DJ Egadz – Monotony – Monotonous Records

Diep plaatje is dit…….duistere melodieën en melanchonische drumpartijen. De vergelijking met DJ Shadow is hier snel gemaakt, maar niet geheel terecht, want Egadz gebruikt bijna geen samples in z’n nummers. Echte instrumenten zover het oor reikt, en deze man weet hoe hij ze moet bespelen. Het album is solide opgebouwd: meeslepende piano- en gitaarpartijen met een lekkere, ranzige drum erover.

Hier en daar wat vocale samples en scratches, maar vooral de composities zelf maken indruk. Met het risico dat ik nu voor suïcidale gek verklaard word, ga ik zeggen dat dit de ideale muziek voor mijn begrafenis zou zijn. Maar tot die tijd is het ook lekker cd-tje voor ’s ochtends vroeg. Het album begint vrij rustig. De eerste zes nummers zijn echt zwaar downtempo, daarna gaat even de beuk er in, om vervolgens weer wat uit te rusten tot de laatste track, mijn persoonlijke favoriet, die bijna tegen drum&bass aanzit.

Het enige minpuntje is, zoals met de meeste underground, dat deze cd een beetje moeilijk te vinden is. De kans dat dit in een Nederlandse platenzaak ligt is gelijk aan nul. Bestellen op internet dus, en voor het geld hoef je het niet te laten: slechts 6 dollar, dus koop er meteen vier voor je vrienden.

Tracklist:
01. Monotony
02. Slow Speed Ahead
03. Dying For The Greatest Price
04. War Is Not Art
05. The Space I’m Lost In
06. The Last Song I Played For You
07. Nirvana
08. The Movement Of The Soul
09. Paths Untraveled
10. Dispair, Hope, Power
11. She Fluttered Her Wings
12. 4:30 a.m.
13. Eclectic Fusion
Meer info: http://www.futilityrecords.com

Geplaatst door bowie op 16 januari 2003