De video van ‘Lucky Charm’ markeert het einde van WatWatIs

Jarenlang brak het Rotterdamse duo WatWatIs alle podia in en om Rotterdam af. Met het door hun labelbaas benoemde genre conscious trap probeerden Yellow en Ruwhel de luisteraar te overtuigen van hun gedachten zonder je ermee te overladen. Prekerig en bedwelmend werd het nooit. Sterker nog; als deze boys on stage verschenen kon je een kruisje slaan voordat je de moshpit in dook. Helaas is het einde van WatWatIs nu daar, maar kwaad bloed is er allerminst. Vandaag verschijnt de video van hun laatste gezamenlijke track Lucky Charm.

De concious trap van WatWatIs is opzwepend. Dikke beats gaan altijd gepaard met knowledge. Aan bars verspillen hebben Yellow, tegenwoordig opererend onder de naam GEEL, en Ruwhel nooit gedaan. Iedere zin moet veelzeggend zijn, en dat is in sluitstuk Lucky Charm niet anders. Op een eclectische trapproductie wordt er naar liefde en erkenning gezocht, maar danken ze ook de heer omdat ze de verkozenen zijn. De zoektocht naar zichzelf moet je in je eentje afleggen, lijken ze hardop te besluiten in de coupletten. Tijdloze herinneringen blijken zegeningen, en een zoektocht naar antwoorden blijkt uiteindelijk minstens even mooi als de uitblijvende antwoorden.

WatWatIs stond als duo op grote festivals als WOO HAH!, Get Loose Festival en Crazy Sexy Cool. Ze zijn lange tijd onderdeel geweest van HardHeaderz, het label van Far I, die de oudere broer is van GEEL. De naam ontstond per ongeluk, vertelden ze in 2017 in een interview met ons. “Far I vroeg of we al een naam hadden voor de groep, maar die was nog onzeker. Ik zei hem: ‘Weet je wat? Ik laat je morgen wel even weten wat wat is.’” Volgens Far I sloeg Ruwhel met die opmerking per ongeluk de spijker op z’n kop.

Maar altijd bleven de mannen ook soloplaten uitbrengen. Uiteindelijk heeft de ondernemingsgeest van Ruwhel besloten dat het plafond voor de groep was bereikt, vertelt hij in een interview met Popunie: “Je bent independent artiest. Er wordt veel geld aan hiphop verdiend door labels, met alle respect naar labels toe. Ondanks dat kwaliteit vanzelf komt bovendrijven, is het een game waar je niet makkelijk doorheen komt. Uiteindelijk luisteren mensen veel naar playlists en ik denk niet dat dat snel zou gebeuren voor ons, aangezien niemand geld verdiende aan onze muziek.” Hij heeft besloten het HardHeaderz-collectief te verlaten om zijn eigen onderneming op te bouwen. Die beslissing markeert ook het einde van WatWatIs.

Met zijn album Zondes Van Een Kind ging Ruwhel solo het theater in, en hij veranderde eigenhandig het concept van Hiphop Café in Podium Grounds in de nieuwe avond; Levels. GEEL blijft ondertussen maar heat droppen in de vorm van audio;  de laatste singles H.I.A.A. en Energy Slam zijn net als Lucky Charm te vinden op Spotify.

Met voorlopig het laatste WatWatIs-nummer ooit, laten GEEL en Ruwhel de wereld zien dat negativiteit geen plek heeft in hun individuele zoektocht naar het zelf. De video gaat hieronder in première.

WatWatIs, thanks voor een geweldige bijdrage aan de Rotterdamse hiphopscene, en alle goeds in de toekomst.

Geplaatst door bowie op 7 mei 2020