Deux Deux: “Jouw imperium is waar jij de baas bent.”

De samenwerking tussen Nijmeegse rapper Roscovitsch (Zo Moeilijk) en Amsterdamse producer Hayzee (Zwart Licht) hing al sinds 2009 in de lucht. Met tracks als Domme Jongen en Superbad ontpopte een succesformule. Maar vanwege ZoMo en Zwart Licht projecten en de afstand tussen Nijmegen en Amsterdam stond een release lange tijd on hold. Totdat de mannen a la Heisenberg gingen ‘koken in de desert’ om nader tot elkaar te komen. Nu is in samenwerking met Patta de Imperium EP een feit. Een schijf waarop rauwe en mellow beats samen rouleren en King Ras flext als de beste. HIJS sprak Deux Deux tijdens de releaseavond in een afgeladen café de Duivel o.a. over de titel ‘Imperium’, de vertraging, Balotelli en een schrijvende Hayzee.

Deuxdeux header hijscover 1

Fenomenen als Run DMC en Ghostface Killah hangen rood belicht aan de muur. De sfeer in hiphopcafé de Duivel is warm, donker en gezellig. Geleidelijk stromen de mensen binnen en begint de avond te lijken op een ongedwongen ‘hiphopborrel’ waar de menigte een grote Deux Deux familie vormt. Uiteindelijk pakt Rosco de mic: “Ik kom uit Nijmegen, jij?”

De show duurt een aantal tracks en erna hebben de mannen buiten even tijd om over hun release te spreken. Hayzee vertelt waar de naam ‘Imperium’ vandaan komt. “Ik zat veel te lezen. Op een gegeven moment las ik over keizer Constantijn, een keizer van het Romeinse Rijk. De grootsheid ervan sprak mij aan. Imperium betekent letterlijk een gebied waar jij het voor het zeggen hebt. Jouw imperium is waar jij de baas bent. En ik heb het gevoel dat wij op onze vlakken, Rosco in rap en ik met mijn beats, baas zijn in wat wij doen.”

Het Deux Deux project werd al in 2009 aangekondigd, maar ondervond vertraging. Hayzee: “We waren veel bezig met onze eigen projecten. Rosco met Zo Moeilijk, ik met Zwart Licht. Daarna waren er nog andere projecten waar we allebei mee bezig waren. Dus we maakten wel tracks, maar we werkten niet ergens naar toe. Dat is pas de afgelopen tijd zo geweest.”
Oorspronkelijk zou de Deux Deux formatie een volledige hook up tussen Zwart Licht en Zo Moeilijk betekenen. Een dusdanige samenwerking voor in de toekomst wordt door de heren ook niet uitgesloten. Hoe verschilt de Deux Deux sound van Zwart Licht en Zo Moeilijk? Hayzee: “De Deux Deux sound is eigentijds, erg van nu denk ik. En Zo Moeilijk en Zwart Licht hebben als groep lang niets uitgebracht, snap je. Deze shit van ons is wat nu speelt.”

Rosco vond het heel tof om nu als duo te werk te gaan. Rosco: “Heel tof. Maar door de afstand duurde het wel een beetje lang.”
Al gauw komt de meerwaarde van de trip naar Portugal ter sprake. Ze trokken zich een tijdje terug in een dikke mansion met studio en zwembad om te tapen. Rosco: “Je bent samen, snap je. En dan voel je elkaar aan en dan zie je elkaars feedback meteen. Ik zie meteen of Haze het tof vindt of niet.”

Hayzee weet nog precies hoe het was om voor het eerst in Nijmegen te komen en vindt het ook niet gek waarom het klikte tussen hem en Rosco. Hayzee: “Dan kom je bij die grote, gekke rotonde: het Keizer Karelplein. De architectuur deed me gewoon heel erg denken aan Amsterdam. Ik vond het al meteen veel gelijkenissen hebben. Misschien dat het daarom ook gewoon meteen klikte.”
Ook qua persoonlijkheid zitten de mannen op één lijn. Hayzee: “We zijn allebei rustig. Flexi. Praten niet veel. En als we iets doen, dan zorgen we dat het goed is.”

Hayzee&Roscovisualhijscover

Op de track Balotelli rapt Rosco eerlijk over hoe het was om op te groeien met het gevoel anders te zijn. Hij legt uit waarom hij deze vergelijking heeft gemaakt. Rosco: “Een donkere jongen in een witte stad, snap je. Dat is het eigenlijk. Je groeit daar op en je voelt dat je anders bent dan de rest. Dat zorgde voor deze vergelijking.”
De mannen van Deux Deux zijn tijdens het creatieve proces niet per se bezig met de scene anno nu. Hayzee: “Ik denk dat we sowieso als artiesten écht artiesten zijn, dus we letten niet heel veel op anderen. Natuurlijk beïnvloeden dingen je gewoon in je onderbewustzijn, maar dat maakt niet dat we bewust bezig zijn met de scene. Ik denk dat we gewoon ons eigen ding doen en wat tof is, is tof.”

De Imperium EP kent ook een ware primeur: een schrijvende Hayzee (het refrein van Hoor). Dit is echter niet per definitie een voorbode voor herhaling. Hayzee: “Ik weet het niet man. Het kwam gewoon vanzelf. Ik heb er niet echt over nagedacht. Het kwam gewoon. Dus misschien wel.”
Heeft het wat in je losgemaakt? “Haha, niet per se. Maar ik sluit het zeker niet uit man.” De verwachting over hoe de EP ontvangen zal worden, klinkt positief. Hayzee: “Dope! Iedereen die ik spreek en het heeft gehoord, vindt het gewoon hard.”
Over of de EP een opmaat vormt voor een gezamenlijk album is Roscovitsch kort maar krachtig: “Wie weet.”

Geplaatst door bowie op 12 februari 2015