DJ Signify – Sleep No More

DJ Signify is relatief onbekend, maar dat wil niet zeggen dat hij een nieuwkomer is. In 1997 bracht hij al zijn eerste mixtape “Signifyin’ Breaks” uit, gevolgd door “Mixed Messages” in 2000 en vorig jaar nog “Teach The Children”. Verder heeft hij op de 1999 release “Music For The Advancement Of Hip Hop” van Anticon een bijdrage geleverd. Daarnaast vormt hij ook nog met o.a.: Mr. Dibbs (de tour-DJ van Atmosphere), Sixtoo, Doseone, Jel en Buck 65 de 1200 Hobo’s. Dit alles maakt hem interessant genoeg om toch eens zijn debuutalbum uit te checken.

“Sleep No More” begint met John Cage die een Hindoe mysticus citeert: “Why, if God is good, is there evil in the world? He replied: To thicken the plot” over een eerie pianootje. Dit wordt gevolgd door een 6 minuten durende intro track “Fly Away” waar meteen al de haren op je rug van overeind gaan staan: melancholische houtblazers, spooky orgels, kinderstemmetjes en een donkere verteller die de meest onheilspellende quotes aanhaalt, ondersteund door een ijskoude, gruizige breakbeat die het gevoel van beangstigende eenzaamheid in het donker versterkt. Deze track alleen al zorgt ervoor dat de naam van het album recht aangedaan wordt. Qua stijl is het een beetje te vergelijken met een DJ Shadow, maar dan veel en ook veel donkerder.

En als dan eindelijk, 6 zeer angstaanjagende minuten verder, de vogeltjes een enkele vrolijke noot twieten, komt er de manische stem van Sage Francis over een melancholische beat meteen elke hoop op wat lichtere en positieve vibes de grond inboren. Samen met Buck 65 verzorgt Sage Francis de spaarse vocalen. Dit doen zij goed, zoals we van ze gewend zijn. Buck 65 met zijn donkere, ietwat hese stem en soms wat onhandig struikelende flow zorgt ervoor dat je meegesleept wordt in het duistere bestaan van de slapeloze, zwevend op het randje van nachtmerrie en beangstigende werkelijkheid. Sage Francis daarentegen komt wat opgejaagder en schudt je wakker, waardoor je verschrikt om je heen kijkt, op zoek naar het gevaar in de schaduwen. Deze afwisseling werkt heel goed samen en zorgt ervoor dat je gevoel van eenzaamheid wel erg beklemmend wordt.

DJ Signify heeft de gave om dit gevoel met zijn muziek alleen maar te verergeren. De koude breakbeats staan verlaten en eenzaam in de soundscapes van droeve, spooky samples. En net als je wat hoop krijgt en er een lichtpuntje opduikt in de vorm van een wat vrolijkere sample of melodie, wordt er binnen een paar maten weer een eind aan gemaakt en sleurt Signify je weer mee in een duistere wereld vol met dreigende schaduwen, waardoor de wanhoop je steeds naderbij komt. Zelfs de sample die ooit gebruikt is in een single van Big Pun (Terrorsquad – “Whatcha Gonna Do”) klinkt hier krukdroog en allesbehalve lichtvoetig en comfortabel in “Five Leaves Left (For Lauren)”. Aangevuld met een enkele scratch en paranoïde makend gefluister, is dit ook weer een adembenemend griezelige track.

“Sleep No More” is een plaat die je niet moet luisteren als je je nachtrust hard nodig hebt en niet de komende weken minimaal 5 keer per nacht wil wakker schrikken van de nachtmerries. Beschik je over een stel stalen zenuwen of leid je toch al aan insomnia en zoek je nog voor de perfecte soundtrack erbij, dan moet je dit zeer zeker eens in je cd speler gooien. Ik ga vannacht maar weer in een hoekje zitten, met een deken stevig om mij heen geslagen, vergezeld door een zaklamp en een grote kan hele sterke koffie. Heeft er iemand nog een teddybeer voor mij om me niet helemaal alleen te voelen?

Tracklist:
01. Fly Away
02. Kiddie Litter
03. Migraine
04. Stranded
05. The Nods
06. Haunted House Party
07. Winters Going
08. Peek’ A Boo Part 1
09. Peek’ A Boo Part 2
10. Peek’ A Boo Part 3
11. Cup Of Regret
12. Shatter And Splatter
13. Red To Black
14. Five Leaves Left (For Lauren)
15. Dirty
16. Where Did She Go?
17. Breath

Meer info: http://www.djsignify.com & http://www.lexrecords.com

Geplaatst door bowie op 24 maart 2004