De veelzijdige DJ Shortkut

Begindagen
In 1987 begon het allemaal voor de toen nog piepjonge Shortkut, toen hij begon als lid van een mobile sound system, Just 2 Hype. “Iedereen van mijn generatie en ouder die later turntablist zou worden is begonnen in een sound system. Scratchen maakte daar wel onderdeel van uit, maar was niet de hoofdmoot. Het ging voornamelijk om een goede platenselectie. Tot op de dag van vandaag heb ik profijt van die begindagen”, vertelt Shortkut.

Als battle dj was de Amerikaan voornamelijk beïnvloed door New Yorkse grootheden als Rob Swift Steve D en Roc Raida. “In New York brachten dj’s als Steve D het B-boy element, de attitude in de battles. New York was natuurlijk de geboorteplaats van hiphop en alle ogen waren in de jaren 80 en even daarna gericht op de oostkust.” Steve D wordt ook wel gezien als de vader van het beatjugglen, Shortkut als een grote innovator van deze techniek. “Dat is een mooi compliment, Steve D blijft een van mijn all-time heroes. Ik ben trots dat ik iets heb kunnen toevoegen aan zijn werk.”

Buurjongen Q-Bert
Niemand minder dan Q-Bert woonde om de hoek, dus tijdens zijn tienerjaren was Shortkut bijna iedere dag te vinden bij de meesterturntablist. “Ik heb daar zoveel geleerd. Q-Bert kan je de Jimi Hendrix van het turntablism noemen, hij deed veel dingen die mensen nog niet eerder hadden gehoord. D-Styles en Mix Master Mike trouwens ook.” Waar Q-Bert en D-Styles zich voornamelijk richtten op nieuwe, duizelingwekkende scratchtechnieken als de ‘orbit’, ‘flare’ en ‘crab’, specialiseerde Shortkut zich zoals eerder gezegd in het beatjugglen. Die combinatie zou een paar jaar later goud waard blijken.

Beat Junkies en Invisbl Skratch Piklz
In 1994 werd Shortkut ingelijfd bij de opkomende DJ crew The Beat Junkies uit Los Angeles. Tot op de dag van vandaag maakt hij deel uit van dit getalenteerde gezelschap. “Zeker weten. Ik blijf een Beat Junkie for life. Onze kracht schuilt in de veelzijdigheid. Sommigen rocken veel clubs, anderen touren met groepen zoals Babu met Dilated Peoples. De basis is gewoon heel sterk en het familiegevoel ook.” Q-Bert, MixMaster Mike en DJ Apollo hadden in de vroege jaren 90 de dj-battle wereld compleet op zijn kop gezet met hun formatie The Rocksteady DJ’s. Alle mogelijke prijzen werden binnengehaald met hun ongekende virtuositeit en smaak. Een paar jaar later werd Shortkut gevraagd om toe te treden en ging de groep verder onder de naam Invisbl Skratch Piklz. “Dat was een enorme eer. Ze vroegen mij vanwege mijn beatjuggles en verdere allround skills. Je kan zeggen dat ik eigenlijk de drummer in de Piklz was.” Ondergetekende reisde in 1997 speciaal naar Folkestone, Engeland af om Mike, Q en ShortKut in actie te zien. Als ik Shortkut vertel dat mensen om 0.00 op zondag compleet hysterisch werden toen de Piklz hun volslagen revolutionaire group routine Invasion Of The Oktopus People deden worden zijn ogen groot. “Ja, dat was echt geweldig! Ik zat toen net bij de groep en we waren in Engeland in topvorm. Mooie herinneringen!”

Vooruitgang
Anno 2012 reist Shortkut de hele wereld af om te draaien en zijn turntablism-kunsten te vertonen. De technologie heeft de kunstvorm een stuk toegankelijker gemaakt. “Dat is echt tegelijkertijd een vloek en een zegen. Aan de ene kant is vooruitgang in technologie altijd mooi, aan de andere kant mis ik soms wel de selectie van allerlei verschillende stukjes. Vroeger moest je steeds net op tijd een nieuwe plaat tevoorschijn toveren waar je wat mee ging doen, dat vereiste veel precisie en concentratie. Nu kan je alles al vantevoren programmeren. Dat haalt de spanning soms wel weg.” Datzelfde geldt voor reguliere DJ-sets. Je hebt geen platen meer nodig, je kan alles programmeren. Maar dat vind ik eerlijk gezegd niet erg. Je moet als dj gewoon je muziek kennen, dan is het prima. Een van mijn voorbeelden Jazzy Jeff doet het bijvoorbeeld ook en je merkt echt geen verschil met zijn sets van vroeger mét platen."

Battles zouden niet de enige ontmoetingsplek voor turntablists moeten zijn in de ogen van Shortkut. “In de Bay Area hebben we iedere maand Scratch Pad, een avond waar dj’s elkaar kunnen ontmoeten zonder battles, alleen met een showcase. Dat soort initiatieven juich ik toe, waarom zouden we elkaar alleen battlen?”

De toekomst
De toekomst ziet er mooi uit voor Shortkut. Zo bestaan de Beat Junkies alweer 20 jaar en in het kader van dit jubileum komen er een paar nummers uit, waarvan er een door hem is geproduceerd. “Ik ben bezig met beats maar moet nog wel progressie boeken vind ik”, zegt Shortkut. Daarnaast gaan de Invisbl Skratch Piklz het weer langzaam oppikken in de originele bezetting. Belangrijk voor hem en andere dj’s is om een open mind te houden vind hij. “Mijn basis is natuurlijk hiphop en scratching maar ik draai ook veel andere muziekstijlen, waaronder reggae en house. Mijn favoriete Nederlandse house dj is Laidback Luke, omdat hij een goede interactie met het publiek heeft én kan scratchen.”

Check hier de showcase die Shortkut gaf tijdens de DJ Summit op het Street Science Festival.

Geplaatst door bowie op 25 juli 2012