DRT hoort niet bij de bekendste rappers van Nederland maar toch is hij al anderhalf decennium actief in de game. Hij trad op bij diverse parties, bracht albums, EP’s en collabo’s uit en werd bekend als battlerapper. Vorige maand bracht hij zijn nieuwste wapenfeit uit. Het album Barkie werd gepresenteerd in zijn thuisstad Almere. Wij zijn niet vies van een dikke portie lyricism, dus doken we in de plaat op zoek naar toffe teksten om de vragen aan op te hangen. En zo spraken we met hem over underground zijn, de rode draad van zijn nieuwe album, volwassen worden en zijn hook-up met de Kroatische producer Koolade.
“De beats die ik rock hebben funk net een stroomschok / leipe shit, voor een schrijver als ik houdt het nooit op.”
uit Wederkomst
DRT zit al lang in de game en heeft acts zien komen en gaan. Wat is volgens hem zijn eigen plek in de scene? “Ik denk dat ik cultureel erfgoed ben. De successen zijn niet te meten in mijn tastbare leven. Dat klinkt heel zweverig, maar ik ben me bewust van een bepaalde tijdsgeest en mijn plek is lastig te definiëren als na de dood pas écht bepaald kan worden wiens muziek een tijdperk zal overleven. Hoewel, ‘de eeuwige underdog’ is misschien een makkelijker antwoord op je vraag.”
“Ben van huis uit een zuipschuit / dit is de weg naar de ondergrond net een kruipluik.”
uit Brandschade
We borduren voort op de eeuwige underdogpositie die de mc aankaart. Hij zit niet graag in die positie en vertelt openhartig: “Ik vond het leuk om in de battleperiode het podium op te klimmen en iedereen te verrassen, maar stiekem zou ik wel willen dat er meer belangstelling ontstaat voor m’n muziek nu ik het nog live kan neerzetten. Daarvoor ga ik naar mezelf kijken en steekjes die ik in het verleden liet vallen binnen het ondernemerschap ontdekken en tacklen bij toekomstig werk.”
“Je weet wie ik ben en wat je krijgt als ik de mic pak (Dirk!) / Brandschade in m’n schrijfmap!”
uit Brandschade
Op dit moment rockt DRT shows (met o.a. Kaascouse) door het hele land om zijn nieuwe plaat te promoten. “Maar ik heb zoveel nieuw materiaal klaarstaan dat ik beter aan ‘t mixen kan slaan. Ik denk dat je het creatieve proces vooral moet aanvoelen in plaats van forceren. Nu heeft het concertgehalte van mijn show meer creatieve aandacht nodig, dat is nu belangrijker dan nieuwe liedjes maken. En zodra het dan weer gaat jeuken ga ik pennen legen. Daarnaast vergen de videoclips ook creativiteit dus buiten de nummers maken is er genoeg te doen.”
Volgens de intro van het nummer Brandschade, is ‘ie opgenomen in Zagreb, Kroatië. DRT hookte ervoor op met producer Koolade, die eerder werkte met onder meer Xzibit, Masta Ace en Sean Price. De koppen stonden blijkbaar al snel dezelfde kant op. “Sommige kansen worden je gegeven, andere moet je zelf creëren,” brandt hij los. “In het geval van Koolade zag ik een kans waar ik meteen werk van heb gemaakt en gelukkig is er een chemie waardoor het taalverschil niks uitmaakt. Ik heb met veel producers gewerkt, sommige tracks komen nooit uit. Dat heeft te maken met karakters en ambities. In de toekomst hoop ik like-minded beatmakers te treffen die op een vergelijkbare manier naar moderne hiphopmuziek kijken, want tegenwoordig is er een groter gat tussen wat zogenaamd hot is en wat niet dan toen ik begon.”
“(…) pubers naar tieners, van tieners naar jongvolwassen tot onvolwassene, nu dus.”
uit Groeipijn
Waar hij het eerder had over steekjes oppakken die hij vroeger liet vallen vertelt hij in het nummer Groeipijn dat hij zichzelf ziet als onvolwassen. Het blijkt onderdeel te zijn van de rode draad op het album: “Groeien hoeft geen pijn te doen, maar ik wilde nog niet helemaal accepteren dat ik volwassen hoor te zijn. Tegen het eind van de plaat lijk ik me ook meer neer te leggen bij dat gegeven, maar Groeipijn is de vierde track, dus ook een beetje een relativeringsmoment op het album. Vervolgens komt er ook een song waarbij ik m’n jeugdige gedrag nog eens tentoonstel, dit om niet helemaal toe te willen geven aan m’n verantwoordelijkheidsgevoel.”
Vier jaar geleden spraken we hem over zijn eerste plaat Volkstherapie en toen kwam al naar voren dat hij volwassener was geworden. Dit keer doet hij er echter nog een schepje bovenop en is er naast de voor hem gebruikelijke maatschappijkritsche teksten ook ruimte voor een hoop zelfreflectie. We hebben gekozen om met DRT in te zoomen op zijn teksten, maar in de track Woordkracht lijkt hij meer dan ooit te beseffen dat ook hij een stem heeft die gehoord wordt:
“Als de muren oren hadden, dan had ik ze afgedekt / beter denk je na over alles wat je zegt.”
uit Woordkracht
Doet DRT, die met Barkie zijn tweede solo-album uitbrengt, wel eens concessies in zijn teksten? “Niet perse, maar ik houd wel rekening met de waarde van mijn vrijheid van meningsuiting. Raaskallende racisten misbruiken die door de meest kwetsende dingen rond te strooien, maar ik ga er anders mee om. Uit dankbaarheid voor mijn totale vrijheid in expressie, besluit ik om m’n woorden zorgvuldig te kiezen zolang ik rationeel kan denken.”
Bewustwording lijkt niet alleen op het album, maar ook in de antwoorden van de rapper het kernwoord te zijn. “Zodra ik teveel m’n hart het woord laat voeren, ga ik bepaalde mensen en zaken beschadigen. Soms hóef je ook niks te vinden, weer zoiets waar ik pas later in m’n leven achter ben gekomen.”
“Kijk om je heen en aanschouw wat mensen doen met hun woorden. De wereld zou echt een mooiere plek zijn als we met meer empathie en begrip voor elkaar een dialoog aan zouden gaan. Communicatie is een marketingding geworden of een manier waarop management het personeel aanstuurt. Voor mij zou communicatie ook een einde aan een oorlog kunnen maken, of aan onze verknipte economie.”
Op Barkie bespreekt DRT wat zware onderwerpen. Op de vraag of dit zijn meest persoonlijke werk tot nu toe is antwoordt hij volmondig ja: “Ik denk dat ik in de laatste jaren teveel heb gevoeld om er met onpersoonlijk werk vanaf te komen. Mijn releases weerspiegelen echt waar ik in m’n leven ben, dus op dit moment ben ik door die fases heengegaan waarbij je zelfreflectie je nieuwe inzichten heeft gebracht. De onderwerpen waar ik over rap hebben altijd dicht bij me gestaan, dus het werd langzamerhand wel tijd om de luisteraars wat meer van m’n gemoedstoestand mee te geven.”
Zijn eigen favoriet: “Op dit moment Muurvast omdat dat een beetje de conclusie van het album is, dáár ben ik op dit moment. Ik denk bij dat nummer heel sterk aan m’n grootmoeder, met haar in gedachte heb ik de tekst ook geschreven.
“Je dagen komen met haken en ogen / wat je op je dak krijgt bepaalt je dragend vermogen.”
uit Muurvast
Komt die wijze raad dan ook van zijn grootmoeder? “Nee, maar het is wel geïnspireerd op haar leven. Ze heeft een oorlog overleefd dus ze had een superdikke huid voor de rest van haar leven. Ik heb mijn battles moeten overwinnen om hier te komen, dus ergens hoop ik sterk in haar voetsporen te staan.”
Meer dan ooit kaart DRT (al dan niet persoonlijke) tegenslagen aan op Barkie. Hij stelt zich open op en eenieder die wil wordt een kijkje gegund in het leven van de rapper. Helpen die tegenslagen hem om goede muziek te maken? “Wel voor mensen die dit soort nummers nodig hebben. Zelf ga ik knokken om een kloppender bestaan te leiden. Bij iedere stap die ik hierin verder kom, beginnen m’n songs gezonder te klinken. Misschien neem ik ooit nog een partysong op, you never know!”
Barkie is hieronder te beluisteren en liefhebbers van fysieke exemplaren bestellen via drt@drt.nu.