Dit weekend kom je door met een hoop verrassende releases

Na vijf dagen gevoelsmatig weekend, is het nu weer écht weekend. We snappen het; je ritme is naar de gallemiezen en je bent persconferentie-moe. We bespraken deze week al heel veel platen (o.a. Ronnie Flex, Eijer en RonnyHuana), maar er dropte zoveel dat we haast ruimte tekort kwamen. Tijd om je heel even uit de sleur te trekken met een releaseoverzicht waar de hiphopliefhebber van zal smullen.

DJ Yoda – A Written Doom (Jay Electronica X MF DOOM)
De Engelse DJ Yoda heeft zijn tijd in quarantaine goed besteed met een nieuw project. Het begeleidende tekstje dat hij bij zijn nieuwe mash-up-tape stuurde zegt eigenlijk alles: “The Jay Electronica album minus JAY-Z plus MF DOOM beats.”

Woodie Smalls – In Between Spaces
Vijf jaar zitten er tussen Soft Parade, het debuutalbum van Woodie Smalls, en zijn nieuwe album. In de tussentijd bracht de Belgische rapper alleen singles uit, maar nu is er In Between Spaces. In onder meer Los Angeles en Berlijn werkte hij aan een eigen geluid; een balans tussen harde moshpit-tunes en nummers die ideaal zijn voor je eenzame thuis-quarantaine. En met internationale allure: zijn Engelse uitspraak is feilloos, de beats kunnen de wereld over en met featurings als Isaiah Rashad (Top Dawg Entertainment) en AKTheSavior (The Underachievers) kun je prima op de deuren van Amerika kloppen.

1982 (Statik Selektah & Termanology) – The Quarantine
Statik Selektah en Termanology maakten als een van eersten van de nood een deugd. Ze sloten zichzelf een avond lang op in de studio, lieten een hele hoop bevriende mc’s langskomen en creëerden samen het album The Quarantine. Het proces was live te streamen, en sinds gisteren is de plaat beschikbaar op Spotify. 1982 wordt bijgestaan door onder meer CJ Fly, Nems, Lil Fame, Tek van Smif-N-Wessun en Allan Kingdom.

Leeroy – untitled 02 (Remix)
Terwijl zijn Zwart Licht-partner Akwasi zich opmaakt voor de release van het album Sankofa, blijft ook Leeroy flink bezig. Na zijn twee Volumes-EP’s waagt hij zich nu aan remixes. Voor deze pakte hij de beat van Kendrick Lamar’s untitled 02.

Soolking – Vintage
De Frans-Algerijnse artiest Soolking mixt verschillende invloeden tot een spannende mix. Zijn atypische stemgeluid kun je kennen via het label van Sofiane, waar hij getekend staat. Hij werkte al met o.a. Maître Gims en Soprano en behaalde al 1,3 miljard streams. Dat gaat vanaf nu alleen nog maar oplopen, want zijn nieuwe album Vintage klinkt toegankelijker dan ooit. In maar liefst twintig nummers hoor je allerlei stijlen voorbijkomen, en featurings van o.a. Dadju en SCH.

Geplaatst door bowie op 21 maart 2020