DM & Jemini – Ghetto Pop Life

DM is Danger Mouse, de producer. Jemini is Jemini The Gifted One, een talentvolle MC die in ’95 zijn enige 12-inch dropte bij Mercury Records. Omdat Mercury het niet begreep, kwam er nooit een album van Jemini. Het Britse Lex Records begrijpt het wel en ook wij knikken onze heads driftig op en neer bij het beluisteren van Ghetto Pop Life.

In Born-A-MC laat Jemini horen voor de rapshit in de wieg te zijn gelegd. Waar in de intro van Ghetto Pop Life een koor voor toepasselijke a capella-teksten zorgt (I got a bullet in the clip / I’m giving bitches good dicks), is het titelnummer een opzwepende song met een pakkend refrein (Hee-heey). Naast sterke partytracks (Omega Supreme, The Only One en het ironische Don’t Do Drugs) wordt er geboast in o.a. de titelsong en That Brooklyn Shit. Serieuzere nummers die stuk voor stuk dopeheid uitstralen ontbreken ook niet. Take Care Of Business feat. J-Zone, Yoo-Hoo!, Copy Cats feat. Prince Po vormen daarvan het levende bewijs.

Jemini spit strak op de mic met een smoothly, intense flow en teksten die een breed scala aan onderwerpen omvatten (vrouwen, feesten, zijn skills, oorlog, Derde Wereld-problematiek, de Amerikaanse regering). Daarnaast bevatten Jemini’s krachtige, frisse rhymes af en toe scherpzinnige humor en valt zijn stemgeluid op. In Bush Boys (It’s a New World Order / The Bush boy is coming) relateert hij uiteraard aan George W Bush. Tactisch is ook het ‘geinige’ intermezzo waarin de stem van Bush opgepitcht wordt en een Irakees schoolplein vol kids een kruisraket voor de kiezen krijgt. Een van de sterkere tracks is zonder meer What U Sittin On met interessante gastrollen voor The Liks, maar helemaal de shit zijn de laatste drie nummers waarin het draait om inhoud.

Hoogtepunt van het album is het beresterke Here We Go Again (Sisters want love, brothers want sex / Industrial prison complex / White House Move Out is really a game / Republican Democrat really the same / Texas black man electric chair / crackers say that OJ trial wasn’t fair / Can’t even believe that they would go there / America ain’t fair that’s why we’re here). Een ander hoogtepunt is Medieval feat. The Pharcyde met een aanstekelijke beat en mooie engelenzang. In het charmante, rustige I’ma Doomee vertelt de New Yorkse MC over de man/vrouw-problemen als de man weinig thuis en veel on the road is, waar de verleidingen van groupies op de loer liggen (Baby you know that I never try to hurt you / But I’m gonna do it, your truly).

De coherente productie en smakelijke beats van Danger Mouse roepen zowel een eigentijdse als een oldschool-sfeer op. Samen met Jemini The Gifted One wordt de luisteraar klaargestoomd voor 57 minuten vakbekwame, gevarieerde hiphop. Echte hiphop wel te verstaan. Funky en soulvol. Het gaat te ver om deze plaat tot een klassieker te bombarderen, maar het komt in de buurt. Ghetto Pop Life is vermakelijk voor zo’n beetje elke hiphophead. Oja, en laat deze mannen snel naar Nederland komen.

Tracklist:
01. Born-A-MC
02. Ghetto Pop Life Intro
03. Ghetto Pop Life
04. Omega Supreme (Who?!)
05. What U Sittin On? feat. Tha Liks
06. The Only One
07. Take Care of Business feat. J-Zone
08. That Brooklyn Shit
09. Yoo-Hoo!
10. Copy Cats feat. Prince Po from Organized Konfusion
11. Don’t Do Drugs
12. Medieval feat. The Pharcyde
13. Bush Boys
14. Here We Go Again
15. I’ma Doomee
16. Knuckle Sandwich

Meer info: http://www.lexrecords.com

Geplaatst door bowie op 26 juli 2003