Dirt Off Your Shoulder: dit pomp je dit weekend door de speakers

Er zit iets moois aan 8 oktober 2021. Niet alleen zijn onze oprichter/directeur en onze hoofdredacteur jarig, maar ook besluiten diverse hiphopveteranen ons te zegenen met een sloot nieuwe releases. Wie jarig is trakteert, dus wie zijn wij om niet met je te delen? Here we go!

The Alchemist – This Thing Of Ours 2

This Thing Of Ours is de nieuwe speeltuin van The Alchemist. Speeltuin, omdat hij op deze platen, zoals de titel al suggereert, kan doen wat hij wil; zijn eigen ding. Het is een verzameling tracks die bedoeld is om de kersen uit de underground te pikken en te verenigen met het geluid dat hen allemaal heeft geïnspireerd: zijn eigen producties. Alchemist probeert zo goed mogelijk te produceren richting de artiesten op de tracks. Elke beat heeft een eigen gevoel, maar het geheel is alsnog samenhangend.

Innovatieve dingen of nummers die buiten het bekende Alc-straatje vallen hoor je hier niet, maar dat wil niet zeggen dat TTOO2 geen hele fijne selectie beats kent. Experiment is er wel, en dat maakt deze twaalf minuten aan nieuwe muziek van soms abstracte rappers nog iets dynamischer. Nadat onder meer MIKE en Mavi aan de mic zijn verschenen, mag de bekendste naam afsluiten: Vince Staples. En waar die vaak op energieke producties springt, weet hij ook heerlijk mellow en laid back een couplet neer te leggen. Een kleine collectie tracks die zowel een staalkaart biedt van de dopeste rappers van het jaar, als perfect weergeeft wat Alchemist goed kan.

Dookie, Papa Jay & Influence Prod. – Badhuis Op Mount Olympus

Krauw Konnekt is een omvangrijk collectief waarvan de buitenwacht nog niet weet wie er allemaal toe behoren. Maar dat ze de scene in de Benelux laten borrelen staat vast. Er worden allerlei samenwerkingsverbonden afgesloten en in hoog tempo worden er platen uitgebracht. Stuk voor stuk met een eigen sound, is het niet door de rapper(s), is het wel door de betreffende producers. Fort Buku, Slenterprise en Rare Peeps zijn gelieerde merknamen die ermee in verband worden gebracht.

Dookie is een van de mc’s die zijn draai dit jaar flink gevonden lijkt te hebben. Na de zijn ZesVier EP (met Sneadr) en platen als Stallone & Snipes (met SKAV), DOOK&BOO$ (met $KEER & BOO$) en Avondklok Chronicles (ook met $&B, aangevuld met Roelie Vuitton en Umbro) is hij nu alweer toe aan nóg een volledige release: Badhuis Op Mount Olympus. Daarop deelt hij de microfoon met Papa Jay en de beats worden getikt door Influence Prod. We zouden de stijl kunnen beschrijven, maar dat kan Dookie beter zelf. Zoals in Coup d’Etat: “Ben niet aan het rappen B, ik voed je op.”

Verwacht delikaat geknipte en traag kabbelende loops, die lang niet altijd drums nodig hebben. Een soepele wisselwerking tussen Dooks en Papa Jay, en aansluiting van onder meer BERRY en Tenshun. Dit is soul, met daaroverheen flows vers uit de Klapperboom.

Curren$y – Still Stoned On Ocean

Zoals je waarschijnlijk wel weet, is Curren$y niet het type rapper dat zijn fans lang laat wachten op muziek. Als opvolger van zijn mixtape Stoned On Ocean uit 2016 is er vijf jaar later Still Stoned On Ocean. Moeiteloos glijdt hij weer over de beats, zijn liefde voor auto’s en wiet uitdrukkend en zijn hustle game prijsgevend.

Op dit niveau zóveel muziek uitbrengen (dit is alweer zijn 28ste album!); Curren$y hoeft simpelweg nooit te stoppen. In een recente tweet liet hij weten erg tevreden te zijn met deze plaat: “These songs will make u smile and cry too… this is good collection of jams man…. I’m happy to be presenting this to you all this weekend.”

Roc Marciano & Flee Lord – Delgado (Deluxe)

Al eind jaren negentig debuteerde Roc Marciano onder de vlag van het onstuimige Flipmode Squad van Busta Rhymes, maar in 2010 begon het hiphop-balletje definitief te rollen voor Roc Marciano. Hij is de vader van de gedeconstrueerde boombap; trage tempo’s en drumloze beats, verknipte gitaren en een spookachtige art-house ambiance; hij vond het uit.

Ruim twintig jaar verder en hij zet nog steeds trends. Voor Delgado, het album dat eerder dit jaar verscheen, teamde hij met Mobb Deep-affiliate Flee Lord. Nu is er een deluxe versie van die plaat uit, en ook daarop klink Flee hongerig als een hond die 23 uur per dag in een kennel wordt gehouden en nu een rondje mee mag wandelen.

Hoewel Marci meer dan capabel is om tracks te voorzien van onberispelijke bars, doet hij een vocaal gezien een stapje terug. De spotlight behoort grotendeels toe aan Flee Lord, die elke lettergreep meer in beast mode lijkt te raken. Zelfs naast gastoptredens van Conway, Ransom en nu ook Bun B (que?!) draagt Flee Lord zijn bars voor met ultieme bewijsdrang. Vuur, furie en honger!

Geplaatst door bowie op 8 oktober 2021