Diggy Dex – Mayonaise Voor De Ziel

Dames En Heren, maakt u plaats voor een nieuwe dan wel niet aanzienlijk ontwikkelde Diggy Dex. De introductie toont onvoorwaardelijk de volwassenheid en volgroeide manier van aanpak die de volledige plaat lang gehanteerd wordt. Duidelijk wél een metamorfose ten opzichte van Verhalen vanuit de sofa, wél veel metaforen en toch relatief géén “alle trucs uit de poppenkast”-gevoel. Niet zozeer een experimentele ruimtereis dus, maar een Diggy Dex die zichzelf overtreft en blijkbaar zichzelf gevonden heeft met een innerlijke zielenstrijd omgezet in audio op plaat. “Welkom in m’n hoofd, neem een duik in de psyche, nodig je uit, open huis voor al m’n vrienden”- aldus Diggy zelf.

Dit alles over de intro? Ja, want een betere aankondiging is, zeker gezien het concept en de context van het album, niet wensbaar. Nummer twee brengt hier geen verandering in schept net als onder andere Proces en 1, 2, 3, 4 met Skiggy Rapz een hoge dosis soulfood op je bord. De producties leven op door het grote arsenaal instrumenten dat de revue passeert. Synthesizers, blazers, basgitaren, je vindt het allemaal terug in de reeks beats die Diggy tot zijn beschikking heeft én waar hij zelf meer dan de helft eigenhands van heeft geproduceerd.

Na De Meest Exclusieve Jansen is het tijd voor één van de zwaar emotioneel beladen nummers op het album: Gescheiden Wegen. Hierin wordt het scheidingsproces van Koen Jansen zijn ouders en bijkomstige effecten op zijn leven uitgebreid, en vooral met open hart beschreven. Een indrukwekkend nummer. Enige minpunt is de clap van de beat die de gevoelige pianoloop van de sample enig onrecht aandoet, waardoor de natuur van de beat een soort plastic bijgevoel krijgt, het hoort niet. “Het vergt moed om die stappen te nemen, je veranderde buiten jezelf ook drie andere levens” en meer confronterende waarheidsgetrouwe lines maken dit nummer desalniettemin tot een persoonlijk hoogtepunt op de cd.

De daarop volgende drie tracks houden allen ook duidelijk een onderwerp aan en zijn geen lukrake bragtracks. Zo komt er een uitgebreide beschrijving van Diggy’s werkproces aan bod, verschillende redenen waarom hij de ideale schoonzoon zou zijn en zijn doorlopende struggles en ondervindingen in het liefdesleven vliegen voorbij in Onderweg. Wat wel een lukrake bragtrack is, is de titelsong. Waar je zou denken dat dit juist de climax is tot de blootlegging van zijn ziel op deze plaat, is het eerder een ietwat played out manier om te zeggen dat hij de aller-allerbeste is, aldus de intro van Wie Vertelt Jou. God Van Het Niets Doen is hierna een lekkere ontspanning voorzien van rustgevende zang door Eefje. Na een intermezzo is het einde van Mayonaise Voor De Ziel daar. De alom bekende zang van Édith Piaff wordt op buitengewoon heerlijke wijze gesampled op Dezelfde Spijt en bewijst eigenlijk dat Diggy Dex vooral geen spijt moet hebben met wat hij hiermee heeft neergezet.

Mayonaise Voor De Ziel klinkt volwassen, oprecht en bezit geen toeters of bellen. Daarbij gezegd is het ook uitermate knap dat deze MC het album geheel op eigen schouders dragen kan, afgezien van de geringe featurings, zonder ook maar een moment te vervelen. Wie doet ’em dat na?

Tracklist:
01. Dames En Heren
02. Het Voelt Zo
03. Vette Klodders
04. De Meest Exclusieve Jansen
05. Gescheiden Wegen
06. Proces
07. Ideale Schoonzoon
08. Onderweg
09. Mayonaise Voor De Ziel
10. 1, 2, 3, 4 Ft. Skiggy Rapz
11. Alsof
12. Wie Vertelt Jou
13. God Van Het Niets Doen Ft. Eefje
14. Sjoebidiwap Ft. Skiggy Rapz & Tinus
15. Dezelfde Spijt

Meer info

Geplaatst door bowie op 2 oktober 2008