Dichter X Boah: Lessen, chemie en spirits

Vorig jaar verscheen de Horen, Zien & Voelen EP al, maar ook Hoop Doet Leven is volgens Dichter (Ferewe van Vugt, 21) te zien als een kennismaking. (G-)Boah (Martin Bear, 37) is natuurlijk al bekend van succesformatie Postmen en producties voor onder andere E-Life en Raymzter. Dichter is minder bekend, hoewel hij de laatste paar jaar meer dan eens wordt getipt als veelbelovende nieuwkomer in de scene. De twee ontmoetten elkaar een paar jaar terug tijdens de auditie voor de Zadkine popopleiding, waar Boah en rapper RMB Dichter toelaten en het balletje begint te rollen volgens Boah: “Ik zag hem wel eens lopen in school en ik had wel een beetje in de gaten wat ie deed, maar inhoudelijk wist ik niet hoe ver hij was. Hij kwam op een gegeven moment binnen in de studio om wat tracks te laten horen en ik dacht: damn, weer eens iets fris, iets anders, en er is over nagedacht. Dat is voor mij ook de roots van hiphop, dat je iets zinnigs te zeggen hebt. Ik vond het tof. Vervolgens kwam ie met z’n EP om die te laten mixen/masteren door mij. Vanaf toen zijn we muziek blijven maken met z’n tweeën.”

Vrienden
“We zijn ook vrienden geworden naast de muzikale samenwerking”, gaat Dichter verder. “Dat maakt het voor mij nog specialer, want ik kan gewoon met andere dingen ook terecht bij hem. Hij heeft natuurlijk zo veel meegemaakt binnen en buiten de muziek, dat is voor mij mooi. We hadden het laatst nog over wat Boah allemaal aan het doen was toen ik geboren werd haha.” Boah: “We schelen 16 jaar en ik deed m’n eerste show toen ik 12 was, voor tien man voor vijf gulden.” In een eerder interview met HIJS geeft Dichter aan het liefst in z’n eentje te werken, om het op eigen kracht te doen. “Het is nog steeds eigen kracht vind ik. We werken amper samen met andere mc’s. Ik werk wel samen met een veteraan die iets majors heeft gedaan. Voor mij is het dus eigenlijk extra hard bikkelen, omdat mensen zich afvragen of ik nou iets ga waarmaken zoals een Mis en Shy (Postmen, red.) hebben gedaan? Maar dat ben ik natuurlijk niet, ik ben totaal iemand anders.”

Boah: “Je zou het ook anders kunnen stellen: waarom werk ik niet met de toppers? Dat is voor de hand liggend, dat is te makkelijk. Mijn ding was altijd werken met de underdogs, het talent dat tien keer harder moet werken om iets te bereiken. Ik moest ook altijd harder werken, dus dat motiveert me. Het is te makkelijk om met mensen even aan de telefoon te hangen met de opmerking ‘laten we een track doen’. Ik wil geprikkeld worden, het moet niet te makkelijk gaan. Daarmee zeg ik niet dat ik nooit met die grote namen zou werken, maar ik vind zoals voorheen met RMB en nu met Dichter interessanter.” Beiden zijn nog actief op Zadkine. Dichter is momenteel bezig met afstuderen, Boah geeft nog altijd les in beatcreating, produceren, ondernemen, mixen en een stukje hiphopgeschiedenis.

Chemie & spirits
De EP Hoop Doet Leven is het muzikale bewijs van de chemistry tussen de veteraan en de relatieve nieuweling. Een aantal producties van Boah ligt al enkele jaren op de plank totdat Dichter er iets mee doet dat er precies bij past. Boah legt uit: “Er zijn altijd momenten dat ik in contact kom met mensen en dat het klikt. Ook met Ferewe klopt het qua emotie, sfeer, gedachtegangen. Dus daarom hebben veel nummers de magie.” Een Broer is zo’n beat die al een flinke poos klaar was en waar Dichter goed mee uit de voeten kon. Over een sfeervolle productie met zang, gitaar en piano beschrijft de rapper de relatie met zijn broer op indrukwekkende wijze.

Voor het opnameproces van Gaat ze weer, een deels op waarheid gebaseerde track over verliefd zijn op een lesbische vrouw, geldt eigenlijk hetzelfde. Boah: “Op een gegeven moment besloot ik om zelf weer teksten te gaan schrijven en concepten te verzinnen. Dat heb ik veel gedaan op beats van mezelf. Maar soms bedacht ik me dat ik het nog niet kon invullen en heb ik het laten liggen met het idee dat ik misschien ooit iemand tegen zou komen die het wel kan en begrijpt wat ik bedoel. Het refrein had ik al, maar daarin had ik het over ‘gaat ie weer’ in plaats van ‘gaat ze weer’, en het was meer een verhaal over iemand z’n dagelijkse bezigheden. Ik heb dat aan Dichter laten horen met de vraag of hij wat kon met de beat en het refrein, of hij er wat bij voelde en hij is er mee aan de slag gegaan. Het klopte voor mij, dat was de shit die ik erop wilde horen.”

“Sowieso als we iets naar elkaar sturen, hebben we negen van de tien keer zoiets van ‘ja man, dit is het.’ Het zijn spirits. Ik geloof dat muziek van boven komt bij mij, ik ben dat niet zelf. Het is iemand anders die mij de kracht geeft om muziek te maken en dingen te doen. Vaak werk ik thuis aan de eettafel aan beats. Mijn vrouw zegt dan: ‘Als jij muziek maakt, draaien je ogen weg.’ Dus dat m’n ogen wit worden, echt waar.” Dichter: “Ja, dat is heel herkenbaar. Het is gewoon een bepaalde trance waar je in raakt, je bent heel erg met je ding bezig.”

Onderscheidend
Dat spirits en chemie niet genoeg is om meteen het grote publiek te bereiken en later dit jaar bergen aan exemplaren van het debuutalbum te verkopen, snappen Dichter en Boah zelf best. Ze gaan naar eigen zeggen dwars tegen het heersende, populaire hiphopgeluid in. Boah noemt het ‘McDonald’s muziek’. “In de zin van: hap, slik, weg. Alles komt en gaat weer, het heeft weinig inhoud. Dat soort muziek moet er ook zijn, maar nu voert het de boventoon. Op het aankomende album maken we, net als op de EP’s, muziek die blijvend is, tijdloos. Die kun je over een paar jaar nog luisteren. Dichter voegt daar aan toe: “Het is allemaal hiphop, ook datgene wat nu vooral populair is. Gevoelens zijn niet absoluut. De ene keer ben je boos, dan ben je blij, dat zijn allemaal situaties die voorkomen. Alleen wij houden gewoon vast aan onze eigen smaak en stijl.”

Een ander kenmerk dat de act onderscheidt van de rest is de ‘nette’ manier van rappen van Dichter, die opvalt door een haast Gooische r en het vermijden van scheldwoorden (mede ingegeven door zijn christelijk geloof). “Het is niet nodig om te vloeken om een boodschap over te brengen. Eigenlijk ben ik een echte familieman en ik laat m’n muziek ook aan m’n tantes en oma’s horen en ik weet dat die dat niet waarderen. Met die waarden en normen ben ik opgegroeid en daar houd ik me aan vast. Dat vind ik ook belangrijk in de samenleving nu.”

Ambitie
De producties van Dichter staan momenteel op een wat lager pitje. De focus op het rappen zorgt ervoor dat hij rustig kan groeien als producer, breder dan hiphop. Sowieso biedt deze samenwerking veel gelegenheid tot leren. Boah: “Het is leuk om te helpen, maar ik laat hem ook veel zelf doen. Ik ga niet alles doen. Bijvoorbeeld shows regelen laat ik hem ook doen, maar vooral persoonlijke dingen als school en werk, wat de basis vormt, is belangrijk. Muziek maken kan ie. Hij kan rappen, teksten schrijven, beats maken, mixen, dat is geen probleem. Maar het is belangrijk om daarnaast je basis te hebben.” Dichter: “Niet direct afhankelijk zijn van muziek, want dat zie je heel vaak. Mensen maken muziek, hebben een beetje succes en zetten meteen alles op de muziek. Maar er is meer. Denk ook aan dingen naast de muziek. Of stel dat je over tien jaar geen zin meer hebt om te rappen, wat dan? Don’t put all your dreams in one basket, weet je.”

De Hoop Doet Leven EP is nu uit en hier gratis te downloaden of te koop. Check ook de video van Dacht Dat, afkomstig van deze release. Dichter X Boah zijn de komende tijd onder andere live te zien tijdens het I Love Hiphop festival in Den Haag.

Geplaatst door bowie op 3 juni 2012