Dirty Dogg – Ranzige Rijms Deel 5

Dirty Dogg aka Vieze Hond is onderdeel van de Maastrichtse hiphopgroep O.A.R.M. Naast rapper is deze bezige baas producer en recordt, mixt en mastert hij er lustig op los in zijn Ill Recordings-studio in het zuidelijkste puntje van Nederland. Zijn O.A.R.M.-crewmaat Freaky B neemt op Ranzige Rijms 5 de beats voor zijn rekening. Verder wordt Dirt Dogg bijgestaan door zangeres Nadine, DJ Vieze Vingers en nog een zooitje lokale rappers. Een hele kliek dus.

O.A.R.M. is een groep die deels in Limburgs dialect rapt. Op deze plaat is daar niets van terug te horen. Alle tracks zijn in algemeen beschaafd Nederlands, althans beschaafd… ‘Je knaken op tafel, je ballen op tafel en binnen vijf minuten zit je piemel in d’r wafel,’ aldus Dirty Dogg in de track Rode Lampjes. Het is maar wat je beschaafd noemt. Maar soit, de titel zegt genoeg. Qua inhoud hoef je weinig wonderen te verwachten en ook qua teksten, flow en rijmschema’s zal Ranzige Rijms weinige hoge ogen gooien. Positieve uitschieter op dit gebied is de featuring van Bizzle die op Dans Voor Mij een bovengemiddeld uptempo beat erg aangenaam vol rapt. Vieze Hond houdt het wat simpeler: “Vrouwen als jou zijn met geld te koop, ik geef geen cent aan je uit, geen hotel of bioscoop.” Niet bepaald Mulisch dus. De beats op Ranzige Rijms zijn ook zeker niet van ongekend niveau. De (veelal disco-) samples zijn wel erg voor de hand liggend en de aanvullingen van Freaky B blijven minimaal.

Toch is Ranzige Rijms een grappig plaatje. Het is dan ook duidelijk niet de bedoeling geweest om een serieus hiphopalbum af te leveren. De makers zullen er eerder op uit zijn geweest om hun creatieve, dronken buien een tastbaar gevolg te geven. De vraag is of je dit dan ook echt moet uitbrengen. Nou ja, erg hoog blazen de Limburgers niet van de toren wat dat betreft, want je kunt Ranzige Rijms gewoon gratis downloaden op www.oarm.nl. En voor degene die echt geen genoeg kan krijgen van de vunzige raps op swingende beats, is ’ie via dezelfde digitale weg te koop op cd in volwaardige kwaliteit.

Gratis downloaden

Tracklist:
01. Intro (met Smokie G, Nadine en DJ.Vieze Vingerz)
02. Wat je wilt (met Nadine & DJ.Vieze Vingerz)
03. Het is de Vieze (met Nadine)
04. Apart Appartement (met Freaky B)
05. Rode Lampjes
06. Dans voor mij (met Bizzle & Nadine)
07. Ontspan
08. Geldgleuf II (met Nadine)
09. Skit
10. Wonderen (met Izzo & Freaky B)
11. Vrij gezellig (met Nadine)
12. Kwakkie kwijt

Meer info

Geplaatst door bowie op 27 augustus 2008