Dicecream is terug, maar neemt de ‘Tijd’

Ik voel vlinders voor jou, ze vliegen rond in m’n buik naar beneden. En je moet weten dat ik van je hou. En door die vibe blijf ik telkens weer zweven. Wie kent deze lyrics niet? Samen met Brainpower was Dicecream de architect van dit succesplaatje uit 2005. Dicecream (John voor intimi) vormde lange tijd de hiphopformatie ADHD samen met Brainpower, Man!ak en DJ TLM. Ze maakten de soundtrack voor Shouf Shouf Habibi! en samen met Brainpower maakte Dice ook de soundtrack voor Afblijven. Met Vlinders en de hit Whoop Whoop haalde hij twee keer de Top-40 en in 2006 won hij een Essent-Award. Na het album De Blaastest en de Open Kaart (De Tape) hebben we een tijdje niets meer van Dicecream gehoord. In 2015 geeft hij weer een teken van leven met de nummers Blijf en Omhoog (ft. Diggy Dex). Sindsdien is hij terug in de game; afgelopen april verscheen de EP Nooit Meer. De EP werd volledig geproduceerd door City Lights en bevat wederom een samenwerking met Diggy Dex. HIJS sprak Dice over zijn EP, de lange stilte en zijn toekomstplannen.

“Als er geen ontwikkeling meer in je muziek zit, moet je het ook niet uitbrengen.”

Lange tijd hoorden we weinig van Dicecream, en toen waren daar opeens een nieuwe EP en een nieuwe video. Er is ook nog veel materiaal op komst. Ondanks de stilte is er achter de schermen dus veel gebeurd op muzikaal en persoonlijk gebied. “Ik had niet echt de drang om in automatische-pilootstand een nieuwe plaat te maken op dezelfde manier als wat ik daarvoor had gedaan. Ik ben weggegaan bij het label van Brainpower. Ook binnen de privésfeer heeft zich een en ander voorgedaan, waardoor muziek op een gegeven moment niet zo dicht bij mij stond als voorheen en dat moet je ook niet forceren. Ik had niet echt de drang om een plaat te maken, puur om het maken. Ik heb het toen bewust even wat ruimte gegeven om het te laten ademen en nieuwe inspiratie op te doen. In 2012 ben ik in contact gekomen met een nieuwe producer; City Lights. De drang om weer muziek te maken keerde terug. Ik ging tracks opnemen om te kijken waar ik muzikaal gezien stond en toen ben ik gaan zoeken naar een andere sound, een sound die mij op dat moment vertegenwoordigde.”

dicecream_gezin

Dice verhaalt op de EP over gebeurtenissen van jaren geleden. In die tijd was hij nog niet tevreden over het gemaakte werk en daarom besloot hij te wachten met het uitbrengen van nieuw materiaal. Het is een weerspiegeling van hoe hij zich in die periode voelde. “Ik kon toen wel wat gaan maken, maar het voelde toen niet goed, het voelde te geforceerd. Je bent zo goed als je laatste werk. Het kostte mij een tijd om uit te zoeken hoe ik het wilde doen en dat samen laten smelten met de groei. Nu was de tijd daar. Ik wilde geen half-ass shit uitbrengen. Als er geen ontwikkeling meer in je muziek zit, moet je het ook niet uitbrengen, vind ik.”

Na de release van de EP ligt het album Tijd in het vooruitzicht. Het is een album over groei, het verleden, het heden en de toekomst. De EP bevat een paar nummers die daar zeker op zullen verschijnen. “Het is nu eigenlijk alleen nog een kwestie van het selecteren van nummers. In aanloop naar het album brengen we nog twee EP’s uit en gaan we kijken hoe de nummers bij het publiek vallen.”
Een maand na de EP verscheen al de video van de track Tijd. De kort op elkaar volgende releases moeten het publiek blijven boeien. “Het is het digitale tijdperk, dat is anders dan vroeger. Het tempo ligt nu veel hoger. Toen wachtte je soms nog een lange tijd met het uitbrengen van een opvolgende release. We hebben nog iets van 35 tracks liggen. Als je de luxe hebt van zo veel tracks, waarom zou je dan wachten? Dan geef je de mensen ook wat.”

Een van de redenen waarom er zo veel materiaal ligt, is de invloed van een jonge, hongerige producer. In 2012 kwam Dicecream in contact met City Lights en de jonge producer zorgt ervoor dat de rapper zelf ook weer gemotiveerd raakte om muziek te gaan maken. Dice werd door zijn maatje Bobby LittleJohn geïntroduceerd aan hem en nadat hij een aantal tracks had gehoord, was Dicecream van mening dat het een goede stap zou zijn om met hem te werken. “Begin 2014 zijn we samen twee weken weggegaan en hebben we muziek gemaakt voor het album. Ik kon ook weer mijn oude contactenlijst met producers afgaan, maar ik wilde mezelf meer uitdagen en nieuwe dingen doen. Daar was City Lights de perfecte aansluiting op. Ik miste de honger, maar had de ervaring. Hij, daarentegen, had de honger, maar miste de ervaring. Een perfecte combo, lijkt mij. Peper en zout.”

Een andere samenwerking op de EP is te horen op het nummer Nooit Meer met Diggy Dex. Dit was niet de eerste keer dat de twee met elkaar samenwerkten, in 2014 verscheen al een video van het nummer Omhoog. De muzikanten kwamen in contact met omdat ze in hetzelfde kantoor zaten in Amersfoort, ze deelden toevallig dezelfde studio. “Ik vind Diggy echt een indrukwekkende tekstdichter. Hoe hij schrijft is poëtisch, erg inspirerend, en daarbij is hij ook nog eens een nuchter en oprecht persoon. Ik wilde al lang met hem werken. Toen kwamen we elkaar steeds tegen en zodoende kwam de samenwerking tot stand. Hij had al een nummer opgenomen op de beat van Nooit Meer, maar hij liet het liggen. Toen greep ik mijn kans en pakte ik die beat. Ik heb zijn refrein er op gelaten omdat het zo dope en intens was en perfect aansloot bij de inhoud van mijn coupletten. Zo is Nooit Meer ontstaan.” Op Diggy na is Dice niet van plan heel veel mensen uit de hiphop mee te laten doen op zijn aankomende EP’s en zijn album. “Ik wil eigenlijk het liefst gastbijdragen erop die niet voordehandliggend zijn. De nummers die er nu liggen zijn wat mij betreft compleet en daar hoeft niet perse een rapper aan toegevoegd te worden. Alleen mijn gezeik moet je aanhoren, haha.”

dicecream_klok

In het verleden werkte Dicecream met Brainpower, Man!ak en TLM. Nu is hij al sinds enige jaren solo bezig. Hij geeft aan dat het sindsdien een vrijere ervaring is om muziek te maken. Niet dat hij niet vrij was, maar onbewust wordt je toch beïnvloed, zowel in je keuzes als in de muziek zelf. “Ik voel me nu echt op mijn best qua muziek maken en het staat dichter bij mij dan ooit. Ik wil echt ‘songs’ maken, niet alleen een beat met raps erop. Ik daag mezelf uit om muzikaal nieuwe dingen te doen.” Contact met Brainpower is er nog heel sporadisch. Ze zijn uit elkaar gegroeid, op muzikaal gebied maar ook persoonlijk. “Er is geen sprake van beef of zo, het is gewoon zo gegaan.”

“Zonder discipline zul je ook niet groeien.”

Door de jaren heen is er dus veel veranderd in het leven van Dice. Daar komt bij dat hij kort geleden vader is geworden. Ook de sound van zijn muziek werd volwassener. Groei is het sleutelwoord. “Zonder arrogant te zijn kan ik toch best zeggen dat ik trots ben op sommige persoonlijke veranderingen. Ik heb voor eigen bestwil van bepaalde mensen afstand moeten nemen, ook al geef je om ze. Hetzelfde met bepaalde handelingen, maar zonder die discipline zul je ook niet groeien. De hele hiphopgame in Nederland is ook gegroeid, je ziet gouden platen voorbij komen die naar rappers gaan. Tien jaar geleden kon ik daar alleen van dromen. Die boys van Broederliefde bijvoorbeeld zijn succesvol en hebben een debuutalbum wat op nummer 1 is binnengekomen in de lijsten. En dat zijn vrienden die muziek maken, mooi om te zien.” Een trots gevoel dus over de ontwikkeling van niet alleen zichzelf, maar ook voor de hiphopscene in Nederland. Maar hoe ziet zijn rol er uit in de komende jaren? “We zien het wel. Ik ga me daar ook niet op focussen, de tijd zal het leren.”

Geplaatst door bowie op 10 juni 2016