Definitie van Hiphop: vijf tips & Spotify-playlist

 

Hardnekkig
De Tilburgse crew Hardnekkig presenteerde onlangs hun nieuwe EP Heisenberg in het Tilburgse café Cul de Sac. De show die ze gaven zat vol met elektronische, snoeiharde beats die gemaakt zijn door producer Walruza waarover Meester Alex zijn persoonlijke verhalen vertelt. Tussen de raps door is er ruimte voor freestyles, gekke dansjes en grappen, maar Meester Alex heeft over het algemeen ook wel wat te melden. Zo verscheen onlangs de indrukwekkende video voor Verkeerde Film, waarin een condoleance centraal staat. Hoe die mix van serieuze hiphop en grappen en grollen eruit ziet op het podium kun je zaterdag zien om 15:50 in Stage01.

 

Heavy
Onlangs deden we een interview met Heavy, de rapper die kort geleden zijn EP Funk Or Die uitbracht met een drukke releaseparty in het Mezz Café te Breda. Hij schopte het tot de halve finale van de Grote Prijs, maar moest zijn meerdere erkennen in Aaumffie, die er met de winst vandoor gingen in Den Bosch. Met Ben Jur achter de draaitafels en op veel van de producties kan er natuurlijk weinig fout gaan bij zijn optreden op DVH. Met de energie die hij levert op het podium komen zijn boombaptracks nog beter uit de verf dan op plaat: stoere brag ’n boast-tracks worden afgewisseld met persoonlijke teksten over zijn leven en storytelling. Hij opent Stage01 al vroeg op de dag, om 15:00. 

 

Foto: Heavy, door Murph

 

Deux Deux
Deux Deux zal voor sommigen ongetwijfeld een nieuwe naam zijn. Als we Roscovitsch & Hayzee zeggen, moet er toch wel een belletje gaan rinkelen. De Zo Moeilijk-rapper en de producer en dj van Zwart Licht sloegen de handen zo’n drie jaar terug al ineen en stonden al met een gezamenlijke track op de So So Lobi mixtape, die Winne, Top-Notch en Patta uitbrachten. Domme Jongen was een klapper eersteklas en daarna volgde ook de track Superbad, waarvoor zelfs een video verscheen. Met de soulvolle beat op de achtergrond horen we Rosco en Nosa spitten, vergezeld door zomerse beelden inclusief zwembad en een barbecue. Zomers en mellow. Voor zowel Hayzee als Rosco is het DVH-podium niet vreemd: Hayzee stond er meerdere keren met Zwart Licht, het complete Nebulon-collectief en met Zwart Licht XL, terwijl Rosco met Zo Moeilijk is begonnen in de kleine zaal, waarna hij het jaar erop mocht afsluiten in de grote zaal met de Fakkelteitgroep. Het is in elk geval alweer drie jaar terug dat we iets van Deux Deux hebben gehoord, dus hopelijk doen ze naast de eerste twee tracks, wat Zwart Licht en Zo Moeilijk classics, ook wat nieuw materiaal zaterdag om 20:20 in de kleine zaal.

 

Safi & Spreej
Safi & Spreej timmeren al een paar jaar aan de weg als duo na eerder solo actief te zijn geweest. Ze stonden vorig jaar al op DVH, in de kleine zaal, maar dit jaar is het pas echt hard gegaan met de Vlamingen. Ze tekenden een contract bij Top-Notch en brachten hun sterke album Fase 2 vol dope verses en meezingbare refreinen uit, waarna ze een gekke festivalzomer hebben beleefd. Zo stonden ze op de Vlaamse festivals Feest In ’T Park en Laundy Day, openden ze een volle Dance Hall op Pukkelpop (overigens op sublieme wijze) en waren ze de eerste Vlaamse act op Appelsap in Amsterdam. We zijn benieuwd hoe het Brabantse publiek reageert op hun meezingers in de kleine zaal, vanaf 18:20. 

 

Foto: Safi & Spreej door Willem de Kam

 

Mongoose
Mongoose is de enige niet op de poster/flyer vermelde act die wel een eigen show mag doen op Definitie van Hiphop. Wij van HIJS zagen hem eerder dit jaar al op de New Skool Rules x HIJS Dropzone avond in Rotterdam en daar gaf hij een behoorlijk sterke show weg. Hij komt uit de stad van Dope D.O.D., Kraantje Pappie en Roelie Vuitton (die overigens ook te zien is op DVH) en je weet wat ze zeggen: er gaat niets boven Groningen. Onlangs won hij ook nog eens de Grote Prijs van Nederland, dus ook live staat hij zijn mannetje. Eens zien hoe hij het er vanaf brengt in Tilburg. Om 16:40 in Stage01.

 

Voor alle informatie over Definitie van Hiphop surf je even naar de website van 013. Voor de Spotify gebruikers hebben we een playlist waarin bijna alle artiesten die op het festival spelen zijn opgenomen:

 

Geplaatst door bowie op 18 december 2013