De turnup was real: een tijdlijn van WOO HAH! 2016

Tilburg werd afgelopen weekend weer bezet door een hele hoop hiphopfans tijdens de derde editie van WOO HAH!, dat weer plaatsvond in de Spoorzone. De line-up was om van te smullen: zowel internationale grootheden (ScHoolboy Q, A$AP Ferg en Action Bronson) naast grote acts uit eigen land (Rico & Sticks, Sevn Alias) en talent uit de eigen provincie (Braz, Miggs de Bruijn) kregen een plek in de programmering. We maakten tijdlijn van een lange dag, aangevuld met de hardste pics.

woohah1601IMG_0911

14:15 Father bijt het spits af
Een enorme rij van mensen reikt buiten zelfs tot voorbij de straathoek als een regenbui onheilspellend over het terrein neerdaalt. Gelukkig blijkt die bui meteen de laatste van de dag te zijn en zijn er al flink aantal mensen die hun weg naar binnen hebben gevonden. Op het grote binnenpodium staat Father, en hij kan meteen al op een enthousiaste menigte in een halfvolle zaal rekenen. Dat er een stuk meer kaarten dan vorig jaar verkocht zijn is direct duidelijk; waar het voorgaande edities rond deze tijd nog rustig was zowel qua stemming als publieksaantallen ziet de onorthodoxe rapper uit Atlanta een energieke massa voor zich. WOO HAH! 2016 is begonnen!

IMG_0179

14:45 Het publiek is al vroeg in vorm
Future schittert in afwezigheid, maar dat belemmert Tim Beumers niet om al vóór het eerste optreden op het podium waar hij draait Fuck Up Some Commas erin te gooien. Het publiek start een pit terwijl er nog geen act op stage staat. De gretige crowd is al vroeg in grote getale aanwezig.
Bij SMIB, het collectief van eigenzinnige rappers uit de Bijlmer, is het ook al vroeg op de dag merkbaar dat het publiek er zin in heeft. De turnup wordt vooraan het podium al flink ingezet en de beats klappen door de grote Wagenmakerij, die vandaag is omgedoopt tot FunX-stage.

IMG_0307
IMG_0450

15:15 Little Simz verdient meer publiek
Op dezelfde plek waar Father’s Liquor Cabinet nog voor een verrassend gevulde zaal stond staat de Britse Little Simz een uur later voor een klein plukje publiek haar tracks te vertolken. De rapster die volgens Kendrick Lamar misschien wel de beste spitter van ’t moment is rapt loeistrak, helder, goed verstaanbaar en vol vuur. Helaas zijn er maar weinig mensen getuige van. Tijdens haar donkere grime banger Dead Body gaat ’t spaarzaam toegestroomde publiek wel los, maar door hun geringe aantal wil de vlam maar niet écht in pan slaan. Hoog tijd dat mensen stoppen met slapen op deze act.

woohah1612

16:15 Immortal Technique mist de echte overtuigingskracht
“Who’s familiar with Revolutionary vol. 2?” schalt de stem van Immortal Technique agressief door de speakers van de main stage. Een klein gedeelte van het publiek zorgt voor een ietwat lauwe respons. Het optreden van Immortal Technique valt, misschien samen met die van A-F-R-O (die later op de dag wél nog hongerig is en kan overtuigen), een beetje uit de toon van de rest van de line-up, toch zijn er genoeg liefhebbers van de boombapsound die de show (waarin special guest Chino XL nog een acapella bost) komen checken.

woohah1604

16:30 Skepta serveert een kolkende cocktail
Skepta begint laat en de overvolle zaal gonst al enige tijd vol verwachting voor de frontman van grime in 2016. Torenhoge verwachtingen kunnen tegen je werken maar een veteraan als Skepta staat door die spanning juist met 1-0 voor. Vol zelfvertrouwen loopt hij over het podium en laat de zaal vanaf de eerste tonen al ontploffen. De tracks van zijn meeste recente album Konnichiwa slaan stuk voor stuk in als een bom, maar ook Ace Hood Flow van zijn tape Blacklisted uit 2012 kan op enthousiasme en herkenning rekenen. Overal ontstaan circle pits en bij elk nummer denk je dat het toppunt wel bereikt is, tot de volgende beat invalt en een krater vol dansende ledematen achter zich laat. Zelfs het barpersoneel staat te stuiteren tussen de taps en kijkt elkaar breed lachend aan, waarbij één van hen de opmerking maakt die alles briljant samenvat: Man’s never been to WOO HAH! when it’s shutdown eh?

woohah16IMG_0753woohah1601IMG_0764

17:30 Talent Meets Talent heeft maar sporadisch aanloop
To The Max, dat de beste acts van hun twee-jarig bestaan presenteert op de FunX-stage, treft het niet met de timetable. Op de main stage staat Tyler, The Creator, Mick Jenkins rockt op hetzelfde moment de Bax Music Stage en Sevn Alias heeft net met een XL-show de hele toko afgebroken waarna iedereen bezweet de frisse buitenlucht opzoekt. Zo’n kleine 40 van de 11.000 aanwezigen staat om 17:30 voor het podium, waar Yung Amadeus het spits afbijt met een korte set. Pas wanneer Kringili & Alex Megas bijna een uur later met een thuiswedstrijd de showcase komen afsluiten loopt het wat voller in de zaal. Samen met T.Dutty en Wakeem geven ze grime-liefhebbers die net van Skepta afkomen wat ze willen met Wagwan. Maar dan hebben Steev (die zich steeds meer als een vis in het water voelt op stage), Vin Arge & BigNutz (die duidelijk nog moeten wennen aan een groot podium) en Le Seton al opgetreden voor slechts een handjevol mensen. Dat verdiende meer.

woohah1618
woohah16DSC09687

18:45 Volle bak bij Vic Mensa
De Bax Music Stage, het grootste indoor-podium van het festival, is afgeladen vol wanneer we binnenlopen tijdens de set van Vic Mensa. Via twee wegen is de zaal bereikbaar, maar die worden allebei versperd door een aantal beveiligers. “One out, one in”, horen we één van hen zeggen tegen een paar boze meisjes, die de Roc Nation-signee willen zien. Zelfs met een persbandje is er geen doorkomen aan, toch weten we vlak voor het einde van de show nog het gladde Down On My Luck en de ultieme uitsmijter U Mad mee te pikken, waarvoor hij eerst een keer repeteert met het publiek én schoenen wisselt met een geluidsman omdat hij zijn eigen patta’s niet vies wil maken. Een moshpit van gigantische proporties ontstaat en Vic Mensa, vandaag nog vrouwelijker gekleed dan Young Thug, belandt al feestend in én op het publiek, dat vervolgens voldaan door kan naar Rico & Sticks in de frisse lucht.

IMG_1203
19:00 Security bij Braz is kansloos door komst Killer Kamal
Dat Braz kan rappen weet iedereen die één van zijn virtuoze imitatiesessies gehoord heeft. Dat de man humor heeft staat daarbij ook als een paal boven water, en dat hij op zijn aankomende album ten minste één nu al legendarische banger heeft, is na WOO HAH! ook niet meer te ontkennen. Daags van tevoren verscheen Testosteronbommen op het web, een possecut op een snoeiharde San Holo beat, uiteraard met matchende Teemong viddy. De gastoptredens van MocroManiac en Pietju Bell konden al op een warm onthaal rekenen, en wanneer na Braz zijn eigen verse op het podium ineens twee gemaskerde gestaltes met Marokkaanse vlag verschijnen (één in djellaba en de ander in vintage “Free Yussef & Kamal” shirt) ontstaat totale gekte. Het publiek stuift massaal naar voren, overrompelt de security vooraan volledig, en klimt het podium op om en masse met de rappers mee te feesten. De beveiligers proberen mensen van het podium af te sturen maar het blijkt dweilen met de kraan open, al wordt de nood bij hen hoger wanneer er zelfs een speaker van het overvolle podium dondert. Ondertussen vermaken Braz en consorten zich kostelijk en zetten ze de daverend succesvolle track gewoon nog een keer in. Geert W. heeft er waarschijnlijk nog nachtmerries van.

woohah1625woohah1621

19:15 Rico & Sticks staan voor een vertrouwd vol veld
“Ik ben opgegroeid met Opgezwolle, en Action Bronson is gewoon een dikzak die goed kan rappen.” Zo vat de Gentse Ruben, één van de vele bezoekers die zich verzamelen voor het buitenpodium, zijn voorkeur voor zijn twee favoriete acts op het festival samen. Rico & Sticks zorgen dan ook niet meer voor een verrassing met hun solide show; het is juist het vertrouwen in hun ervaring, hun iconische positie en een zweem jeugdsentiment, die het publiek naar een show doet trekken die velen waarschijnlijk al meerdere keren gezien hebben. Dat mag de pret absoluut niet drukken, want dat de Zwollenaren routiniers zijn zorgt er voor dat de set vol classics wederom uitstekend verloopt. Er wordt een lange pauze ingelast die spanning opbouwt tot Verre Ooosten onvermijdelijk invalt, en dat soort voorspelbaarheid is geen enkel probleem wanneer een show gewoon voorspelbaar goed is.

woohah1626
20:15 Klimmen voor een blik op Thugga
Dat het grote binnenpodium eigenlijk niet groot genoeg is voor veel van de acts die vandaag in de Spoorzone in Tilburg staan blijkt wederom bij Young Thug. De zaal is stampvol en steeds meer mensen klimmen gedurende de show de stalen ondersteuning van de oude fabriekshal in, om vanaf de dwarsbalken tegen de muur een glimp van Birdman’s nieuwe protegé op te vangen. Het is achterin de snikhete hal moeilijk wat noemenswaardigs van de show mee te krijgen, wat jammer is. De explosieve groei van het festival kan op dit soort momenten zeker wel wat rek gebruiken. Dan maar naar buiten voor een hap en een drank.

woohah1625DSC09764

21:00 Action Bronson’s gasten geven smoel aan de avond
Bronsolino staat bekend om buitenissige strapatsen bij zijn shows. Meer dan eens is hij met een polonaise door de zaal getrokken, en ook zijn spit tijdens een bezoek aan een dixie deed veel stof opwaaien. Dat zwaard snijdt helaas wel aan twwe kanten; een show zonder fratsen dreigt al snel als flets gezien te worden, maar elke keer een show vol fratsen wordt een trucje. Bronson houdt ‘t deze keer bij rechttoe-rechtaan rappen, dat hij strak en duidelijk doet. Helaas wekt hij ook de indruk een beetje een verplicht nummer af te draaien. Gelukkig zet ook hij WOO HAH!’s thema van onverwachte gasten voort, en heeft hij naast tour-DJ Alchemist ook Meyhem Lauren en Evidence meegenomen. Laatstgenoemde is daarbij vooral onverwacht, en hoewel Mr. Slow Flow’s bijdrage tot een enkele track beperkt blijft, is deze zeer welkom. Laurenovic mag op zijn beurt ook enkele tracks van zijn Piatta d’Oro doen en slingert deze gekleed in zijn Coogi sweater vol overgave het publiek in. Chef Bronson had dan weliswaar een wat matige dag maar de bijgerechten brachten het geheel toch nog goed op smaak.

woohah162528

21:45 A$AP Ferg schrijft geschiedenis
Grote Amerikaanse blogs als Pitchfork en Hypetrak hadden het er al over in de nacht na WOO HAH!, A$AP Ferg zorgde aan het einde van zijn set, na o.a. Uzi Gang, Hella Hoes en WDYW te hebben gespeeld voor hét moment van WOO HAH! 2016: niemand minder dan A$AP Rocky vergezelde hem voor LPFJ2 en Shabba en het publiek in de Koepelhal werd zó gek dat de verslaggever van dienst de muziek niet meer kon horen gedurende een halve minuut. Zodra de storm leek te liggen sprongen ook Tyler, The Creator (die er zichtbaar van genoot) en Young Thug het podium op en om het feest compleet te maken kwam ook ScHoolboy Q, die twintig minuten later zijn eigen headline-show zou doen, nog on stage tijdens Work. Afsluiter New Level wordt voor een nieuwe track belachelijk hard meegescandeerd en is een perfecte afsluiter.
Één keer knipperen met je ogen en de zaal veranderde in een kolkende, bezwete massa tijdens een episch laatste kwartier van de set. Ultiem genot en andermaal een onverwachte gast tijdens deze editie van WOO HAH!

woohah1625DSC00326
woohah1625DSC00586

22:45 ScHoolboy Q draait op halve kracht en weet niet te overtuigen
Inmiddels duurt het festival zo’n 8 uur en zijn verschilende mensen her en der al in een pit gestapt óf staan op dit moment bij R.A. The Rugged Man’s ontdekking A-F-R-O bij e FunX-stage. Maar de meeste aanwezigen verzamelen hun energie voor headliner ScHoolboy Q, die bij aanvang al een rake opmerking in huis heeft: “Ik zou ook balen als je een kaartje voor Future koopt en uiteindelijk fucking ScHoolboy Q krijgt.” Met zijn setlist is weinig mis, hij heeft bangers voor dagen in huis, maar weet die niet overtuigend te brengen en slaat vaak (halve) bars over. Naar eigen zeggen ligt dat aan visumproblemen van zijn originele dj en dat hij nu met een stand-in moet werken, die af en toe niet eens de playknop schijnt te kunnen vinden. Dit tot ergernis van Q, die halverwege zijn optreden het publiek ‘Fuck you’ laat scanderen naar de knoppendrukker van dienst. Daarbij is ook de stem van Q niet om over naar huis te schrijven en duurt de set ook nog eens ruim een kwartier te kort. Een anticlimax van een heerlijke dag vol hiphop.

woohah1625DSC00818

WOO HAH! is hard onderweg om een hele groter speler te worden in de internationale hiphopfestival-wereld. Binnen nu en een paar jaar zullen ze een sleutelrol spelen bij het halen van topacts, samen met o.a. Splash! Festival, Openair Frauenfeld en Wireless. De ambitie om naar twee dagen uit te groeien wordt eerder bereikt dan gedacht (volgend jaar al i.p.v. 2018), maar het aanbod moet wel aan de vraag kunnen voldoen. Nu was het af en toe op sommige plekken té druk en er was maar weinig ruimte om af en toe even rust te pakken. Dat de organisatie de hand in eigen boezem durft te steken met deze Facebookpost is te prijzen. Ondanks dat ze moesten dealen met de afzeggingen van twee headliners, bleef is er met een breed muzikaal programma en diverse randactiviteiten (zoals de Trapped In The Closet-saga van R.Kelly in een container beluisteren, b-boy-battles, skate-demo’s en meer) voor ieder wat wils neergezet. Op naar 2017 om weer een New Level te bereiken.

woohah160124

Fixtures:
Hoogtepunt: de special guests bij A$AP Ferg en Action Bronson, én niet te vergeten: de chaos bij #TESTOSTERONBOMMEN van Braz.
Dieptepunt: de té volle zalen bij Vic Mensa, Young Thug en A$AP Ferg
Bier: € 2,50
Wc: gratis
Garderobe: kluisjes tegen betaling
Fotograferen: ja
Geluid: hoe verder je van het podium stond, hoe slechter het werd. Misschien een aandachtspuntje voor meer speakers zowel op het veld als in de Koepelhal.
Bezoekers: 11.000 (uitverkocht!)
Damage: € 30,- (early birds), € 39,- (regular)
Cijfer: 8-

woohah1601DSC09336

Geplaatst door bowie op 5 juli 2016