Double Talk

De zaterdag van de alweer zevende editie van het Double Talk festival beloofde veel goeds: twee levende legendes zouden het podium betreden (Q-Bert en Kool Keith) en een geroemde documentaire (Battle Sounds) zou vertoond worden.

In de grote zaal van Paradiso stonden een aantal stoelen, i.v.m. de vertoning van Battle Sounds. De documentaire was zeker dope, maar wel op een amateuristische wijze gemaakt. Al het materiaal is geschoten met een video 8 camera, hetgeen trouwens niet echt hinderlijk was, maar het wel onmogelijk maakt om Battle Sounds te vergelijken met de ultieme en zeer professioneel gemaakte hiphop DJ-documentaire Scratch. Hoogtepunt van Battle Sounds was het interview met Q-Bert waarin de turntable-virtuoos op humoristische wijze vertelde hoe hij, toen hij net was begonnen met scratchen, dacht dat hij de shit was, totdat zijn ontmoeting met MixMaster Mike hem weer met beide benen op de grond zette! Uiteindelijk zouden hij en Mike in combinatie met o.a. Shortkut, Apollo en Disk de ongeëvenaarde turntablists-crew Invisibl Skratch Piklz gaan vormen, een crew die nu helaas niet meer bestaat.

Q-Bert is nu solo bezig en deed gedurende zijn half uur durende solo-set zijn naam als beste all-round turntablist (de naam die medio jaren ‘90 is ontstaan om een onderscheid te maken tussen huis-tuin en keuken DJ’s en DJ’s die hun draaitafel(s) gebruiken als instrument) eer aan. Op een bizarre ronde Vestax-draaitafel (met ingebouwde versterker!) verblufte Q-Bert iedereen met zijn virtuoze en ontelbare technieken. De meeste scratches plaatste Q over beats die mee waren genomen, maar het einde waarin hij beatjugglede (het uit elkaar halen en weer in elkaar zetten van een beat) vond zonder begeleidende muziek plaats. Ik kan me voorstellen dat het niet voor iedereen helemaal te begrijpen was, maar het overgrote deel van het publiek genoot zichtbaar en het is prachtig dat de levende legende Q-Bert is geboekt op een groot hiphop-festival. Turntablism is toch nog vaak een ondersgeschoven kindje op hiphop-festivals, een grote pluim voor de Double Talk-organisatie dat ze Q-Bert hebben laten overkomen!

Toen was het tijd voor Rhythm X, Poppa Large, Black Elvis, Dr. Octagon of gewoon Kool Keith (en voor de echte intimi van de man: Keith Thornton). Keith is een van de meest bizarre artiesten die hiphop tot nu toe heeft voorgebracht. In de jaren ‘80 is hij in verschillende psychiatrische inrichtingen opgenomen geweest en om nu te zeggen dat hij daarna volledig genezen is van zijn meervoudige persoonlijkheden-syndroom: nou, nee. Dat deze psychische aandoening wel geweldige muziek heeft opgeleverd is al bekend vanaf zijn eerste LP met Ultramagnetic MC’s uit ‘88: Critical Beatdown (deze plaat staat te boek als het officieuze beginpunt van alle abstracte hiphop). Na drie platen met Ultramagnetic MC’s gemaakt te hebben, heeft New Yorker Keith met verschillende West Coast-producers opgenomen, waaronder Automator en Kutmasta Kurt. Keith begon zijn show met veel oude Ultramagnetic nummers, later in de show volgde een greep uit zijn omvangrijke solo-materiaal. Helaas waren maar twee van zijn solo-nummers afkomstig van het briljante Dr. Octagon-album, Girl, let me touch you there en Blue Flowers Gemiste kans was een mogelijke uitvoering van Blue Flowers met de eveneens op het festival optredende Q-Bert, die op dit nummer fenomenaal scratcht. Tussendoor trakteert Keith het publiek op (letterlijk) onnavolgbare freestyles. Een greep van wat ik heb onthouden: Niggaz say I’m Bugs Bunny/ Shit ain’t funny. We don’t drink Donald Duck beer. ‘m chillin’ on the streets of Holland in Thailand. Keith’s maniakale lachje tussendoor maakte zijn psychopatische steez compleet. De toegift bestond uit misschien wel het beste wat Keith ooit heeft gedaan: de Beatminerz-remix van Poppa Large. Het publiek, alsmede Keith en back-up zelf gingen volkomen los tijdens dit meesterwerkje uit ’92. De Double Talk-organisatie kan tevreden op deze succesvolle avond terugkijken!

Fixtures:
Hoogtepunt: Q-Bert’s beatjuggle-finale, Kool Keith’s uitvoering van Poppa Large.
Dieptepunt: geen
Bier: 1,80
Wc: gratis
Garderobe: 1 euro
Fotograferen: yep
Geluid: goed
Bezoekers: ca. 800
Damage: 14 euro incl. lidmaatschap
Cijfer: 8

Geplaatst door bowie op 30 november 2003