D.Lipps ziet progressie

D.Lipps is naast zijn muziekcarrière druk met school. “Ik zit nu op de Herman Brood Academie en hiervoor heb ik op de middelbare de technische school gedaan voor licht, beeld en geluid. Daar heb ik alles geleerd: van beats tot muziek, management en de media. Het heeft me klaargestoomd voor de muziekwereld en doordat ik weet hoe alles werkt kan ik ook niet in de maling genomen worden. Ik weet bijvoorbeeld hoe duur het is om een clip te schieten. Verder kan ik zelf opnames doen en tracks afmixen. Mijn scholing heeft me ook geholpen bij mijn ontwikkeling. Als je luistert naar hoe ik een jaar geleden klonk, denk ik dat ik veel volwassener ben geworden. Ik ben duidelijker in mijn uitspraak en kan beter een gevoel overbrengen. Dat is een kwestie van goede beats uitzoeken en niet zomaar beginnen met schrijven. Je moet altijd met een concept werken.”

“Ik kom vanzelf op een concept, het ligt aan de periode in mijn leven. Rond de tijd dat ik kwam met de EP Nieuwe Generatie zeiden mensen bijvoorbeeld dat ik te jong was en dat ik het niet kon maar ik vond dat er wel ruimte moest zijn voor de nieuwe generatie. Samen met mij zit er een hele lading talentvolle, jonge mc’s aan te komen waar rekening mee moet worden gehouden. Ik dacht: ik kan het wel en ik ga het doen! Dat komt ook terug in de boodschap die ik wil overbrengen met mijn muziek: ‘Geloof in jezelf en doe wat je hart je ingeeft.’ Ik maak ook muziek voor de ziel. Als je iets meemaakt in je leven en je weet niet hoe je de situatie aan moet pakken, dan kan je door mijn muziek achter de oplossing komen. Ik probeer mensen eigenlijk te helpen via mijn muziek en zo een positieve boodschap over te brengen.”

“Het concept voor mijn EP Boven de Wolken is gebaseerd op het nummer Above the Clouds van Gang Starr (red. de EP is vóór het overlijden van Guru uitgekomen). Als ik dat nummer luister, brengt het me boven de wolken en geeft het me een uplifting gevoel. Ik ben waar ik wil zijn en het voelt lekker. Op dit moment in mijn carrière heb ik ook dat gevoel. Elke keer als ik een jaar terugkijk zie ik progressie. Op Koninginnedag trad ik bijvoorbeeld op bij Queens Bridge, in De Duivel (hiphopcafé in Amsterdam, red.). Vorig jaar stond Zwart Licht daar en stond ik in het publiek toe te kijken. Dit jaar stond ik er zelf mét Zwart Licht.”

“Kijk, ik ben serieus met het maken van nummers bezig sinds mijn 16e en mijn talent is altijd wel erkend maar ik moest weten hoe ik naar buiten moest treden. Je neemt een cd op, en dan? Ga je het drukken? Maar wat als je geen geld hebt? Hoe ga je optredens regelen? Als je dat zelf doet, is het vaak onbetaald. Het was moeilijk om naar buiten te treden tot ik dus een berichtje kreeg op Hyves van SamenSterk. Een paar dagen later zaten we om de tafel om te praten en daar ben ik toen op ingegaan. De keuze voor Samensterk was niet moeilijk. Ik heb bekeken wat ze bereikt hebben en wat ze voor mij kunnen doen. Ze hebben tweemaal de Grote Prijs gewonnen en ze pakken gewoon goede exposure. Ik vind het ook echt een eer dat ik gevraagd ben.” Marvin verbergt zich lachend achter zijn jas. Rex knikt enthousiast: “Marvin overlegt ook met de rest, hij luistert naar onze mening. Ook toen hij D.Lipps wilde tekenen hebben we dit besproken.” D.Lipps: “Qua exposure heeft SamenSterk me geholpen bij het verspreiden van mijn EP maar qua skills had ik mezelf alles al aangeleerd. Het niveau heb ik al dus er is niet echt iets dat ik moet veranderen. Ik kan alleen maar beter worden. Ik wil nu proberen zo ver mogelijk te komen met de Grote Prijs van Nederland. Niet omdat anders m’n leven voorbij is, maar omdat ik mezelf wil laten zien en mensen wil laten weten wie D.Lipps is. Ik wil dat ze zeggen: ‘SamenSterk mc’s zijn gruwelijk, jullie zijn fokking hard!’”

“Ik ben eigenlijk 24-7 bezig met muziek. Optredens, shows opzetten en oefenen voor de tour. Voor de New Skool MC’s Tour kun je zeker een strakke show verwachten en een paar nieuwe tracks. De tour geeft me de kans om meer fans te krijgen. Wie me nog niet kent, die gaat me wel leren kennen! Dat is een geleidelijk proces maar ik heb er in ieder geval erg veel zin in.”

“Naast mijn solocarrière maak ik ook deel uit van het collectief Nebulon. De groep bestaat eigenlijk al heel lang, nog voor Zwart Licht bekend werd. Op dit moment is het een collectief van artiesten bestaande uit Zwart Licht, Skinto, NoizBoiz en ik. We zitten op hetzelfde niveau en pushen elkaar om het beste naar boven te halen. We werken regelmatig samen. Zo heb ik met Leeroy van Zwart Licht en Skinto het nummer We Run This gemaakt voor de So So Lobi release. Als ik onze stijlen zou moeten omschrijven: Zwart Licht is hiphop, grime en dubstep. Ik ben strictly hiphop en NoizBoiz is meer grime. Ik vind grime wel dope en hard maar het is niet mijn ding. Ik doe gewoon mijn refreintje. Als ik gevraagd zou worden door de NoizBoiz om 16 te droppen op een grime beat dan ben ik wel bereid om dat te doen. Ik zou alleen niet uit mezelf een grime track maken. Ik zou er namelijk toch weer een hiphopdraai aan geven.” In de toekomst kunnen we nog veel van Nebulon verwachten. Zo is er op 14 mei een showcase in de Sugar Factory in Amsterdam. Buiten dat ben ik natuurlijk een solo-artiest, dus ik blijf me focussen op mijn eigen carrière."

“Ik houd me nu bezig met het promoten van de EP Boven de Wolken die in februari 2010 is uitgebracht. Binnenkort komt de clip van het nummer Voorbij de Horizon uit. Ik wil nu tracks naar buiten brengen zodat mensen ze bij de voorrondes van de Grote Prijs al kennen en ik probeer me zo goed mogelijk voor te bereiden. Tijdens de voorronde van de Grote Prijs van vorig jaar (2009) was ik niet heel erg tevreden na afloop van mijn show omdat ik gewoon niet goed voorbereid was. Vorig jaar had ik wat tracks opgenomen en ging ik gewoon optreden maar nu ben ik bewuster bezig met de voorbereiding. Ik leef nu toe naar de kwartfinale en probeer het beter aan te pakken. Alles wat ik nu doe is eigenlijk al onderdeel van mijn voorbereiding: de tour, de EP. Ik doe mijn best om de volgende ronde te halen en van daaruit kan ik aan mijn fanbase werken. Ik ga voor de finale. Het zou natuurlijk wel mooi zijn om voor de derde keer als lid van SamenSterk Records de Grote Prijs te winnen!”

Zaterdag 12 juni staat D.Lipps met Alpha Beta, Bende van Ellende, Vieira, Saint Ferra en Xaline in de kwartfinale van de Grote Prijs van Nederland. Ga voor meer informatie naar www.groteprijsvan.nl. D.Lipps’ Boven de Wolken EP is nog steeds hier te downloaden.

Volgende week volgt deel 3 van de SamenSterk special waarin het duo Rex-N-Undercover centraal staat. Check hier deel 1 van de special.

Beeld door Joel Frijhoff

Geplaatst door bowie op 7 mei 2010