DEF JUX (EL-P + MR. LIF + RJD2)

Def Jux deed de Melkweg aan, uiteraard was HIJS erbij om een verslag uit te brengen!

In de Melkweg loopt nog voordat RJD2 zijn shizzle gaat spinnen een EL-P lookalike rond, een soort dubbelganger die al snel alle ogen op zich gericht ziet. Is het nou EL-P die in de zaal ronddwaalt en blunts aan het smoren is, of is-ie het niet?

Op het moment dat we steeds zekerder weten dat het wel EL-P is, haalt de bewuste persoon zijn pet van z’n hoofd en wordt een kale kop zichtbaar. Hij is het dus toch niet… Ondertussen spint RJD2 materiaal van zijn goed ontvangen debuut Deadringer. Op maar liefst vier draaitafels flikt hij zo’n beetje alles wat een goede turntablist betaamt. RJD2 boeit en ook EL-P en Mr. Lif weten in vergelijking met het ongeïnspireerde Lowlands-optreden dit jaar nu wel de aandacht vast te houden. Dat komt wellicht ook doordat de Melkweg een wat kleinere, intiemere zaal is waardoor alles beter tot zijn recht komt. RJD2 zorgt voor de muzikale omlijsting, EL-P bosst rake punchlines, Mr. Lif flowt als een onderzeeboot en komt live overtuigender dan op cd.

Een van de hoogtepunten is Deep Space 9mm van EL-P’s debuut Fantastic Damage waarbij de redhead grossiert in snelle, strakke raps. Helaas vervallen Mr. Lif en EL-P in hiphopcliches zoals je die eigenlijk niet van Def Jux verwacht, omdat het zo’n innovatief label is. ‘Everybody say hooo, say hell yeah!’ is en blijft natuurlijk cliche, maar hiphop is het wel. Verrassing troef als EL-P tussen twee nummers door zijn verontschuldigingen aanbiedt voor president Bush (’He’s a cocksucker…our former president got his cock sucked’). Ook de verschillende poses die de twee mc’s vervolgens aannemen zorgen voor humor en de juiste interactie met het publiek. Al met al een dope optreden.
 

Fixtures
Hoogtepunt: de track Deep Space 9mm
Dieptepunt: de gebruikelijke hiphopcliches
Bier: 1,80 euro
WC: nada
Garderobe: 0,90 euro
Fotograferen : alleen naakt
Geluid : goed
Bezoekers: ± 350
Damage: 13,50 euro exc. lidmaatschap bla
Cijfer: 7,5

Geplaatst door bowie op 5 november 2002