Dít was Openair Frauenfeld 2016

Afgelopen weekend was het weer tijd voor het grootste hiphopfestival van Europa. De poncho’s bleven deze keer thuis en de zonnebrand kon weer mee in de tas naar Zwitserland, want Openair Frauenfeld 2016 beloofde met temperaturen tussen de 26 en 30 graden een hete editie te worden. Dat werd het. Tussen de vele Duitse en Zwitserse acts traden ook weer een hele hoop dikke Amerikaanse acts op, met natuurlijk de nodige highlights. Die hebben we op een rijtje gezet, aangevuld met wat acts waar we óók wat over moesten zeggen.

“They have a curfew?!”

1. 50 Cent is ingehaald door de jeugd
De naam van 50 Cent tussen de headliners? Natuurlijk zorgt het voor een enorm gevuld veld op de vrijdagavond. Fiddy, die met G-Unit (zonder Young Buck) overigens stipt op tijd aan zijn set begint, vuurt in het begin de ene hit na de andere op de menigte af: Just A Lil Bit, Disco Inferno, I Get Money, Candy Shop en Magic Stick komen in sneltreinvaart voorbij in verschillende medleys, waarna hij ervoor kiest om sommige totaal onbekende tracks van zijn laatste plaat Animal Ambition en de Power-soundtrack wél helemaal te spelen. Een keuze die niet bepaald in de smaak valt bij het publiek, maar 50 (die anno 2016 nog steeds denkt dat je door een flesje water leeg te gooien je je publiek op kunt zwepen) drijft op herkenning dus wanneer P.I.M.P., diverse tracks van de andere G-Unit-members (Banks doet o.a. On Fire en Beamer, Benz or Bentley en Kidd Kidd springt tijdens een intermezzo heel sympathiek de crowd in om pics te maken) en In Da Club alsnog de revue passeren gooit iedereen alsnog braaf de handen in de lucht. Kort daarna lijkt de show voorbij, maar 50 heeft een encore in huis met nóg meer onbekende tunes en denkt dat hij het festival af kan sluiten. Wanneer hij twintig minuten over zijn settijd zit wordt hij dan toch écht afgekapt omdat J. Cole op podium twee op het punt van beginnen staat. “They have a curfew?!” Ja, 50, die hebben ze.

OAF1650CENT

2. Action Bronson heeft moeite met het slechte geluid, de grote crowd en Zwitserse wiet
Als Action Bronson, wiens show door het last minute annuleren van Young Thug verplaatst wordt naar de main stage, het podium opwandelt lijkt hij zin te hebben in de show, maar dat verandert snel. De bebaarde rapper rapt de longen ogenschijnlijk uit zijn lijf, alleen is iemand in de geluidstoren zijn microfoon vergeten aan te zetten. Hijzelf en DJ Alchemist lijken er niks van te merken en gaan overstoorbaar verder, en telkens als de crowd weer lauwer reageert lijkt Bronson, die zo stoned als een garnaal is, er minder zin in te krijgen. Met een uit het publiek aangereikte Albanese vlag over zijn vermoeide ogen maakt hij vervolgens al rondsjokkend zijn set af. De slechtste Bronsonshow ooit, dat is één ding dat zeker is.

OAF16HIJSVERSLAG

3. Volgend jaar op één van de twee grote stages: Jazz Cartier!
Tussen Angel Haze (podium één) en Yelawolf (podium twee) staat de Canadese rapper Jazz Cartier op het derde, half overdekte, podium van het festival: La Fabrik. De sfeer is al behoorlijk aan als we naar binnen lopen en hij vol overgave zijn lyrics de mic in spuugt. De beats klinken loepzuiver, de wisselwerking tussen hem en zijn dj is perfect zicht- en hoorbaar en de energie die de jonge mc in de show legt slaat over op het publiek. Het is de crowd die op diverse momenten een cirkelpit maakt, hem een Method Man laat pullen, hem laat crowdsurfen en helemaal gek gaat wanneer hij in een stellage klimt die op het podium staat. Daarbij blijft hij verstaanbaar tracks rappen van zijn albums Midnight Marauder en Hotel Paradise en hij slaat ook zijn recente lofzang aan Weezy niet over. Die komt ongetwijfeld nog eens terug om het grootser over te doen.

“De laatste moshpits van het weekend worden gevormd. Crazyness.”

4. Moshpits bij de afterparty
Elke avond zijn er in diverse tenten afterparties: In Casa Bacardi kun je terecht voor een portie electro, in La Fabrik stage zijn vaak blockparties die worden gehost door derde partijen en in de Soul City Hall (waar overdag overigens wordt gebasketbald, gerapt én gebreakt) houden ze het op de laatste avond, na het té druk bezochte optreden van Wiz Khalifa op het hoofdpodium, strictly hiphop. Wanneer we binnen lopen om de laatste nacht in te gaan is zit de dj van dienst midden in een set vol lekkere bangers van de laatste jaren: Travis $cott’s Antidote, Jumpman van Drake en Future, Commas en No Type, om vervolgens te schakelen naar de early 2000’s met o.a. Busta Rhymes, Eminem en Snoop Dogg. De crowd gaat gek en de laatste moshpits van het weekend worden gevormd. Crazyness.

OAF16GEENTRIBUNE

5. De eer van de lage landen wordt gered door een dame
Nederland niet op het EK en België ligt er op het moment van Coely’s optreden in de La Fabrik-stage al uit. Toch zet de Vlaamse, nadat Dope D.O.D. vorig jaar hetzelfde podium had gerockt, de sfeer naar haar hand met een optreden waarin ze haar beide skills, rap en zang, combineert en zo een ijzersterke show neerzet. Jammer genoeg loopt het op de helft van het optreden een beetje leeg omdat Ghostface op podium twee gaat rocken, maar alsnog weet ze, onder begeleiding van een mooi avondzonnetje, een heerlijke blend neer te zetten van hiphop, soul, pop en trap.

5. Major Lazer op Frauenfeld? Kan best, joh.
Elk jaar heeft de organisatie een paar boekingen in huis om ook de fans van poppy r&b of gladde hip-pop tevreden te stellen. In 2012 stond Sean Paul er, het jaar erop was er Trey Songz, en vorig jaar stond Jason Derulo op de main stage. Stuk voor stuk akelig misplaatste shows en we waren dan ook bang dat Major Lazer, het uitgebreide hitkanon en soundsystem rondom producer Diplo, in dat rijtje terecht zou komen. Niks is minder waar: het hele veld, of in elk geval tot waar het mindere geluidssysteem dan anders reikte, gaat los op de dikke beats en als we dan ook nog aan een paar Zwitsers en Duitsers uit moeten gaan leggen dat Boaz van de Beatz, Typhoon (van wie die megahit inclusief slogan natuurlijk af komt) en Mr. Polska (van wie een vocal sample voorbijkomt) Nederlanders zijn is het feest helemaal compleet. Een prima show met veel vaart, confetti en een dikke lichtshow verder is het tijd voor de man die WOO HAH! in de steek liet….

OAF16verslagfield

7. Future is lang niet zo slecht als gedacht
Veel mensen waren teleurgesteld toen bekend werd dat Future niet op WOO HAH! zou spelen. Ik niet, want ik zou hem een week later tóch op Openair Frauenfeld zien. Nu pakte ik ScHoolboy Q mee in de hometown én zou ik Future nog zien rocken in Zwitserland. En rocken deed ‘ie. Niet eens op de allergrootste main stage maar ‘gewoon’ op podium twee (net als J. Cole trouwens, een dag later), speelt dé man uit ATL een greep uit zijn snelgroeiende maar nu al omvangrijke oeuvre: mixtapeklappers worden afgewisseld met de grote albumhits, maar alles wordt door het gretige publiek geslikt als zoete koek. March Madness, Move That Dope en Stick Talk al vroeg in de set, vervolgens een klein blokje met featurings op tracks van anderen (o.a. Down In The DM en Blasé) om natuurlijk af te sluiten met louter knallers: Fuck Up Some Commas, Jumpman en Wicked zorgen voor een uitzinnig in het rond springende menigte. Het hardste aan de show is nog wel dat zijn live vocalen dezelfde behandeling krijgen als in de studio; er wordt een licht autotune-effect overheen gegooid waardoor hij loepzuiver uit de boxen klinkt. Fresh!

OAF16sidopubliek

8. Anderson .Paak is dé ideale opener
De nieuwste toevoeging aan Aftermath, het label van Dr. Dre, staat in Zwitserland als allereerste Amerikaan op het podium en is daarmee ook de eerste act die we gaan checken op de late donderdagmiddag. De spanning over het veld is voelbaar wanneer hij een beetje onwennig wordt aangekondigd, maar vanaf noot één zit .Paak overal bovenop: de scherpte, de zuiverheid, het geluid (bij hem wél) en de chemie die ontstaat als ook de rest van zijn band The Free Nationals de bühne betreedt, het klopt allemaal. Of hij nu een soulvolle ballade zingt of venijnig zijn bars van Venice, een wat ouder album, spit, op het podium voelt hij zich als een vis in het water. Ook wanneer hij plaatsneemt achter het drumstel blijft hij elke noot raken met zijn stem. Zowel het plezier- als het energielevel blijven het hele optreden hoog. Die gaat festivals headlinen, mark our words.

OAF16HIJSVERSLAG01

9. Het was warm maar de voorzieningen waren prima
Op de dag van de pre-party hebben we het weerbericht nog maar eens gecheckt en de korte broeken konden in de tas en de poncho’s bleven thuis. De hele week zou het 25 tot 30 graden worden en voor een festivalterrein dat zó pal in de zon ligt zonder bomen heeft de organisatie diverse oplossingen bedacht: er worden zakken vol ijsklontjes verkocht, er staan dames klaar om je in te smeren, er zijn punten waar je gratis water kunt tappen, je mag je plastic flessen en waterpistolen mee het terrein op nemen en er zijn diverse punten zoals overdekte terrassen waar je overdekt een biertje kunt drinken of iets kunt eten. Neem de Soul City Hall, waar je (indoor) op de tribune een b-boy-battle of een 3-pointer challenge kunt checken onder het genot van een biertje en hem ook nog eens koel kunt houden, want dat lukt in de brandende zon dus écht niet.

OAF16overall

10. Bijna alle acts hadden er zin in
Waar Macklemore zich nog prima kon herinneren hoe hij in 2012 de main stage mocht openen voor slechts 600 mensen en nu blij was om datzelfde podium af te sluiten, gaat Ty Dolla $ign nog een stukje verder: maar liefst drie keer staat hij donderdag on stage: hij rockt zijn eigen show in de namiddag maar blijft, tot genoegen van het publiek, hangen voor appearances bij de shows van Major Lazer en Future. Ghostface haalde, net als op Hip Hop Kemp 2015, een aantal fans op het podium die de verses van Method Man en ODB op Triumph flawless mee konden rappen en daarbij kan één chick, die zelf haast wel rapper móet zijn gezien haar harde performance en delivery, rekenen op het hardste applaus. En er was Angel Haze, die nadat ze in 2013 al eens op podium twee mocht staan, nu de main stage afstapte om bij haar fans in de pit te stappen. Daarnaast is er nog de show van 187 Strassenbände, die door het uitvallen van Thugga een upgrade heeft gekregen van La Fabrik naar podium twee. Het resultaat is een veld vol fans van de groep, die massaal de handen en verschillend gekleurde stadionfakkels de lucht in steekt, waarna er bij de finale van de show ruimte is om een jointje op te steken en stuk te gaan van het lachen terwijl er wordt gecrowdsurfd op Marioana (“Auf den Fahrrad!”) inclusief interpretaties van een Sean Paul-track en een sample van eurodance-klassieker Around The World. Classic Deutschrap op zijn best.

OAF16VERSLAG

Goed weer is het halve werk, en Openair Frauenfeld slaagt er met vlag en wimpel in om weer een ijzersterke editie uit de grond te stampen. De skyline-stages van vorig jaar zijn behouden, evenals de sfeer, het lekkere eten en de gezellige pre- en afterparties. Het was jammer dat bijna alle hoofdacts, op Future en Bryson Tiller na, de afgelopen vijf jaar al eens eerder op het festival hebben gestaan, maar natuurlijk zijn ook zij afhankelijk van wie er tourt. Alsnog bleef er genoeg te genieten voor elke hiphopliefhebber: de jonkies gooiden hun dabs bij Future, de liefhebber van traditionele hipop kon terecht bij bijvoorbeeld Ghostface Killah of de Red Bull Thre3style dj-battles, fans van bands waren te vinden bij Anderson .Paak en Top-40-fanaten werden gepleased met Macklemore & Ryan Lewis en Major Lazer. Openair Frauenfeld moet ervoor waken dat het niet té ver de breedte ingaat en niet teveel een herhalingsoefening wordt. Zowel Macklemore & Ryan Lewis als Wiz Khalifa hebben drie keer opgetreden in de laatste vijf jaar. Hopelijk komen er op de volgende editie wat namen aan bod die er langer niet of zelfs nooit hebben gestaan. Wij opperen een G.O.O.D. Music package, een Eminem, een Method Man of een Drake. Wie weet tot volgend jaar!

Fixtures:
Hoogtepunt: Anderson .Paak, Future & Jazz Cartier
Dieptepunt: het geluid bij Action Bronson en de vele onnodige tracks bij 50 Cent
Bier: 2 euro op de camping, 5 euro op het festivalterrein
Wc: gratis
Garderobe: kluisjes tegen betaling
Geluid: niet zo goed als voorgaande jaren
Bezoekers: 50.000 (Uitverkocht!)
Damage: € 160,- (4 dagen-tickets)
Cijfer: 7,5

Geplaatst door bowie op 13 juli 2016