Dit zijn de UPstreetRotterdam Container Kings: Mondé

Zes kunstenaars uit landen die aan de finale van het Eurovisie Songfestival meedoen, komen in Rotterdam bijzonder werk maken. Binnenkort kun je de zes containers en een grondschildering van #UPstreetRotterdam zelf gaan bekijken op de parkeerplaats naast Ahoy. Eerst stellen we dit internationale gezelschap van getalenteerde street artists graag aan je voor. Met deze vijfde aflevering stellen we evenveel vragen aan onze Franse vriend: Mondé!

Loic Mondé

Hoe ben je als kunstenaar begonnen?
In 1998 ben ik begonnen met graffiti in Toulouse. Nadat ik de wereld over ben gereisd en vooral om overal in de straten te schilderen, heb ik een studio opgezet en ben ik werk gaan exposeren.

Hoe zou jij je stijl omschrijven?
Mijn stijl is gebaseerd op letters en kalligrafie. Ik maak mij de letters eigen, en ik streef daarin naar het uitdrukken van beweging. Ik werk meestal zonder schetsen vooraf, en werk vooral op gevoel, zoekend naar balans. Het gaat om die eerste ingeving, hoe je daarin met je foutjes omgaat, en hoe je alles combineert binnen beperkte tijd, net als met illegale graffiti. Mijn werk probeert het ongrijpbare te vangen.

Loic Mondé - subway

Wat is het grootste verschil tussen werken in je studio en werken aan een muurschildering?
Als je in een studio werkt, heb je allerlei gereedschappen en ondersteuningen die je veel minder tot je beschikking hebt op straat. Er zit ook een vorm van artistieke research in die je verder probeert te volgen. Als je aan een expositie werkt, probeer je bepaalde een lijn in je serie aan te brengen. Op de straat is dat heel anders, daar is er de interactie met passanten, minder tijd om te werken, maar wel veel opgekropte energie die je in je werk gebruiken kan. Voor mij zijn beide essentieel, het een bestaat niet zonder het ander. Zonder mijn straatwerk, zou ik geen studiowerk maken.

Loic Mondé

Wat is het vreemdste of meest verrassende dat je overkomen is tijdens het schilderen van een muur?
Ik heb een heleboel anekdotes over mijn illegale graffiti in de straten, maar het interessantste zijn eigenlijk de ontmoetingen met allerlei mensen. In steden als Beirut of Tel Aviv zijn er zoveel mooie energieën te vinden, gelinkt aan al die gecompliceerde historie; het leven is er ongelofelijk. Je kan er op elk moment painten en mensen vinden het prachtig, want voor hen is het aanbrengen van kleur in de stad synoniem met positiviteit. Reizen daarnaartoe zet onze Europese maatschappij, waar je naar de bajes kan gaan voor het zonder toestemming willen verrijken van een straat met kleur, behoorlijk in perspectief…

Wie zou jij kiezen als winnaar van het Eurovisie Songfestival 2021?
Ik support mijn land Frankrijk zeker, maar dat de beste maar moge winnen!

#UPstreetRotterdam is een onderdeel van het Citydressing Host City Rotterdam, Eurovision Song Contest 2021. Mogelijk gemaakt door Havenbedrijf Rotterdam. Kijk voor het complete programma op www.openuptorotterdam.eu.

Meer werk van Mondé zien? Check zijn Instagram!.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 6 mei 2021