Die Fantastischen – Vier gewinnt

Dee Jott leerde in zijn vroege jaren als dj Thomas D. kennen en maakten veel muziek samen. Na een tijdje treden ook Smudo en Andy Y toe.
Na wat gekloot besluiten ze voor de vriendin van Thomas D een verjaardagslied te maken. Hier ontstaat het idee om als een crew samen te gaan werken. In eerste instantie noemen ze zich “Das Terminalteam” en treden in 1989 voor het eerst op. Na een verblijf van 6 maanden in de VS besluiten ze zich Die Fantastischen Vier te noemen en in het Duits verder te gaan. In 1991 verschijnt het eerste album genaamd Jetzt geht’s ab, deze album blijkt enigszins een flop. Met volle moed vertrekken de heren naar de VS en nemen daar de nieuwe cd op genaamd 4 Gewinnt en deze gaat succesvol de boeken in met meer dan 600.000 verkochte cdjtes in Duitsland. Deze tweede cd van hen zal ik belichten. Waarom? Omdat ik deze uit de aanbiedingen bak heb en dit een mooie kans is om een waarschijnlijk in Nederland onbekende crew voor te stellen.

Ondanks het succes destijds vind ik de cd niet echt bijzonder. Het is een vrolijke stijl met funky live instrumenten. Het klinkt allemaal heel luchtig, net iets te luchtig. De beats zijn goed maar niet bijzonder, het scratch werk is ook in orde maar niet verbazend, de teksten zijn vloeiend en geinig maar niet memorabel. Hoewel sommige nummers toch pakkend zijn zoals Die da!?! vertellend over de liefde en een beetje populair klinkend is dit toch de hoogtepunt van de cd. Saft, Es wird Regen Geben en Individuell aber schnell zijn de andere hoogtepunten, de rest van de nummers kan bij mij niet op veel steun rekenen. Te veel nummers die geen richting hebben en daardoor aan daadkracht missen.. De muziek op deze cd is meer geschikt voor onstage entertainment.
*Oordeel*h2.
Deze zomerachtige cd luistert vrolijk weg en ware het niet voor de veelvuldige refreinen zouden de nummers vluchtig je geheugen ontsnappen. Kortom,check liever voor nieuwere shit van Die Fantastischen Vier die ik in de toekomst zal reviewen want dankzij de op internet circulerende mp3s weet ik dat ze tot beter in staat zijn gebleken.

15. jaaa
16. reich
17. individuell aber schnell
18. arschloch

Meer info: www.diefantastischenvier.de

Tracklist:
01. vier gewinnt
02. die da !?!
03. hört euch den hier an
04. saft
05. dicker pulli
06. na gut
07. einen noch
08. es wird regen geben
09. nenn ihn präsident
10. plattenspieler
11. hip hop musik
12. lass die sonne rein
13. thomas und die fraun
14. nonixnarretz

Geplaatst door bowie op 15 juli 2002