Down Into Hiphop 2 – VA

Na de intro van Git Hyper bijt Too Dirty de spits af met Caribisch getinte hiphop en reggae-invloeden. De versnelling halverwege het nummer trekt de aandacht. Het Haagse 3e-Kamer overtuigt op Best Sellers met aanstekelijke raps en refreinen op een frisse beat. Hemelpoort van Klopdokter is een van de uitschieters. Spannende underground beat, scherpe lyrics, en een flow en stem die doen denken aan Opgezwolle’s Sticky Steez. In de freestyle contest Geen Daden Maar Woorden klopte de dokter onlangs zelfs Raymzter en aan een cd wordt momenteel hard gewerkt. In de gaten houden dus!

C.J. werkte in het verleden onder andere samen met E-Life en weet met Aktivated pakkende Engelstalige hiphop te droppen. Een misser is het Rotterdamse drietal Kon Men dat simpele rhymes dropt en niet kan bekoren op een flauwe, slappe beat. Daar waar Redrum Squad (met o.a. Mike Redman, Unorthadox en Fari Dsciple) goede zaken doet, weet Unorthadox te overtuigen met Engelstalige raps en een tof refrein. Supreme Court doet aardige dingen, maar het is vooral de jonge Skrabz (tegenwoordig Skiggy-Rapz) uit Nieuwkoop die met frisse, energieke rhymes zijn ding doet op The Truth. Naast zijn skills vallen vooral die funky, straight forward beat en een flink opgepitchte sample op.

Dat VSOP met het sterke Plankenkoorts anders klinkt dan op hun debuut Spelenderwijs, komt door de speelse beat die zowel soulvoller als milder overkomt dan datgene wat we van ze gewend zijn. Dat deze gasten kunnen flowen en DJ MP dope beats maakt, weten we. Dat VSOP het ook op deze manier kan, hadden we nog niet gehoord. Aardig zijn de drie bonustracks die al in ’93 op de Down Into Hiphop-single stonden: Asic Bionic (dope Engelstalige hiphop met jazz- en soulinvloeden), Ivoryman (geinige hiphop/ragga) en In Full Effect!! (Engelstalige oldschool-ish).

Eindconclusie over Down Into Hiphop 2? Een toffe verzamelaar die bewijst dat het meeste hiphoptalent toch nog steeds in Zuid-Holland rondloopt.

Tracklist:
01. Intro by Git Hyper
02. Too Dirty – Dirty Man
03. 3e-Kamer – Best Sellers
04. Klopdokter – Hemelpoort
05. C.J. – Aktivated
06. Kon Men – Pik ‘t Op
07. Redrum Squad – Neighbourhood Coalition
08. Supreme Court – Battle Royal
09. Skrabz – The Thruth
10. Unorthadox – A.O.T.C
11. VSOP – Plankenkoorts
12. Intermezzo
13. Asic & Bionic – Waus Wordz (bonustrack)
14. Ivoryman – Lyric’s Army (bonustrack)
15. In Full Effect!! – Funky Intro/The World Is Mine
Meer info: http://www.popunie.nl

Geplaatst door bowie op 19 januari 2003