Double Talk

Double Talk is een jaarlijks hiphop/poëzie festival in Amsterdam. Headliner Slick Rick liet helaas verstek gaan, werd het toch nog een dope avond? Lees verder…

Double Talk is een hiphop/poëzie festival dat al sinds een jaar of 10 op verschillende locaties in Amsterdam wordt gehouden. Op eerdere edities traden onder anderen Blackstar (Mos Def en Talib Kweli), Company Flow (in de originele bezetting), Krewcial en Nederlandse legendes als Couzin Steve op. Deze editie beloofde veel goeds, want niemand minder dan Slick Rick zou zijn opwachting maken op het festival. Helaas bleek een dag voor het festival dat Rick niet zou komen vanwege problemen met zijn paspoort. Nu is het bekend dat hij al jaren problemen heeft met het verkrijgen van een visum voor buiten de VS, dus vraag ik me af of dat niet ver van tevoren bekend was. De op het laatste moment geregelde vervanger was Nice & Smooth, de welbekende party-hiphop crew uit de Bronx, New York.

Het eerste dat opviel toen we Paradiso binnen liepen was dat de Slick Rick posters nog steeds hingen. Dit was toch wel erg wrang voor de vele teleurgestelde bezoekers. Rare actie van de organisatie derhalve. De eerste hiphop-act van de avond was de Amsterdamse MC SugaCane. Veel mensen hebben kritiek op deze rapper vanwege zijn flamboyante image, maar weten vaak niet dat Cane al een indrukwekkende staat van dienst heeft in de Nederlandse Hiphopscene. Toen veel van zijn jeugdige criticasters nog in de zandbak speelden, stond Cane al op podia door het hele land met zijn rauwe stylo. Qua performance en delivery was het gewoon topnotch wat deze Amsterdammer liet zien. Cane staat er echt en represent hard. Met gastoptredens van Rotterdammers U-Niq en Sonny D was deze show een energiek begin van de avond.
Volgende act was Little Brother/Foreign Exchange en het Paradiso-publiek was duidelijk blij met de programmering van deze act(s). Met de Native-tongues-achtige stijl paste dit collectief goed in de sfeer van het festival, die toch over het algemeen vrij mellow is. De tracks van Little Brothers’ “The Listening” en Foreign Exchange’s “Connected” klonken prima, met als hoogtepunt voor mij het zwoele"Speed." Grappig was Nicolay’s “gastoptreden,” dat zich beperkte tot een moment waarop de lange Utrechter op het podium kwam en even de lichten op zich gericht kreeg. Deze spotlights verdient de producer natuurlijk helemaal, hij heeft een album geproduceerd waar Nederland trots op mag zijn!
In de basement van Paradiso werden oude “Yo! Mtv Raps” clips vertoond, aan elkaar gemixt door een VJ, en dit was erg dope. Klassiekers als Special Ed’s “I Got It Made,” en Diamond D’s “Best Kept Secret” passeerden de revue en de overgang van Run Dmc’s “Run’s House” in “Down With The King” was helemaal de shit. Props voor deze “trip down memory lane” !
Afsluiter Nice & Smooth viel helaas tegen. De mannen waren gekomen om een feestje te bouwen, maar deden dit hoofdzakelijk over andermans instrumentals en dit was een flinke tegenvaller, aangezien ze toch zelf behoorlijk dope tracks hebben gemaakt in het verleden. Na ongeveer een half uur was het alweer over en de vraag rijst of de mannen de show überhaupt wel hadden voorbereid.
Al met al was Double Talk best een dope avond, alleen het geluid was (zoals bijna altijd in Paradiso) niet best en Nice & Smooth was geen waardige vervanger van Slick Rick.

Fixtures:
Hoogtepunt: De Yo! Mtv Raps clips in de basement, voor herhaling vatbaar!
Dieptepunt: Het geluid/Slick Rick’s afwezigheid.
Bier: 1,80
Wc: Vrijwillige bijdrage.
Garderobe: 1 euro.
Fotograferen: Yep.
Geluid: Matig.
Bezoekers: ca. 900
Damage: 10 Euro
Cijfer: 7

Geplaatst door bowie op 6 februari 2005