Deze albums gaan hopelijk de show stelen in 2022

2022 is een kleine week onderweg en met The Weeknd en Gunna die vandaag allebei dropten, zijn de eerste grote muziekreleases ook een feit. Een winterdip zit er al lang niet meer in de agenda’s van artiesten, dus we rollen gewoon van het fenomenale hiphopjaar dat 2021 is geweest dóór. Dat wil niet zeggen dat we geen verlanglijstje hebben dit jaar. Van wie hopen we in 2022 nieuwe muziek te krijgen en naar welke al bevestigde platen kijken we uit? We zetten er tien voor je op een rij.

Kendrick Lamar

Kendrick Lamar heeft geen soloalbum meer uitgebracht sinds DAMN. uit 2017. Binnenkort duurt zijn hiatus dus vijf jaar. Na de bijbehorende tour kondigde hij al twee keer een tour aan – naar alle waarschijnlijkheid om nieuwe muziek te performen. De Compton-mc stond bijvoorbeeld geboekt op WOO HAH! In 2020, maar dat ging om de welbekende redenen niet door. Zijn laatste album onder de TDE-vlag staat dus al een tijdje in de steigers. Verschillende cryptischei Instagram-posts vanuit zijn producer-kamp wakkerden de honger alleen nog maar verder aan. K.Dot mag van ons net zo lang over een plaat doen als hij zelf wil, dat zal de kwaliteit alleen maar ten goede komen.

Kendrick’s featuring bij Baby Keem in 2021:

Adje & Reverse

Niemand die twee carrières zo goed parallel kan laten lopen als Adje. De Amsterdamse mc scoort al anderhalf decennium grote hits in de clubs (van zijn bijdrage op platen van The Partysquad tot wereldhit Cono waarop ook Jason Derulo sprong) en op straat. Het knappe eraan is dat hij met het één het ander niet verloochent. Hij komt net van de release van Boyz In De Hood 2 met broers Hef en Crooks, maar op de 2022-planning die de mannen deelden prijkt ook een nieuw album van Adje en Reverse. Adje heeft de albums thuis opgestapeld liggen, en die met zijn vroege Vossig-compagnon is het eerste wat we gaan horen. Op de eerste single horen we niet alleen een van ’s lands beste rappers twee verschillende beats koud maken, maar ook een liefdevol vader en doorleefde maar niet verbitterde man. Tussen flamenco-hiphop en jazzy saxen en keys; Reverse laat de twee kanten van Adje in één track samenkomen.

Earl Sweatshirt

De volgende wens op onze lijst gaat binnen nu en een week in vervulling, wanneer Earl Sweatshirt zijn nieuwe album Sick! loslaat. Singles 2010 en Tabula Rasa (met Armand Hammer) deden al vermoeden dat een nieuw album van Earl niet ver weg was. Onlangs bevestigde hij de tracklist en de meewerkende producers: The Alchemist, Black Noi$e, Samiyam en Earl zelf verzorgen de beats. Welke kant hij opgaat weet je altijd pas definitief als het hele album er is, maar dat hij ervan heeft genoten om ‘riskantere shit’ te maken liet hij onlangs al weten. Wat hij daarmee bedoelt gaan we 14 januari kunnen ervaren.

Engel & Paul de Munnik

Dit voorjaar moet het nieuwe album van Engel verschijnen. Het is geen soloalbum, en dat is hem niet vreemd. Hij nam platen op met rapper Just, muzikant Daniël en de groep ’t Gilde naast vele platen op eigen titel. Zijn nieuwste samenwerking is er eentje met Paul de Munnik. Na al een aantal keer meegedaan te hebben op elkaars nummers is het nu tijd voor Ooit; een heus album als duo. Een fusie tussen twee werelden, en die zit bomvol nieuwe liedjes. Een selectie daarvan belandt op het aankomende album Ooit. Hoe nederpianopop en hiphop bij elkaar komen in West-Friesland horen we snel.

Cordae

Cordae heeft net als Earl Sweatshirt al een datum voor de opvolger van zijn debuutalbum. From A Bird’s Eye View komt ook nog eens op dezelfde datum uit; 14 januari. De plaat gaat verschijnen op zijn HiLevel-label, waar hij 100% eigenaarschap over heeft. In een persbericht over de plaat wordt gesproken over dat de rapper zich heeft laten inspireren door zijn levensveranderende trip naar Afrika, waar hij de dood van een veel te vroeg overleden vriend verwerkte. Hij is geëvolueerd als artiest en als man; als dat geen hoogstpersoonlijke plaat op gaat leveren weten wij het ook niet meer.

Deze freestyle ging precies op de dag dat we dit schreven in première:

Cardi B

De gedachtegang turned uitspraak van Joe Budden over dat Cardi B nooit meer album uit zou brengen pareerde de New Yorkse spitter direct: “Well he deadass wrong,” schreef ze afgelopen zomer op Twitter. “watch when I push out this baby wait 6 months go to Colombia get a lipo, breast reduction, learn how to pole dance again , learn how to play spade and get my political science degree and pop out with my album … Yeup Yeup he going to wrong muahaha.” Cardi is zodra ze haar tweede kindje met rapper Offset heeft gekregen ongetwijfeld weer hongerig genoeg om de wereld te verblijden met wat badass Bardi-bars. Het is ook niet dat ze na haar album Invasion Of Privacy (2018 alweer) stil heeft gezeten. Er verschenen zes singles op eigen titel (waaronder megaklapper WAP) en ze deed mee op nummers van onder meer DJ Snake, Ed Sheeran, DJ Khaled, Lil Nas X, Offset, Blueface, Migos, French Montana, Normani en Lizzo.

Pusha T

Klassieker Daytona blaast komende zomer ook alweer vier kaarsjes uit. Het album dat hij met Kanye West in elkaar zette was (coke)bar heavy, bevatte pure venijnigheid richting zijn vroegere concurrenten uit de dope game én hedendaagse vijanden in de hiphopindustrie. Kanye was in bloedvorm achter de boards en we riepen het dan ook uit tot hét album van dat jaar. Verbeten emotie klinkt tussen zijn uitieme controle door. Push zelf denkt dat hij dat kunstje nog eens kan flikken: “Ik heb sowieso het beste album van 2022”, riep hij onlangs al uit. Of het nou met Madlib op de beats is of met Kanye en The Neptunes samen; wij zijn in ieder geval klaar om King Push zijn ziekelijke featuring-run te zien onderbreken voor een eigen body of work.

Pusha T opende onlangs op deze manier samen met Alicia Keys haar album:

Freddie Gibbs

Stiekem zit Alfredo, zijn album met The Alchemist, nog steeds in hoge rotatie, maar Freddie Gibbs heeft achter de schermen flink doorgepakt. Ook bij hem is de zelfverzekerheid hoog. Zijn woorden op Twitter (‘I got the best album of the year’) gingen vooraf door een producerlijst die ons meteen deed watertanden. Madlib, Alchemist, Boi 1da, Pharrell, Jake One, DJ Paul, Justice League, Working On Dying, Seven Thomas, Tay Keith, Kaytranada, Bizness Boi. Gangsta Gibbs lijkt ieder project beter in vorm te raken, dus we kunnen niet wachten om hem weer een niveau omhoog te zien en horen stappen.

Westside Boogie

In oktober 2021 dook er een foto op van Westside Boogie die met Eminem in de studio zat. Klaarblijkelijk had hij op het moment van het maken ervan zojuist zijn nieuwe album aan de Shady Records-baas laten horen en groen licht gekregen om het promotieplan uit te rollen. De mc uit Compton gooit altijd zijn keiharde realiteit op bijzondere wijze rapzingend op mooie producties. Zijn album Everythings For Sale uit 2019 staat vol met kwetsbare momenten, maar hij weet ook hoe hij een banger moet maken. In een interview verklapte hij alvast één featuring: Smino. Laat maar komen!

S10

Een prachtige ontwikkeling maakt S10 door. Van haar donkere Antipsychotica en Lithium zet ze iedere keer een nieuw stapje richting het licht. Voor debuutalbum Snowsniper kreeg ze een Edison, opvolger Vlinders was nog muzikaler en beter. In mei vertegenwoordigt ze Nederland op het Eurovisie Songfestival in Italië, en afgelopen week reisde ze alleen naar Stockholm om te schrijven aan nieuw werk. Het fantastische Adem Je In en de bijbehorende remixzorgden al voor honger en vlak voor de Kerst wist ze in Carré iedere noot uitzonderlijk te raken. En speelde ze nou ook een nieuwe tune die misschien wel haar Songfestival-oorwurm gaat worden? Kleine liedjes, grote uithalen, persoonlijke strubbelingen en toffe rapstofes; S10 heeft het allemaal.

Geplaatst door bowie op 7 januari 2022