Dit was Paaspop 2019 in vijf momenten

Schijndel veranderde ook afgelopen jaren weer in het walhalla voor de festivalliefhebber. Live-muziek in allerlei genres, (straat-)theater, cabaret, dj-sets en ook nog eens temperaturen waar we het hele jaar door voor zouden tekenen. We hebben het al vaker gezegd, maar Paaspop is nog altijd een van de fijnste festivals van Nederland. Ook de zomerse 2019-editie zat weer vol met prachtige momenten. Redactieleden Jaap en Bowie beschrijven de tofste, en fotograaf Willem van Breugel zorgde voor prachtige plaatjes.

Het moment vroeg op de dag

Waar het soms een ondankbare taak kan zijn om het festival te openen, nemen hedendaagse artiesten die taak bloedserieus. Zwangere Guy (binnenkort méér over hem op HIJS!) staat op de vrijdag al rond 18:30 in de Roxy. Het festival is dan pas net twee uur open en bij aanvang van de show is het nog rustig. Maar de strak getimede raps zorgen en de dikke beats zorgen ervoor dat iedereen die de tent ‘even binnen komt waaien’ gewoon blijft staan. Props voor Guy!

Een dag later hebben S10 en Dvtch Norris het een stukje zwaarder. De Roxy is halverwege de middag werkelijk bloedheet. S10 creëert er een contrast mee; haar kille en zwaarbeladen raps bieden verkoeling voor de paar mensen die er staan. Ze bewijst wel al fans te hebben, want vooraan staan een paar dames alle zinnen woord voor woord mee te rappen. Heeft ze ook nog muziek die bij het weer past? Jazeker; met Ik Heb Jouw Back en Diamonds laat ze wat zonnigere producties knallen in de tent. Dvtch Norris staat erna met een korte set vol vlammende producties, maar dan zijn jammer genoeg voor hem alweer veel mensen aan het chillen in de zon. De Engelstalige raps zijn vloeiend, fel en energiek. De volgende keer moet Paaspop toch echt een buitenpodium hebben…
Snelle heeft helemaal geen gebrek aan publiek. Die krijgt op de laatste dag dezelfde tent al tot de nok toe gevuld en levert met zijn dj een van de leukste shows van het festival af.

Het moment dat een overleden held geëerd wordt

Winne moest knokken om de aandacht van het publiek te pakken te krijgen, waarmee pijnlijk duidelijk werd dat grondleggers van wat hiphop in Nederland nu is, niet altijd de eer krijgen die ze verdienen. Maar de veteraan is de man er niet naar om te klagen. Hij bikkelde door, en je voelde het publiek gaandeweg steeds meer bijdraaien. Opvallend, want gedurende zijn set werd het publiek juist jonger en jonger, door alle festivalbezoekers die alvast bij de na hem optredende Sevn Alias vooraan wilden staan. Het meest indrukwekkende was nog wel zijn eerbetoon aan Feis. Zegevieren, Dankbaar en Superman passeerden allemaal de oprecht emotionele revue. “We zullen Zegevieren door zijn leven te vieren”, zag de Generaal op Paaspop.

Maar Feis was niet de enige inspirator die geëerd werd. Hiphop/hardcore-formatie Ho99o9 mocht in de Jack Daniels laten horen dat die combinatie nog altijd prima werken kan. Van dik hout zaagt men planken, en doordat zij daar eerder elektronische zagen dan ouderwetse gitaren voor gebruiken, was een brug naar The Prodigy een logische. Die sloegen ze in hun een-na-laatste nummer, met een energieke cover van ‘Breathe’, voorzien van een “Rest in peace, Keith!”

Dat diezelfde Keith Flint ook postuum langs zou komen in de set van Mula B was minder verwacht. Vlak voor de drop in ‘Challas’ klonk ineens die onheilspellende zanglijn aan het begin van ‘Smack My Bitch Up’. Zodra de drums invielen rende iedereen de vrijgekomen cirkel in, en als er zoiets is als een leven na de dood, heeft Keith in zijn beste Nederlands vanaf een wolk mee staan schreeuwen: “Ik kom dichterbij, ik kom dichterbij!”

Het moment van de special guest

Optreden op Paaspop is een eer. Het is de opening van het festivalseizoen (oftewel dé kans om je last minute nog in de kijker te spelen!) en als het ook nog zulk lekker weer is als tijdens de 2019-editie, wil je die vreugde natuurlijk met iedereen delen. Gastartiesten zijn daarom geen uitzondering tijdens deze editie. Donnie & Joost laten op een gegeven moment alle aanwezigen in de grote Phoenix-tent zitten en vragen of er iemand zijn telefoon in de camerastand kan houden voor een legendarisch moment. Het volgende moment staat Lange Frans in zijn eentje op het podium om de hit Het Land Van te vertolken. Kippenvel.

Winne had ook iemand meegenomen voor zijn show in de Roxy. Voor een uitvoering van Alleen Maar Love, van zijn laatste album Oprecht Door Zee, verschijnt Melissa Lopes op het podium. Haar stem is een fijne toevoeging aan het nummer en eigenlijk aan de hele show. De jonge en hoge stem klinkt mooi in contrast met de doorleefde raps van Winne. Vlak voor de finale vraagt hij de artiesten die vanuit de backstage de show staan te bewonderen om een stapje naar voren te doen. Mula B en 4SHOBANGERS springen vervolgens mee tijdens de ultieme banger Geef 8 Remix.

Het moment dat een confettikanon totaal vanuit het niets afgaat

Paaspop heeft al jaren de bijnaam ‘Het Las Vegas van Brabant’, maar lui worden ze daar zeker niet van. Sterker nog, qua aankleding van het terrein lijken ze er elk jaar meer scheppen bovenop te doen dan een overijverige slager die vlak voor sluitingstijd van zijn gehakt af moet. Op elke centimeter schitteren lampjes, in elke hoek is een minipodium, over het gras struint een brassband. Even geen zin een band of DJ-set? Stap in de ronddraaiende houten spacetunnel met rook en LED-lichten, en voel hoe het is om straalbezopen te zijn, zonder een druppel alchohol in je lijf. Al is dat laatste misschien nog wel leuker mét.

Tijd voor pauzes is er dan ook weinig, maar we kunnen het niet laten af en toe in het gras te gaan zitten en het festival op ons in te laten werken. In de korte tijd die je dan chillt, kun je zomaar Sinterklaas tegenkomen, een blaaskapel een Chaka Khan-cover horen spelen, een raket voorbij zien vliegen of de Paashaas eieren zien verstoppen. Of er wordt met een luide knal plots een belachelijke hoeveelheid confetti tientallen meters de lucht in geblazen. Je schrikt, maar stiekem weet je het zodra je de toegangspoort door bent; never a dull moment at Paaspop!

Het moment dat je de moshpit bij Ploegendienst onderschat

Vooraf waren de verwachtingen voor Ploegendienst hooggespannen. Paaspop is namelijk een festival waar je zo’n beetje ieder genre kan tegenkomen, maar liefhebbers van het rauwere gitaarwerk worden er met maar liefst drie(!) area’s bediend. De Thunderbolt stage heeft zelfs zijn eigen merch, dus als je nog op zoek bent naar een ander shirt dan die met dat Thrasher logo, hebben ze je in Schijndel gecoverd. Die stage was ook nog eens verdubbeld in grootte, en rockpodium Jack Daniels was er als buur naartoe verhuisd. Daartussenin lag afdeling dagwerk nummer drie: Thunder Alley. De spannendste, maar ook de kleinste van het stel.

Té klein, voor een cultfenomeen van een punkband met Ray Fuego als frontman, denk je dan. Maar met een publiek dat drie dagen festival achter de kiezen had, en een vloot pendelbussen en taxi’s die alweer richting Den Bosch gingen, bleek dat aardig mee te vallen. Bij Ploegendienst was het gewoon gezellig druk, maar geen chaos. Een handvol fanatiekelingen wist een laatste restje energie op te diepen, maar waren met te weinig om echt chaos te veroorzaken. “Ik vind het wel een érg vriendelijke moshpit”, zei een goede vriend dan ook enigszins teleurgesteld.
BAF! Hij had de laatste lettergreep koud uitgesproken, en daar vloog een pezige arm met volle kracht zijn gezicht in. Met een gelukzalige glimlach om de lippen sprong hij het kluwen woelende ledematen in. Ray Fuego besloot er zelf ook tussen springen, en de nachtdienst ving alsnog in volle glorie aan. Een perfect slotakkoord.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 26 april 2019