DOOK&BOO$ waarschuwen je: DE HEUVELS HEBBEN OGEN

“Represent het zuiden / Kan niet anders, B, ik ben te zuiver”, rapt $KEER&BOO$ halverwege track zeven van het nieuwe album DE HEUVELS HEBBEN OGEN. Hij werkt ervoor samen met Dookie – a.k.a. Marvel – van Het VerZet, die zijn statement in de bar onderstreept met eveneens rauwe bars. Limburg-Zuid heeft de meest hardcore hiphop van het land in huis. Het album van DOOK&BOO$ klinkt alsof je je, terwijl de zon net onder is, onderdompelt in een rauwe wereld vol toolies, Ralph Lauren-polo’s en de echtste soldiers. Spoiler: hier wil je niet flauwekullen.

Het VerZet is al ruim een decennium een naam die opduikt als je denkt aan hiphop in Limburg. Sinds een paar jaar zit ook $KEER&BOO$ ongetwijfeld in dat rijtje namen. Nu is er de connectie tussen Parkstad en Maas/Geleen. Regelmatig roepen de twee mc’s KRAUW KONNEKT op de tape, een naam die $KEER&BOO$ ook al liet vallen in een interview met ons van een tijdje terug. Wie of wat daar precies inzitten is nog onduidelijk maar DHHO (kort voor de albumtitel) lijkt in elk geval alvast twee members prijs te geven.

Net als in de film waaraan de plaat zijn titel ontleent, ontvouwen de donkere perikelen die zich afspelen in een bepaalde tijd op een bepaalde plek zich razendsnel. In The Hills Have Eyes uit 2006 is het toneel een woestijn in New Mexico, waar een familie onverhoopt autopech krijgt en aan hun lot wordt overgelaten. Dit keer is the place (not) to be zo’n beetje het hele gebied onder de ‘enkel van de leeuw’. Zuid-Limburg, dus. Dookie en $&B kruipen in de huis van de bloeddorstige, vijandige nomaden uit de film, en ze hebben het voorzien op alles en iedereen die zich onbevoegd op hun duistere territorium bevindt.

De twee mc’s vullen elkaar naadloos aan op de sample based boombap-headbangers van PH!N, YUNG UMBRO en Sneadr. De hese stem van $&B en de iets heldere articulatie van Dookie vormen een heerlijke combinatie. Ze beschrijven de roffe tijden die ze in hun jeugd meemaakten; van stacken in schoenendozen tot de tijden van borie. De wordplay in hun teksten valt niet altijd meteen op, maar is wel héél vaak zeer on point. $KEER&BOO$ houdt zijn hele camp lo terwijl Luchini uit de lucht komt vallen en Dookie houdt zijn cirkel klein als poffertjes. $KEER&BOO$ haalt je uit de hood alsof hij goochelt en Dookie “wil meer cijfers zien dan een telraam.”

In Limburg is het donker als hell. De mensen die in dat milieu bewegen zullen het kennen, maar voor buitenstaanders zijn er verslaggevers DOOK&BOO$. En verslag uitbrengen doen ze niet voor niets; ze blijven op zoek naar cheese. Altijd ligt er shit op de loer, maar mensen die niet hun ploeg horen krijgen een advies: blijf in je eigen lane en kom niet flauwekullen. En mocht je deze mannen hun ‘Ronnell-dough’ toch willen ontnemen, weet dan; DE HEUVELS HEBBEN OGEN.

Stream DHHO hieronder en begin 2021 the boombap way:

Geplaatst door bowie op 5 januari 2021