen rijmstijl, waarbij (net als bij Supadupah) bewuste off-beat flows met uitgerekte zinnen de boventoon voeren.

Het militante ritme van “Wie Is Ut” doet ietwat denken aan Outkast’s “Hey Ya!” en is een song die het ook in de clubs kan maken. Fraai is “Dubbelspel” met weer een beat van Delic, dope raps van Duvel en een erg flex refrein, waarin een belangrijke rol voor de innovatieve sound van Delic is weggelegd.

“Stratenmakers” is een rustige downtempo track met een zeer matige gastrap van de Rotterdamse oldschoollegende Blonnie B die slecht flowt en met simplistische rhymes komt. “Lelijk” (met een beat van Kubus) lijkt verder te gaan waar Opgeduveld’s “Dikke Rapper” ophield: “Dikke rapper, je bent erbij kom maar tevoorschijn / Je kan je niet verbergen voor m’n zonneschijn / Ik geef je buikpijn, hoofdpijn, oorpijn, flowpijn / Je houdt je vast aan je noodlijn maar ik kap ’m / Je slaat te pletter / Bloedspetters op de rotsen / Om te kotsen / Shit is lelijk!”

Lekker is de futuristische vibe van het duistere “Alles Mag” (“Alles mag van Duvel zolang het maar leuk is / Dat zegt Oma Fladder maakt niet uit hoelang je neus is / Zolang het eigen keus is, is alles ok / Staan die apen aan je zijde, is iedereen tevree”). Waar we in het tegendraadse “BBB” alleen Supa en OmNom (die met lelijk zingen in het refrein de track om zeep helpt) horen, geilt Duvel zichzelf op in het smerige “Delftsblaw”.

In het trage en trippy “Met Gevoel” (lekkere diepe baslijn) rappen Jawat en Duvel met veel gevoel, souplesse en intonatie. Weer een buitenissige beat staat centraal in “Lawness” waarin de excentrieke Rein de Vos een aardige rol vervult en DJ Githyper de scratches doet.

Dope zijn ook het uptempo “Tis Leuk Geweest” waarin de apen elkaar wederom goed aanvullen. Supahdupah: “Hier zijn we dan op de top van de rots / TMF en The Box kijk kijk, we gooien bommen helemaal los / Echte werk, we kapen heel je netwerk / Samen met m’n dikke vriend André Hazes / Zwaargedreven buks vol met hagel”. Duvel: “Pappies zijn suf, klinken als Tommy uit Sesamstraat” (…) “Je hebt me nodig als je rol wc-papier”. Rein de Vos: “Ik ben een wannahave / Maar niet te koop niet te testen / Ik behoor tot de beste” (…) “Dommer als een racist / Stiekeme pedofiele dierenbeulnicht / M’n vader deed je moeder en ik je zus en je nicht”.

Een punt van kritiek is dat er erg veel bragging & boasting en geen echte inhoud op Aap-O-Theek te vinden is. Ook rappen Rein de Vos en Supadupah op een dusdanig verhalende wijze dat ze niet altijd goed verstaanbaar zijn. Verder is dit superstrak geproduceerde underground hiphopalbum niet alleen vooruitstrevend, duister en zeer eigenzinnig, ook zowel rauw en smerig als innovatief en obscuur zijn keywords. Aap. Noot. Mies. Maar dan moeilijker.

Tracklist:
01. Intro
02. Eigen Shit
03. Iemand Moet Het Doen
04. Spietkong
05. Sjonge De Jonge
06. Wie Is Ut
07. Dubbelspel
08. Stratenmakers
09. Lelijk
10. Alles Mag
11. BBB
12. Delftsblaw
13. Met Gevoel
14. Draai
15. Lawness
16. Luister
17. Bun Arrogant
18. Ziel (skit)
19. Tis Leuk Geweest
20. Tingipuf

Meer info: http://www.duvelduvel.com

Geplaatst door bowie op 8 juli 2004