De vijftigste verjaardag van hiphop werd gevierd bij de Grammy’s

2023 is het jaar waarin hiphop haar vijftigste verjaardag viert. Vannacht kwamen sterren uit alle generaties hiphopartiesten samen op het podium tijdens de uitreiking van de Grammy-awards. Questlove, hiphopcoryfee én drummer van The Roots, was gevraagd een hiphopmedley te cureren. Dat eindigde in kwartier vol vreugde; van Grandmaster Flash tot Lil Uzi Vert!

Na tientallen jaren van wrijving en vermeend gebrek aan respect voor het genre, wijdden de Grammy’s afgelopen weekend een heus kwartier aan hiphop. In sneltreinvaart kwamen deep cuts, pionierende hits en fan favorites langs. Uit verschillende decennia, regio’s en stromingen. Questlove kondigde het in de week voorafgaand aan het evenement aan. “Het optreden maakt deel uit van een initiatief om de 50e verjaardag van hiphop te eren, in samenwerking met Mass Appeal. Enkele van de grootste namen uit het genre zullen samenkomen om de geschiedenis van de hiphop te vieren – het verleden, het heden en de toekomst.”

En zo ontstond een tijdlijn, live on stage. Uiteraard werd het spits afgebeten door Grandmater Flash, die zijn scratch- en drummachine-technieken liet horen, om door te lopen in de late jaren tachtig, met performances van Run-DMC, DJ Jazzy Jeff, Salt-N-Pepa en Rakim. Opvallend; voor dit heugelijke nieuws kwamen na veel onenigheid ook Chuck D en Flava Flav samen als Public Enemy.

Questlove en Black Thought waren de gastheren, maar ook LL Cool J en Queen Latifah praatten de boel mee aan elkaar, naast dat ze tunes performden. Method Man kwam langs, Scarface deed een track en ook Ice-T werd niet overgeslagen. De volgende wave die aan zet was de generatie die het genre van eind jaren ’90 met grote hits de zeroes in katapulteerden. Onder meer Big Boi en Missy Elliott kwamen langs, maar de show werd volledig gekaapt toen Busta Rhymes met een demonstratie tongtwisters, uithoudingsvermogen en ademhalingcontrole kwam. Zijn Look At Me Now-verse was een hoogtepunt.

Nelly, Too $hort en The LOX hielden het energielevel hoog, om plaats te maken voor de huidige generatie virale supersterren, waaronder GloRilla en Lil Baby. Aan Lil Uzi Vert was de eer om af te sluiten met zijn TikTok-danspasjes op Just Wanna Rock, die hij uitvoerde naast LL Cool J. Het toonde aan hoe het genre heeft bewogen en van welke tools het allemaal gebruik maakt – van de eerste draaitafel-technieken tot social media-trends – maar bovenal; dat het plezier altijd bovenaan staat.

Zodra de performance online staat op een legale manier, ga je ‘m hieronder vinden. Voor die tijd moet je toch echt (net als uw scribent van dienst) zelf uitzoeken hoe je ‘m kunt zien.

Geplaatst door bowie op 6 februari 2023