Duvel over Ruyzdael: “Gewoon Duvel-shit, maar dan anders.”

Recht van de apenrots, uit het betonnen bos en al jaren in de scene verschijnt er binnenkort weer een project van Duvel. Samen met oude vrienden Dim Browski en Ferry van Undog opereert het trio onder de naam Ruyzdael. Vorig jaar keerde DuvelDuvel terug on stage voor een tijdelijke comeback in het Rotterdamse Annabel. Nu is het tijd voor nieuwe muziek en wie zoekt op Ruyzdael komt al diverse teasers tegen. Al met al genoeg redenen om Duvel uit te nodigen voor een kop koffie op ons kantoor, dat op steenworp is gelegen van Annabel (het podium waar vorig jaar een succesvolle reünieshow van DuvelDuvel plaatsvond). Het hoofdstuk dat DuvelDuvel heet werd dan misschien afgesloten, tegelijkertijd vormde het de start voor iets nieuws: Ruyzdael.

_h7a1668_2

“Sinds die laatste keer zijn we veel bezig geweest met opnames en het uitwerken daarvan, ik hoop dat we over een paar weken kunnen beginnen met het mixen van de plaat. Misschien dat ik het zelf doe, maar ik kijk ook even of Delic er tijd voor heeft. We spreken niet heel vaak, maar we bellen af en toe wel over ditjes en datjes. Ondanks dat hadden we graag dat hij onze tape zou mixen.”
De geplande release bevat uiteindelijk weinig featurings. Duvel zegt hierover: “We hebben geprobeerd nog wat samen te werken met andere mensen, maar uiteindelijk zijn we daarvan afgestapt. Ik heb zoiets van, als het niet 100% klopt dan moet je het ook niet doen. Op een track met Billy na hoor je eigenlijk alleen mijn stem. Voor de rest heeft DJ MP wel een track geproduceerd en is er een originele mix van Presto, maar daar blijft het bij.”

_h7a1689_2

De gastbijdrages mogen dan beperkt zijn, het gaat Duvel te ver om van een soloplaat te spreken. Het Ruyzdael-schip kent drie kapiteins waardoor er veel onderling overleg is. De heren zijn al lang bevriend met elkaar en werken al langer samen, dus iedereen weet wat ze aan elkaar hebben.
“Qua rolverdeling zorgt Dim Browski voor de basis van de beats, Ferry doet het grafische werk (bekend van het DNA, het album van Duvel & Nikes) en Duvel voor het rappen en de beats. Wat we gaan doen en hoe we het gaat doen moeten we wel met z’n drieën beslissen, en dat was vroeger natuurlijk altijd mijn taak. Het duurt ook langer voor er wat wordt besloten, vooral aangezien we ook alle drie volwassen mannen zijn met een gezin. Ik woon in Rotterdam en zij wonen in Amsterdam en dat maakt het er ook niet makkelijker op.”

_h7a1662_2

Ruyzdael mag volgens Duvel geen mixtape, album of EP heten. “Het is gewoon ‘een ding’. Ik betwijfel of er dit keer een fysiek exemplaar uitkomt zoals bij de vorige releases. Iedereen luistert tegenwoordig muziek op zijn of haar telefoon en heeft thuis geen cd-speler meer. Je kan het natuurlijk wel uitbrengen voor de collectors, maar als we alles zelf gaan doen dan is de kans groot dat er geen fysieke uitgave komt.”
Duvel is een pionier als het gaat om muziek online uitbrengen. Hij zag eind jaren ’90 al in dat internet de toekomst zou worden voor de muziekindustrie. Ver voordat iedereen toegang had tot internet dropte hij al diverse releases via zijn eigen website. Anno nu is het downloaden of streamen van muziek niet meer weg te denken en hiphop in Nederland groter dan ooit.

_h7a1681_2

Hiphop is serieuze business geworden en dat heeft volgens Duvel een keerzijde. Zo verscheen er onlangs een Rico & Sticks-verzamelbox waarin ook Opgeduveld te vinden is. “Ik vond het vreemd weet je, ik had ook toestemming gegeven als ze het hadden gevraagd. Maar het was wel zo netjes geweest als ze een heads-up hadden gegeven. Daarbij is het ook raar omdat Opgeduveld een ding op zich was. Eigenlijk kan je dit soort dingen wel verwachten als je bij een platenmaatschappij zit, maar je hoopt toch altijd dat het niet gebeurt. Dit is gewoon… jammer. Zodra business om de hoek komt kijken is het altijd bullshit, de pret eruit, dan is het fucked up!”

“Muziek is voor mij gewoon party en bullshit.”

Naast releases op het internet is de rapper actief op social media waar hij zich van zijn politieke kant laat zien. “Ik kom wat tegen, ik zie wat ik zie, jij ziet wat jij ziet en ik wil jou laten zien wat ik zie. Mensen hebben helaas genoeg weinig kijk op alternatieve media. Als er één persoon is van mijn volgers die het ziet en er wat van op steekt ben ik al blij.”
Zelf heeft Duvel geen politieke ambities en evenmin zou hij zich willen laten gelden als activist. “Er zijn veel slimmere mensen op de wereld die al die materie beter snappen en kunnen doorgronden dan dat ik dat doe. Ik laat het wel aan die mensen over en steun die mensen dan door ze te retweeten of een artikel te delen waar zij verantwoordelijk voor zijn.”

coverduvel_h7a1678-32

Ondanks zijn maatschappelijke betrokkenheid hoeven we geen politieke boodschap te verwachten in zijn muziek, maar wat dan wel? “Ik heb geen idee haha! Gewoon Duvel shit, maar anders. Ik hou er ook niet van om naar politieke shit te luisteren, tenzij het Chuck D is, die kan het brengen. Ik hou het liever gescheiden, muziek is voor mij gewoon party en bullshit.”

“Ik ben niet op een ander level, maar ik ben een andere weg ingeslagen.”

Hoe kijkt Duvel tegen de nieuwe lichting rappers aan? “Ik gun het die boys allemaal van harte man. Kijk naar Sevn en die boys van Broederliefde. Ze draaien zo hard, respect voor het behouden van de eerste plaats voor zo lang ook! Inhoudelijk vind ik de game in het algemeen wat minder, maar de skills zijn er wel. Ik ben natuurlijk ook wat jaren ouder al, ik ben niet meer zo snel onder de indruk van Lamborghini’s, Porsches en grote billen. Ik zie het als een hele andere wereld, ik ben met hele andere dingen bezig en bezig geweest. Ik identificeer me niet met die gasten, ik ben niet op een ander level, maar ik ben een andere weg ingeslagen.”

Ruyzdael moet volgens een bericht op Facebook in maart 2017 verschijnen. Onlangs verscheen er een track die de release niet heeft gehaald, die is hier te beluisteren. Gisteren verscheen Duvel ook op Papa, een nieuwe single van Nosa en Nikes.

Geplaatst door bowie op 9 november 2016