DJ Savage

DJ Savage heeft bij Turntablized de titel "Rookie Of The Year" gewonnen. Vandaar dat HIJS even een onderonsje had met deze uit Frankrijk afkomstige DJ.

Savage kun je wat meer over jezelf vertellen?
Ik ben Miguel. Ik kom uit Frankrijk, ben daar geboren. Ik woon met m’n moeder hier in Nederland. Hiphop is altijd de enigste muziek die ik geluisterd heb. Ik werk, maar ik ben van plan om weer naar school te gaan. Hier in Amsterdam, filmacademie richting geluid.

Wat voor soort hiphop gebruik je het liefst in je dj-set?
Dat varieert. Kijk, ik heb wel mijn eigen dingen van dat vind ik hiphop en dat vind ik geen hiphop. Ik gebruik geen commerciële rotzooi. Net als laatst die Daft Punk dat is gewoon originaliteit, die Bigger Better Stronger. Die beat is dope. Electro is vet, electro komt ook van hiphop. Net als techno komt ook van hiphop in principe. Dus ik gebruik gewoon wat ik wil.

Kun je wat namen noemen?
Hieroglyphics, Souls of Mischief, Casual om een paar te noemen.

Wat is je doopste trick on the turntable en hoe heet ie?
Ik weet niet, ik doe vanalles. Gewoon wat me toekomt. Het is een soort puzzel die je in elkaar moet zetten. De ene keer is de puzzel vet, de andere keer is ie iets minder. Maar ja je probeert uit twee beats zo een vet mogelijke shit uit te halen.

In welke mate staat je set vast en in welke mate laat je het over aan je creativiteit ter plekke?
De set van de voorrondes heb ik op zondag gemaakt, de voorronde was ook op een zondag, dus een week van te voren. Ik heb mijn broer en vrienden van me die me echt hebben moet pushen, van je moet die shit nou doen weet je. En dan was het ook echt van waar ik moet beginnen. Dus ik pak die plaat en die plaat. Ik had al een paar dingen in mijn hoofd. Net als die Daft Punk die stond al vast. Vervolgens komt van het een het ander.

Waar oefen je het meeste op?
Waar ik zin in heb, ik ga niks pushen. Net als nou met die battles, dit is nou mijn tweede battle, je moet weet je. Het zit in mijn karakter, ik doe alles op het laatste nippertje. Ook al weet ik het twee maanden van te voren, ik plan het, maar.. Ik heb gisteren pas de set gemaakt. Dus dat moet nog komen met ervaring.. Ik moet beter organiseren.

Wat is je doopste plaat, oftewel welke plaat zou je nooit wegdoen?
Ik denk Del – I Wish my brother George Was Here.

Wat is je specialiteit oftewel je sterkste kant in het turntablen?
Weet ik niet. Ik doe alles. Ik zeg niet dat ik de beste scratcher ben of de beste dit of dat. Maar ik doe gewoon alles. Ik probeer het gewoon op me eigen manier te doen, ik probeer niet teveel andere na te doen of het te doen en er dan nog iets boven op te gooien.

Waaraan moet je nog werken?
Het liefst zou ik alleen bezig zijn in muziek, maar het kan niet. Ik moet daarnaast ook werken.

Draai je gewoon je set of is je set afhankelijk van je tegenstander?
Ik ga altijd uit van mezelf. Laatst heb ik wel geluisterd wat DNS had gedaan, omdat ik gewoon benieuwd ben, maar ik ga uit van mezelf.

Luister je veel naar andere dj’s?
Ik heb niet veel video’s thuis ofzo, dat ik elke dag terug zit te spoelen. Dan ben ik bang dan ga je snel mensen kopieren. Maar ik check het natuurlijk wel omdat het erbij hoort. Je wilt gewoon zien wat andere mensen doen.

Wat zou je nog willen bereiken als DJ?
Ik wil mensen bereiken, optredens doen. Als mensen die shit diggen die ik doe dan is het vet om het dan te laten zien. Als ze het niet vet vinden dan houdt het op, dan blijft het gewoon bij me thuis. Maar dat blijf ik me hele leven doen. Maar als je mensen ermee bereikt wat wil je nog meer.

Hoe gaat je programma eruit zien voor komend jaar?
Ik ben altijd bezig met muziek. Zo nu en dan gaan we de studio in. Ik heb ook een crew rappers, Furious Styles uit Cuyk.

Draai je ook buiten Nederland?
Nee nog niet, maar ik zou het wel willen.

Heb je al veel optredens gedaan en hoe is de interactie met het publiek?
Ik heb nog niet veel optredens gehad voornamelijk in Doornroosje en daar zie ik dat mensen het diggen. En hier ook bij de voorrondes. Terwijl ik zelf dacht dat ik het verneukt had, krijg ik van de mensen te horen dat het vet was.

Wat vind je van het niveau in Nederland betreffende turntablisme?
Er zitten zeker een paar goede bij, maar dat zegt iedereen. Aan de andere kant is het misschien ook tegenvallend, het begint hier ook maar net. Ik zie dat veel mensen het ook wel willen.

Wat vind je van de combinatie film en geluid, wat steeds meer opkomt in de DJ-scene?
Dat vind ik vet. Daarom wil ik ook de filmacademie doen richting geluid. Geluid is toch 50% van de film. Ik zou zeker aan een dergelijk project mee willen werken.

Je bent nou vier jaar bezig, wat is het meest belangrijke wat je tot nu toe heb geleerd?
Alles wat ik nu kan. Ik leer altijd wel nieuwe dingen. Als ik een beat heb weet ik precies wat ik eruit kan halen. Als ik dan even bezig ben komt er weer van alles uit en van daar uit bouw ik het op.

Je kwam uit Frankrijk, volg je nog steeds de Franse hiphop?
Zeker. Die is heel vet. De jongeren op straat die breakdancen, veel dj’s. Veel sfeer, omdat je daar toch een beetje die ghetto’s hebt. De mensen houden zich daar veel bezig met positieve dingen. Net als duitsland, dat is ook heel vet. Ben er nooit geweest maar van de Franse kant weet ik het.

Ik was laatst bij TheCypher in Doornroosje en daar freestylde je in het frans. Ga je ook nog rappen?
Ik ben geen rapper weet je. Maar ik hoor wel van mensen dat het vet is. Ik was laatst in een radioprogramma met Extince. Toen zei Ex ineens dat ik die Franse rijm moest doen. Gewoon op de radio live, het was vet maar ik richt me gewoon op dj-ing.

Geplaatst door bowie op 31 december 2001